jaki sprzęt do LABa CCIE RS?

Pytania dt. certyfikacji CCIE oraz CCDE

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
garfield
CCIE
CCIE
Posty: 2882
Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Lokalizacja: Gdynia

#16

#16 Post autor: garfield » 23 mar 2015, 10:25

zahir pisze:A jakiego sprzetu uzywacie pod VIRL'a? Ktos proponowal DL380 Gen8 z 32GB RAMu ale chyba mnie nie stac na takie zabawki ;)
Z tego co wiem jest tam limit do 15 urzadzen, a INE w topo ma 20, nie jest to problem?
zwykly PC z plyta obsługującą do 64 GB ramu i Core i7 spokojnie starcza
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3429
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#17

#17 Post autor: Kyniu » 23 mar 2015, 10:35

zahir pisze:Z tego co wiem jest tam limit do 15 urzadzen, a INE w topo ma 20, nie jest to problem?
VIRL może korzystać z interfejsów fizycznych maszyny więc możesz albo dostawić sobie fizyczne urządzenia albo postawić drugą maszynę z drugim VIRL'em.

horac

#18

#18 Post autor: horac » 23 mar 2015, 11:09

Tylko po co placic za mozliwosc rysowania po ekranie, bo to jest jedyna roznica miedzy odpalaniem maszyn pod virl a pod esxi bezposrednio na chwile obecna.

A reszta to tylko ograniczenia, 15 nodow dla licencji home - smiechu warte

Jak ktos jest w stanie poswiecic wodotryski na rysowanie w visio i zapisanie jako web page i klikanie po obrazkach to odpalanie maszyn samoistnie jest lepsze bo ogranicza cie ilosc ramu i procesor

Brak wsparcia dla L2 w VIRL dodatkowo obniza wartosc tego rozwiazania. Na vswitach to przynajmniej da sie VPLS odpalic na CSR 1000v w Control i Data Plane.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 807
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

#19

#19 Post autor: martino76 » 23 mar 2015, 11:23

Zgadzam się z tym co powiedział horac, nie ma sensu kupowania VIRL gdzie jesteś ograniczony ilością nodow per licencje, skoro możesz odpalić sobie CSR1000v lub vXR a jak będziesz chciał to możesz to spiąć z IOL. CSR1000v oraz vXR maja ograniczenie przepustowości z tego co pamiętam to CSR ma 100 Kbps, ale to wystarczy by przelobować wszystkie interesujące cie technologie.

IOL ma ta przewagę nad VIRL czy nawet CSR1000 i vXR, ze instancja per urządzenie wymaga jedynie 256MB. Na lapku z 16GB możesz spokojnie odpalić topologie 30 urządzeń.


Pozdro,

zahir
wannabe
wannabe
Posty: 101
Rejestracja: 23 lis 2009, 20:59

#20

#20 Post autor: zahir » 23 mar 2015, 12:54

No i przewaga VIRLa jest kilka platform np NX-OS (fakt na razie tylko L3 ale moze bedzie L2 w przyszlosci). Tak czy inaczej zgadzam sie, ze pod laba lepiej ESX z CSR.

@Horac,
Rysowanie visio i zapisywanie jako webpage ;)? Czemu webpage, co miales na mysli?

horac

#21

#21 Post autor: horac » 23 mar 2015, 14:29

zahir pisze: @Horac,
Rysowanie visio i zapisywanie jako webpage ;)? Czemu webpage, co miales na mysli?
Mialem na mysli w kazdy shape dodanie telnet://x.x.x.x:port zapisanie jako web zeby mozna bylo wygodnie poruszac sie po pudelkach. Wtedy jeszcze zmiana domyslnego telnet klienta w przegldarce na putty i masz jak na labie. Klikanie po routerach

Awatar użytkownika
maverik
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 09 maja 2013, 14:31

#22

#22 Post autor: maverik » 05 kwie 2015, 14:51

Ja polecam:

http://www.routereflector.com/cisco/cis ... interface/ i ewentualnie 4x Catalyst IOS Version 15.0SE

ltr
member
member
Posty: 19
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:57

#23

#23 Post autor: ltr » 24 lis 2015, 10:38

Czy można skądś ściągnąć wersję demo VIRLa w celu przetestowania czy na moim sprzęcie lub środowisku VM będę go odpalić?

ODPOWIEDZ