Switche 3560v2 do CCIE v5

Pytania dt. certyfikacji CCIE oraz CCDE

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

Switche 3560v2 do CCIE v5

#1

#1 Post autor: rack » 07 sty 2015, 20:04

Do v5 zaleca sie teraz w idealnym wypadku 3560E/3560X/3750E/3750X, w przeciwnym razie jako alternatywa 3560.

Pytania:

1. Jak to to jest z tym 3560v2? Widze ze mozna na tym odpalic 15.0(2)SE, ale czy na tym switchu przelabuje wszystko czy tyle samo co na pozostalych 3560?
2. Nie moge sie dokopac do tematow, ktorych nie przerobie na tym switchu w przypadku ios 12. Stresci ktos pokrotce?

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#2

#2 Post autor: Sofcik » 07 sty 2015, 21:05

To ja się podłączę - czy "zwykłe" (100Mbps) 3750 też będą wystarczające czy tez lepiej szukać 3750E/X w wersjach z GbE?
W nowym SWITCH dodany jest StackWise więc pewnie i do CCNP by się przydały...

--
Piotrek

Awatar użytkownika
lxs
wannabe
wannabe
Posty: 174
Rejestracja: 08 sty 2014, 16:27
Lokalizacja: 52.182098, 21.005445

Re: Switche 3560v2 do CCIE v5

#3

#3 Post autor: lxs » 08 sty 2015, 09:22

rack pisze:Do v5 zaleca sie teraz w idealnym wypadku 3560E/3560X/3750E/3750X, w przeciwnym razie jako alternatywa 3560.

Pytania:

1. Jak to to jest z tym 3560v2? Widze ze mozna na tym odpalic 15.0(2)SE, ale czy na tym switchu przelabuje wszystko czy tyle samo co na pozostalych 3560?
2. Nie moge sie dokopac do tematow, ktorych nie przerobie na tym switchu w przypadku ios 12. Stresci ktos pokrotce?
Ja teraz przerabiam materiały INE do CCIEv5 i kluczem tutaj jest IOS 15. Na moje oko, to wielkich różnic w switchingu nie ma pomiędzy wersją IOS 12, a 15 w tym obszarze. Przeglądając wymagania CCIEv4 do CCIEv5, to mam odczucia, że L2 zostało okrojone do minimum.

golisz
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 30 sty 2015, 21:45

#4

#4 Post autor: golisz » 30 sty 2015, 23:29

Zgadzam sie z Ixs

Lecz 3560v2 mozna uzywac ios 15
c3560-ipservicesk9-mz.150-2.SE7.bin

Jezeli chodzi o 3750 oczywiscie polecam te switche do Laba ale po co wydawac sporo pieniazkow na lab za 3750 jak mozna miec 3560 ktore sa wystarczajace do v5.
Idz w 3560 sa duzo duzo tansze.

Awatar użytkownika
pitt2k
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 61
Rejestracja: 14 sie 2007, 12:31

#5

#5 Post autor: pitt2k » 01 lut 2015, 14:02

bry,

3560CG to najtansze switche na ktorych przelabujesz wszystko do CCIE Sec.
Najtanszy model to 3560CG-8TC-S. Kluczem jest wsparcie dla MACSec. Co do pozostalych ficzerow to wystartczy jakikolwiek switch z softem minimum 12.2(55)SG.

Pozdr,
Piotrek

ODPOWIEDZ