CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 14:06

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post #16 : 23 mar 2015, 10:25 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 sie 2006, 18:32
Posty: 2892
Lokalizacja: Gdynia
Cytuj:
A jakiego sprzetu uzywacie pod VIRL'a? Ktos proponowal DL380 Gen8 z 32GB RAMu ale chyba mnie nie stac na takie zabawki ;)
Z tego co wiem jest tam limit do 15 urzadzen, a INE w topo ma 20, nie jest to problem?
zwykly PC z plyta obsługującą do 64 GB ramu i Core i7 spokojnie starcza

_________________
Remember that the lab is just looking for reachability and not “optimal reachability”.


Na górę
 Tytuł:
Post #17 : 23 mar 2015, 10:35 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
Z tego co wiem jest tam limit do 15 urzadzen, a INE w topo ma 20, nie jest to problem?
VIRL może korzystać z interfejsów fizycznych maszyny więc możesz albo dostawić sobie fizyczne urządzenia albo postawić drugą maszynę z drugim VIRL'em.


Na górę
 Tytuł:
Post #18 : 23 mar 2015, 11:09 
Tylko po co placic za mozliwosc rysowania po ekranie, bo to jest jedyna roznica miedzy odpalaniem maszyn pod virl a pod esxi bezposrednio na chwile obecna.

A reszta to tylko ograniczenia, 15 nodow dla licencji home - smiechu warte

Jak ktos jest w stanie poswiecic wodotryski na rysowanie w visio i zapisanie jako web page i klikanie po obrazkach to odpalanie maszyn samoistnie jest lepsze bo ogranicza cie ilosc ramu i procesor

Brak wsparcia dla L2 w VIRL dodatkowo obniza wartosc tego rozwiazania. Na vswitach to przynajmniej da sie VPLS odpalic na CSR 1000v w Control i Data Plane.


Na górę
   
 Tytuł:
Post #19 : 23 mar 2015, 11:23 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 788
Lokalizacja: Dublin
Zgadzam się z tym co powiedział horac, nie ma sensu kupowania VIRL gdzie jesteś ograniczony ilością nodow per licencje, skoro możesz odpalić sobie CSR1000v lub vXR a jak będziesz chciał to możesz to spiąć z IOL. CSR1000v oraz vXR maja ograniczenie przepustowości z tego co pamiętam to CSR ma 100 Kbps, ale to wystarczy by przelobować wszystkie interesujące cie technologie.

IOL ma ta przewagę nad VIRL czy nawet CSR1000 i vXR, ze instancja per urządzenie wymaga jedynie 256MB. Na lapku z 16GB możesz spokojnie odpalić topologie 30 urządzeń.


Pozdro,


Na górę
 Tytuł:
Post #20 : 23 mar 2015, 12:54 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 23 lis 2009, 20:59
Posty: 101
No i przewaga VIRLa jest kilka platform np NX-OS (fakt na razie tylko L3 ale moze bedzie L2 w przyszlosci). Tak czy inaczej zgadzam sie, ze pod laba lepiej ESX z CSR.

@Horac,
Rysowanie visio i zapisywanie jako webpage ;)? Czemu webpage, co miales na mysli?


Na górę
 Tytuł:
Post #21 : 23 mar 2015, 14:29 
Cytuj:
@Horac,
Rysowanie visio i zapisywanie jako webpage ;)? Czemu webpage, co miales na mysli?
Mialem na mysli w kazdy shape dodanie telnet://x.x.x.x:port zapisanie jako web zeby mozna bylo wygodnie poruszac sie po pudelkach. Wtedy jeszcze zmiana domyslnego telnet klienta w przegldarce na putty i masz jak na labie. Klikanie po routerach


Na górę
   
 Tytuł:
Post #22 : 05 kwie 2015, 14:51 
Offline
member
member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 14:31
Posty: 39
Ja polecam:

http://www.routereflector.com/cisco/cis ... interface/ i ewentualnie 4x Catalyst IOS Version 15.0SE


Na górę
 Tytuł:
Post #23 : 24 lis 2015, 10:38 
Offline
member
member

Rejestracja: 03 gru 2008, 13:57
Posty: 19
Czy można skądś ściągnąć wersję demo VIRLa w celu przetestowania czy na moim sprzęcie lub środowisku VM będę go odpalić?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl