Nowy program CCIE

Pytania dt. certyfikacji CCIE oraz CCDE

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
martino76
CCIE
CCIE
Posty: 839
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Nowy program CCIE

#1

#1 Post autor: martino76 » 10 cze 2019, 19:28


jepes
wannabe
wannabe
Posty: 64
Rejestracja: 21 gru 2008, 19:47

Re: Nowy program CCIE

#2

#2 Post autor: jepes » 10 cze 2019, 20:13

osobiście mam mieszane odczucia, zwłaszcza widząc na labie rzeczy takie jak SD Access. Ale może to też dlatego, że zacząłem się uczyć do R&S a wiem, że do lutego 2020 nie zdążę podejść do egzaminu.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 839
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Re: Nowy program CCIE

#3

#3 Post autor: martino76 » 10 cze 2019, 21:19

Problem bedzie taki ze SD-Access ciezko bedzie przelabowac bez dostepu do sprzetu, chyba ze sie cos zmieni i Cisco wypusci jakies VM, ktore to wspieraja.

eljan
member
member
Posty: 45
Rejestracja: 01 lut 2011, 10:14

Re: Nowy program CCIE

#4

#4 Post autor: eljan » 10 cze 2019, 22:31

Rzeczywiście, zmiany od lutego 2020 będą gruntowne. Między innymi nie będzie już na poziomie associate podziału na security, r&s, wireless, design itp zamiast tego będzie jeden egzamin (200-301)i jeden cert CCNA. Natomiast na poziomie professional i expert zmiana nazwy z certyfikatu z "routing and switching" na "enterprise".I chyba od przyszłego roku nie będzie już certu CCDP.
https://www.cisco.com/c/en/us/training- ... tions.html

SQ8UW
wannabe
wannabe
Posty: 106
Rejestracja: 14 maja 2014, 13:39

Re: Nowy program CCIE

#5

#5 Post autor: SQ8UW » 11 cze 2019, 00:21

Nawet jakbym wyrobił z nauką do laba, to będzie problem z rezerwacją terminu tak jak to było przy v4->v5. Trzeba robić swoje, chociaż teraz jestem nieco zdemotywowany - wedle estymat potrzebuje siedzieć po 5 godziń codziennie przez 7 miesięcy, aby się wyrobić.

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: Nowy program CCIE

#6

#6 Post autor: borsuk » 12 cze 2019, 08:05

Czy ktos wie, co dzieje sie z dotychczasowym RS? Jest automatycznie konwertowany do Enteprise, czy zyje sobie swoim zyciem (--> retired), a w oknie do recerta trzeba spelnic nowe reguly gry i wtedy on "skonwertuje sie" do CCIE Enterprise?
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

qdlaty9201
wannabe
wannabe
Posty: 53
Rejestracja: 10 lis 2008, 16:43

Re: Nowy program CCIE

#7

#7 Post autor: qdlaty9201 » 12 cze 2019, 08:41

Z tego co czytalem bedzie konwersja do Enterprise z automatu.

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: Nowy program CCIE

#8

#8 Post autor: borsuk » 12 cze 2019, 08:58

Bez recerta? :shock: To ciekawe, bo nowy blueprint obejmuje SDA i SDWAN i elementy programmability, wiec stary v5 ma się nijak do tych wymagań. Masz jakieś oficjalne źródło? Już trochę googlam ale nie potrafię znaleźć konkretów.
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

Awatar użytkownika
xal
CCIE
CCIE
Posty: 842
Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nowy program CCIE

#9

#9 Post autor: xal » 12 cze 2019, 13:14

Spokojnie, teraz jest luz, ale za 3 lata będziesz musiał się z tego zrecertyfkować tak czy inaczej...

Awatar użytkownika
borsuk
wannabe
wannabe
Posty: 90
Rejestracja: 13 maja 2010, 21:19

Re: Nowy program CCIE

#10

#10 Post autor: borsuk » 12 cze 2019, 13:27

Mnie to nie przeraża jako tako, bo częściowo już jestem w temacie :) zastanawiam się tylko co z SDA i viptela - działa toto zwirtualizowane? :?: generalnie nowy blueprint jest mocno vendor specific. Chyba mocniej, niż stary v5, ale może taka kolej rzeczy.
"Passion is combination of utter joy and frustrational rage" -- Travis Rice

Awatar użytkownika
vamos
wannabe
wannabe
Posty: 105
Rejestracja: 29 lip 2013, 11:27
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: Nowy program CCIE

#11

#11 Post autor: vamos » 13 cze 2019, 07:57

Cześć i czołem! Wracam na łamy forum po dłuższej przerwie :) Zastanawiających się nad tym w jaki sposób funkcjonują nowe zmiany zapraszam do lektury mojej analizy:
https://www.nastykusieci.pl/certyfikacja-cisco-zmiany/
Mam nadzieję, że się przyda!

Awatar użytkownika
domin
wannabe
wannabe
Posty: 846
Rejestracja: 15 lip 2005, 20:04
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nowy program CCIE

#12

#12 Post autor: domin » 22 cze 2019, 10:32

borsuk pisze:
12 cze 2019, 13:27
zastanawiam się tylko co z SDA i viptela - działa toto zwirtualizowane?
SD-WAN (Viptela) jak najbardziej, oczywiście nie ma 100% funkcjonalności. SDA póki co nie, ale może Cisco wypuści coś do VIRLa
.ılı..ılı.

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 99
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: Nowy program CCIE

#13

#13 Post autor: redhead » 10 paź 2019, 20:38

Czy jest sens kupowac workbooki od INE do RS? Czy czekac na update? Mam troche tokenow, myslalem ze sie pobawie przez pare miesiecy.

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 304
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Nowy program CCIE

#14

#14 Post autor: double.decode » 10 paź 2019, 23:50

Masz na myśli stare programy? Ja bym najpierw sprawdził dostępność miejsc w labach, bo może być trudno.

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 99
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: Nowy program CCIE

#15

#15 Post autor: redhead » 11 paź 2019, 09:11

zanim INE przygotuje WK do CCIE ENT, pewnie troche minie. Zawsze mozna przygotowac z wersji v5 i potem przejsc po dodatki na nowe WK jak juz beda dostepne.

ODPOWIEDZ