Strona 1 z 1

Nowy program CCIE

: 10 cze 2019, 19:28
autor: martino76

Re: Nowy program CCIE

: 10 cze 2019, 20:13
autor: jepes
osobiście mam mieszane odczucia, zwłaszcza widząc na labie rzeczy takie jak SD Access. Ale może to też dlatego, że zacząłem się uczyć do R&S a wiem, że do lutego 2020 nie zdążę podejść do egzaminu.

Re: Nowy program CCIE

: 10 cze 2019, 21:19
autor: martino76
Problem bedzie taki ze SD-Access ciezko bedzie przelabowac bez dostepu do sprzetu, chyba ze sie cos zmieni i Cisco wypusci jakies VM, ktore to wspieraja.

Re: Nowy program CCIE

: 10 cze 2019, 22:31
autor: eljan
Rzeczywiście, zmiany od lutego 2020 będą gruntowne. Między innymi nie będzie już na poziomie associate podziału na security, r&s, wireless, design itp zamiast tego będzie jeden egzamin (200-301)i jeden cert CCNA. Natomiast na poziomie professional i expert zmiana nazwy z certyfikatu z "routing and switching" na "enterprise".I chyba od przyszłego roku nie będzie już certu CCDP.
https://www.cisco.com/c/en/us/training- ... tions.html

Re: Nowy program CCIE

: 11 cze 2019, 00:21
autor: SQ8UW
Nawet jakbym wyrobił z nauką do laba, to będzie problem z rezerwacją terminu tak jak to było przy v4->v5. Trzeba robić swoje, chociaż teraz jestem nieco zdemotywowany - wedle estymat potrzebuje siedzieć po 5 godziń codziennie przez 7 miesięcy, aby się wyrobić.

Re: Nowy program CCIE

: 12 cze 2019, 08:05
autor: borsuk
Czy ktos wie, co dzieje sie z dotychczasowym RS? Jest automatycznie konwertowany do Enteprise, czy zyje sobie swoim zyciem (--> retired), a w oknie do recerta trzeba spelnic nowe reguly gry i wtedy on "skonwertuje sie" do CCIE Enterprise?

Re: Nowy program CCIE

: 12 cze 2019, 08:41
autor: qdlaty9201
Z tego co czytalem bedzie konwersja do Enterprise z automatu.

Re: Nowy program CCIE

: 12 cze 2019, 08:58
autor: borsuk
Bez recerta? :shock: To ciekawe, bo nowy blueprint obejmuje SDA i SDWAN i elementy programmability, wiec stary v5 ma się nijak do tych wymagań. Masz jakieś oficjalne źródło? Już trochę googlam ale nie potrafię znaleźć konkretów.

Re: Nowy program CCIE

: 12 cze 2019, 13:14
autor: xal
Spokojnie, teraz jest luz, ale za 3 lata będziesz musiał się z tego zrecertyfkować tak czy inaczej...

Re: Nowy program CCIE

: 12 cze 2019, 13:27
autor: borsuk
Mnie to nie przeraża jako tako, bo częściowo już jestem w temacie :) zastanawiam się tylko co z SDA i viptela - działa toto zwirtualizowane? :?: generalnie nowy blueprint jest mocno vendor specific. Chyba mocniej, niż stary v5, ale może taka kolej rzeczy.

Re: Nowy program CCIE

: 13 cze 2019, 07:57
autor: vamos
Cześć i czołem! Wracam na łamy forum po dłuższej przerwie :) Zastanawiających się nad tym w jaki sposób funkcjonują nowe zmiany zapraszam do lektury mojej analizy:
https://www.nastykusieci.pl/certyfikacja-cisco-zmiany/
Mam nadzieję, że się przyda!

Re: Nowy program CCIE

: 22 cze 2019, 10:32
autor: domin
borsuk pisze:
12 cze 2019, 13:27
zastanawiam się tylko co z SDA i viptela - działa toto zwirtualizowane?
SD-WAN (Viptela) jak najbardziej, oczywiście nie ma 100% funkcjonalności. SDA póki co nie, ale może Cisco wypuści coś do VIRLa

Re: Nowy program CCIE

: 10 paź 2019, 20:38
autor: redhead
Czy jest sens kupowac workbooki od INE do RS? Czy czekac na update? Mam troche tokenow, myslalem ze sie pobawie przez pare miesiecy.

Re: Nowy program CCIE

: 10 paź 2019, 23:50
autor: double.decode
Masz na myśli stare programy? Ja bym najpierw sprawdził dostępność miejsc w labach, bo może być trudno.

Re: Nowy program CCIE

: 11 paź 2019, 09:11
autor: redhead
zanim INE przygotuje WK do CCIE ENT, pewnie troche minie. Zawsze mozna przygotowac z wersji v5 i potem przejsc po dodatki na nowe WK jak juz beda dostepne.