CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
It is currently 24 Mar 2017, 11:08

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
Post #1 Posted: 16 Mar 2017, 23:29 
Offline
newbie
newbie

Joined: 16 Mar 2017, 22:57
Posts: 1
Witam,
to mój pierwszy post nie wiem czy problemy z tym programem umieściłem w dobrym wątku.
W załączniku moja topologia.
Dopiero zaczynam z sieciami i problem może będzie banalny, ale siedzę cały dzień i nie wiem jak go rozwiązać...
Mój system windows 8.1
Virtualbox z windows 7 32bit

Otóż nie mogę wykonać pingu z komputera TEST-1 na interfejs f0/0 na który przydzieliłem adres IP dhcp nadano mu 192.168.137.X ,a adres routera 192.168.1.1, adres TEST-1 192.168.1.10
Wszystko się pinguje z wirtualnego routera na wirtualny komputer i na odwrót. Oraz z mojego ,,prawdziwego komputera,, na wirtualny router również jednak z TEST-1 na interfejs f0/0 czy na jakiś adres publiczny już się nie da (4.2.2.2) na routerze tak samo nie mogę na adres publiczny wykonać pingu.

interface FastEthernet0/0
ip address dhcp
speed auto
duplex auto
!
interface FastEthernet0/1
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
speed auto
duplex auto

Jak czytałem to rozumiem, że jakąś tablice routingu mam ustawić statycznie, bo to inna sieć. I faktycznie jak daje show ip route to przy pozycji S mam 0.0.0.0 i tam chyba ma być coś innego ?
próbowałem to zmienić :
ip route docelowy ip i docelowa maska i źródłowe ip
ip route 192.168.137.0 255.255.255.0 192.168.1.0
i w każda stronę to wpisywać, ale nic...

cały projekt umieściłem na dropbox:
https://www.dropbox.com/sh/b7e9luwt0bmz ... -J_xa?dl=0


Top
   
Post #2 Posted: 17 Mar 2017, 00:04 
Offline
CCIE
CCIE

Joined: 17 Dec 2010, 15:23
Posts: 748
Location: Dublin
Najlepiej ustaw sobie statyczny address na interfejsie fa0/0 192.168.137.X
Ustaw na ruterze R1 statyczna trase 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.137.x ---- twoj adress win
Na windows ustaw statyczna trase 192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.137.X -- adres interfejsu Fa0/0

Pozdro,


Top
   
Post #3 Posted: 17 Mar 2017, 08:52 
Offline
wannabe
wannabe
User avatar

Joined: 02 Aug 2009, 15:23
Posts: 67
Poczytaj o routingu, np. tutaj:

http://ccna2.ccna7.com/#4.0.1.1

oraz tutaj:

http://ccna2.ccna7.com/#6.0.1.1

Pozdrawiam!

JD


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited