CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 17 gru 2017, 05:16

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 26 wrz 2017, 13:19 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 wrz 2017, 12:55
Posty: 5
Szukam jakiegos rozwiazania poczawszy od prostych macro dla excela a konczywszy na gotowych kombajnow do dynamicznego tworzenia topologi I dokumentacji(najlepiej w EXCEL, Visio)

Scenariusz:
Mamy do przejrzenia I stworzenia dokumentacji powiedzmy ok. 500 urzadzen (zdecydowana wiekszosc to CISCO switche, routery, VOIP gateway-e) plikow konfiguracyjnych.
Jedno urzadzenie jeden plik wynikowy w Excelu (opis VLANOW, subnets, umiejcowienie/lokalizacja urzadzenia). Raczej proste ogolne informacje.

Jestem totalnie zielony w tym a juz na pewno w takiej skali wiec zaczynam swoj research od zwyklych pytan bardziej doswiadczonych osob odemnie wiec stad ten post.
A wiec Panowie. Czego szukac, na co zwracac uwage I jakie sa tego koszta.
Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie porady,sugestie.
Dziekuje i pozdrawiam.


Na górę
Post #2 : 26 wrz 2017, 23:08 
Offline
member
member

Rejestracja: 16 lut 2008, 00:38
Posty: 29
Jezli masz srodki to najlepiej kupic juz gotowe rozwiazanie jak naprzyklad NetBrain.

Jesli nie ma budzetu bo tak sie tez czesto dzieje zostaje Ci napisanie wlasnych skryptow. Nie jest to cos mega ciezkiego , ale wymaga troche czasu. U mnie latwiej bylo nauczyc sie python niz wywalwczyc budzet :-)

Uzywasz bilbioteki ssh aby python polacz sie z urzadzeniem sieciowym. Wykonujesz interesujace Cie komendy i output jest analizowany przez skrypt. Skrypt wybiera te informacje co Cie interesuja , formatuje tak jak chcesz i potem zapisuje Ci je do pliku tekstowego lub Excela.

Jakbys chcial tylko pobrac config z urzadzenia to najltwiej bedzie odpalic skrypt VBA z SecureCRT ( gotowce sa w necie) lub uzyc plinka.

Pozdro.


Na górę
Post #3 : 27 wrz 2017, 11:27 
Offline
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Posty: 4837
Lokalizacja: Warsaw, PL
Zamiast łączyć się po SSH można REST API choćby wykorzystać. Jest to o wiele lepsza i bezpieczniejsza metoda

_________________
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"


Na górę
Post #4 : 27 wrz 2017, 13:11 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 251
Cytuj:
Zamiast łączyć się po SSH można REST API choćby wykorzystać. Jest to o wiele lepsza i bezpieczniejsza metoda
O ile urządzenia wspierają REST API. Co do metody REST API to napewno też wygodniejsza w parsowaniu.


Na górę
Post #5 : 27 wrz 2017, 15:09 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 wrz 2017, 12:55
Posty: 5
A Solarwinds Network Topology Mapper jest wart zainteresowania?

A jakis kombajn ktory takze pozwoli nam upewnic sie ze dokumentacja/pliki konfiguracyjne ktore mamy w shareponcie sa aktualne z tymi ktore sa aktualne uzywane w urzadzeniach sieciowych(raczej wszystkie to CISCO)?


Na górę
Post #6 : 27 wrz 2017, 15:23 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1797
Lokalizacja: Edinburgh
Jest taki kombajn jak Skybox, mysle ze zrobi to co chcesz ale jest bardzo drogi. Nawet gdybys znalazl na to kase to problem jest jednak taki ze zanim cos wyprodukuje to spedzisz miesiace aby to doprowadzic do uzywalnosci. Sprzedawcy oczywiscie mówia co innego, pamietam rozmowe z jednym, padlo pytanie jak importowac urzadzenia? On pewny siebie ze klik klik, podajesz adresy IP, username/password, klik klik i wszystko zaimportowane! Chwile to trwa! Ja mu odpowiedzialem ze nie wierze w to, a on dalej uparcie swoje. W praktyce zajelo im miesiac czasu naprawienie bugu który uniemozliwial zaimportowanie konfigów z... Nexusów :( Diagramy niby produkuje ale te z automatu sa bezuzyteczne, czas poswiecony na doprowadzenie ich do uzywalnosci > czas spedzony w Visio. A jak masz wiele zdalnych biur, do tego np. VPLS z kilkoma VLANami, VRFy i PBR to zapomnij, oszalejesz.

Po moich doswiadczeniach z takimi cudami mysle ze lepiej samemu napisac to czego potrzebujesz. Moze NetBrain jest lepszy, nie wiem, nie widzialem w dzialaniu.

A w ogóle to jest rancid który potrafi zassac konfigi przez ssh i wiele innych rzeczy zrobic.

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
Post #7 : 28 wrz 2017, 10:07 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 251
Fajnym rozwiązaniem zarówno darmowym i w wersji płatnej niedrogim jest observium. Można do niego podpiąć również rancida.
Koreluje sporo informacji na temat urządzeń sieciowych i nie tylko. Może się przyda.


Na górę
Post #8 : 28 wrz 2017, 23:57 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 wrz 2017, 12:55
Posty: 5
Cytuj:
Fajnym rozwiązaniem zarówno darmowym i w wersji płatnej niedrogim jest observium. Można do niego podpiąć również rancida.
Koreluje sporo informacji na temat urządzeń sieciowych i nie tylko. Może się przyda.
@scoon wlasnie znalazles mi zajecie na weekend. Przetestuje to jako pierwsze...


Na górę
Post #9 : 01 paź 2017, 17:07 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 wrz 2017, 12:55
Posty: 5
@scoon bawie sie wlasnie observium. Taki w sumie PRTG. Czy mozna w nim dodawac/nanosic status linkow/polaczenia vpn pomiedzny np. dwoma urzadzeniami/serverami i w razie czego czy ten Link/linia bedzie sie zapalala na czerwono(taka ladna vizualizacja)?
Pozdrawiam.


Na górę
Post #10 : 02 paź 2017, 08:09 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 251
Możesz dopiąć jedynie weathermapa.


Na górę
Post #11 : 02 paź 2017, 10:36 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 wrz 2017, 12:55
Posty: 5
Observium zintegrowany z RACID fajna rzecz jesli wszystko jest Localnie. A co jesli mamy wielu zdalnych klientow i nie zawsze mozemy zestawic z nimi VPN.
Czy jest jakas metoda/aplikacja aby przez SNMP pobrac config?

Wlasnie sie bawie free trial NETBRAIN i zastanawiam sie jak oni realizuja config “Retrieve”(pobieranie/aktualizacja configow)?

Ogolnie budowanie topologi, config files, porownywanie tych ze configow to bajka w NETBRAIN-u ale pewnie cena zniszczy juz ten “obrazek”.

Pozostaje uzywanie opensourcowych rzeczy.
Jest jeszcze jedna ciekawa pozycja:

OpenNMS plus: Bawil sie ktos?
Budowanie map i integracja z RACID tez wyglada fajnie.


Na górę
Post #12 : 02 paź 2017, 10:50 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24
Posty: 251
Netbrain fajne rozwiązanie i pewnie też fajna cena. :)


Na górę
Post #13 : 07 paź 2017, 23:04 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 522
A ja powiem tak jesli nie musisz miec danych z danej sekundy to mozesz zawsze sprobowac parsowac sobie backupy z rancida czy innego oxidized
wrzuc pare komend operacyjnych ktore sa ci potrzebene np jakies show lldp czy inne bgp ospfy arpy itp i parsuj to pythonem . Obmysl jak bys to robil recznie rozpisz krok po kroku i masz gotowy algorytm przenies to na jezyk jaki znasz a jak nie to swietna okazja do nauki np pythona. Mozesz sobie nawet diagramy / topologie potworzyc https://www.udacity.com/wiki/creating-n ... ith-python I boj sie boga zadnych exceli to dobre dla hr-ow i pani halinki na recepcji - masz jsony, yamle itp .
Zbieralem tak kiedys dane z 1000 juniperow by z dokumentowac siec nawet moj kod potrafil z tego nalepki na kable potem zrobic ;) tyle ze tam mialem juz wszystko ladnie w xml ale masz biblioteki do pythona do parsowania cisco outputow np w gogole uzywalismy tego https://github.com/google/textfsm . Zaleta tej metody jest szybkosc i pewnosc ze nic nie spieprzysz na zywym organizmie ;)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl