CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 16 gru 2017, 23:41

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post #16 : 22 kwie 2017, 20:28 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 788
Lokalizacja: Dublin
Witam,

Nie wiemy nic, na temat polityk BGP używanych przez operatora AS109. Z opisu wynika, ze problemem jest obciążenie dwóch łączy pomiędzy AS109 i AS200, dodatkowo mamy informacje, ze wszystkie linki dla IS-IS maja koszt 100. Na takiej podstawie zakładam, ze problemem jest to, ze RR, który jest w DC wybiera best-path na podstawie kosztu IGP dla NH i pcha wszystko do AS70, własnie przez te dwa łącza.

Można by użyć ADD-path, BGP Diverse Path, Optimal Route Reflector, Hierarchiczny RR deployment.

Pozdro,


Na górę
Post #17 : 22 kwie 2017, 21:21 
Online
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Witam,

Nie wiemy nic, na temat polityk BGP używanych przez operatora AS109. Z opisu wynika, ze problemem jest obciążenie dwóch łączy pomiędzy AS109 i AS200, dodatkowo mamy informacje, ze wszystkie linki dla IS-IS maja koszt 100. Na takiej podstawie zakładam, ze problemem jest to, ze RR, który jest w DC wybiera best-path na podstawie kosztu IGP dla NH i pcha wszystko do AS70, własnie przez te dwa łącza.
Bardzo dobrze! :)

RR zawsze wybiera tylko jedną, najlepszą trasę w ramach swojego procesu BGP best path. Trasa wybierana jest na podstawie różnego rodzaju parametrów zgodnie z procesem decyzyjnym BGP, ale zwykle w topologii w której mamy RR w AS, decyzja podejmowana jest na podstawie kosztu IGP do next-hopa: pamiętajmy, że brzegowe routery BGP przepisują next-hop w otrzymywanych przez sesje eBGP prefiksach na swój adres tak, by nie trzeba było redystrybuować informacji do środka o połączeniach zewnętrznych.

W efekcie RR w takiej topologii będzie preferował ścieżki bliższe jemu a nie optymalne z perspektywy klienta.
Cytuj:
Można by użyć ADD-path, BGP Diverse Path, Optimal Route Reflector, Hierarchiczny RR deployment
Zatrzymajmy się na chwilę przy hierarchicznych RR - jak chciałbyś to osiągnąć?


Na górę
Post #18 : 24 kwie 2017, 10:40 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2008, 11:58
Posty: 412
Lokalizacja: Ostrava CZ
Myślałem trochę nad poruszonym tematem. Nie jestem specem w SP i nie znam specyfiki. Napewno piewsze co przychodzi mi na myśl, wykorzystałbym drugie łącze miedzy PE-Shouth a AS100 i zaczął rozdzielać ruch pomiędzy oba "wyjścia". Drugą rzeczą - sprawdził jak jest rozdzielony ruch pomiędzy dwa kable na styku AS200 <-> PE-North.

Takie pomysły na początek :)

EDIT: nie zauważyłem odpowiedzi na stronie 2 ;)

_________________
All men by nature desire knowledge
http://www.linkedin.com/in/marcinduma


Na górę
Post #19 : 24 kwie 2017, 12:42 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 788
Lokalizacja: Dublin
Cytuj:
Zatrzymajmy się na chwilę przy hierarchicznych RR - jak chciałbyś to osiągnąć?
Hierarchiczny RR deployment, nie rozwiązałby tutaj problemu, ponieważ każdy z RR rozgłaszałby dalej best-path z punktu widzenia swojej optymalnej ścieżki dla danego prefiksu.

Przy podejściu hierarchicznym, trzeba by dalej użyć ADD-PATH albo BGP Diverse Path by RR rozgłaszał primary oraz backup prefix do swoich klientów.

Myślę, ze lepiej od razu byłoby użyć ADD-PATH or BGP Diverse Path. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ORR, ponieważ RR wybierałby najlepszą ścieżkę per RR Client. Przy ostatnim podejściu wystarczyłoby, zrobić upgrade tylko RR by wspierał ORR. ADD-PATH wymaga by wszystkie RR Client wspierały to rozwiązanie.



Pozdro,


Na górę
Post #20 : 25 kwie 2017, 15:43 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22
Posty: 82
Nie znam sie na sieciach SP ale sie wypowiem :)

Prefixy rozglaszane do wewnatrz sieci na PE-NORTH i PE-SOUTH rozglosilbym do RR z roznym RD, co spowodowaloby ze RR traktowalby je jako 2 rozne prefixy i rozeslal do innych PE. W efekcie na wszystkich PE otrzymamy do BGP RIB 2 te same prefixy ale z roznymi RD. Na PE musimy wtedy skonfigurowac unequal cost multipath dla bgp aby w tablicy routingu wyladowaly ostatecznie obydwa prefixy. Tym samym ruch rozlozy sie na drugie wyjscie, ktore nie jest obecnie uzywane.

To nam niestety obciazy pamiec na PE wewnatrz sieci bo nagle dostaniemy 2 razy wiecej prefixow.

ADD Path bylby tutaj tez rozwiazaniem, ale musimy pamietac ze nie wszystkie routery to wpsieraja, i moze sie okazac ze trzeba zrobic upgrade SW/HW i z punktu widzenia operations jest to tez kolejna rzecz ktorej trzeba sie nauczyc konfigurowac i troubleshootowac.


Dobry kierunek?


Na górę
Post #21 : 20 cze 2017, 09:54 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2005, 23:34
Posty: 504
Lokalizacja: Zurych
Panowie. Jest jakaś szansa, że za udział w bootcampie otrzymam punktu Continuing Education Program ?

_________________
Zdobywanie certów jest jak zbieranie pokemonów: Wszystkie są fajne ale każdy chce mieć Pikachu :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl