CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 paź 2017, 12:31

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 16 mar 2017, 23:29 
Offline
newbie
newbie

Rejestracja: 16 mar 2017, 22:57
Posty: 1
Witam,
to mój pierwszy post nie wiem czy problemy z tym programem umieściłem w dobrym wątku.
W załączniku moja topologia.
Dopiero zaczynam z sieciami i problem może będzie banalny, ale siedzę cały dzień i nie wiem jak go rozwiązać...
Mój system windows 8.1
Virtualbox z windows 7 32bit

Otóż nie mogę wykonać pingu z komputera TEST-1 na interfejs f0/0 na który przydzieliłem adres IP dhcp nadano mu 192.168.137.X ,a adres routera 192.168.1.1, adres TEST-1 192.168.1.10
Wszystko się pinguje z wirtualnego routera na wirtualny komputer i na odwrót. Oraz z mojego ,,prawdziwego komputera,, na wirtualny router również jednak z TEST-1 na interfejs f0/0 czy na jakiś adres publiczny już się nie da (4.2.2.2) na routerze tak samo nie mogę na adres publiczny wykonać pingu.

interface FastEthernet0/0
ip address dhcp
speed auto
duplex auto
!
interface FastEthernet0/1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
speed auto
duplex auto

Jak czytałem to rozumiem, że jakąś tablice routingu mam ustawić statycznie, bo to inna sieć. I faktycznie jak daje show ip route to przy pozycji S mam 0.0.0.0 i tam chyba ma być coś innego ?
próbowałem to zmienić :
ip route docelowy ip i docelowa maska i źródłowe ip
ip route 192.168.137.0 255.255.255.0 192.168.1.0
i w każda stronę to wpisywać, ale nic...

cały projekt umieściłem na dropbox:
https://www.dropbox.com/sh/b7e9luwt0bmz ... -J_xa?dl=0


Na górę
Post #2 : 17 mar 2017, 00:04 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Posty: 787
Lokalizacja: Dublin
Najlepiej ustaw sobie statyczny address na interfejsie fa0/0 192.168.137.X
Ustaw na ruterze R1 statyczna trase 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.137.x ---- twoj adress win
Na windows ustaw statyczna trase 192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.137.X -- adres interfejsu Fa0/0

Pozdro,


Na górę
Post #3 : 17 mar 2017, 08:52 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 107
Poczytaj o routingu, np. tutaj:

http://ccna2.ccna7.com/#4.0.1.1

oraz tutaj:

http://ccna2.ccna7.com/#6.0.1.1

Pozdrawiam!

JD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl