Soft do zarządzania adresacją IP

Wszystko co nie mieści się w pozostałych kategoriach

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4862
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

Soft do zarządzania adresacją IP

#1

#1 Post autor: peper » 15 kwie 2013, 21:00

Hej,

Co polecacie do zarządzania adresacją IP i nazwami hostów w sieci? Najchętniej coś półautomatycznego. Takie ogólne wymagania:
- Robocik skanujący adresy IP, najlepiej w formie central appliance plus agenci.
- Możliwość hierarchicznego wyświetlania (jakieś drzewko) z możliwością nadawania nazw podsieciom
- Import z excela, CSV
- Wyszukiwanie po IP i nazwie
- Interfejs WWW
- Najlepiej jako VM a nie fizyczny appliance, może działać na Windows 2008 gorzej jak na linuksie niestety. Jak VM to najlepiej w stylu jak F5 dostarcza LTM'y, że OS jest też prekonfigurowany i dostarczany jako część rozwiązania.
- Możliwość podpięcia autentykacji do RADIUSa albo AD mile widziana
- Może provisioning konfiguracji na ASA czy Juniperach do objektów?
- Fajnie jakby miało certyfikat PCI-DSS compliant

Znajdzie się coś sensownie spełniającego te wymagania?

Pzdr,
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3417
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Soft do zarządzania adresacją IP

#2

#2 Post autor: Kyniu » 15 kwie 2013, 21:28

peper pisze: Znajdzie się coś sensownie spełniającego te wymagania?
IBM Tivoli Network Manager IP Edition który jest częścią większego kombajnu TIP - Tivoli Integrated Portal. Znajdziesz tam między innymi Tivoli Netcool Configuration Manager (zarządzanie konfiguracjami, backup plików konfiguracyjnych, wersjonowanie, kontrolę nieautoryzowanych zmian - OOBC - Out Of Band Change) i tak dalej. Zresztą sam zobacz http://www-142.ibm.com/software/product ... gory/SWU50

Uprzedzam jednak że nie jest to produkt łatwy, lekki i przyjemny :(

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4862
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#3

#3 Post autor: peper » 15 kwie 2013, 23:21

Dzięki Kyniu, spojrzę. Chociaż bardziej szukam czegoś dedykowanego a nie wielkiego kombajna z pojedynczym elementem, który by mnie interesował.
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3417
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#4

#4 Post autor: Kyniu » 16 kwie 2013, 00:13

peper pisze:Dzięki Kyniu, spojrzę. Chociaż bardziej szukam czegoś dedykowanego a nie wielkiego kombajna z pojedynczym elementem, który by mnie interesował.
Rzuć jeszcze okiem na http://www.solarwinds.com/ip-address-manager.aspx Aczkolwiek Twoje wymagania wcale nie są takie małe więc albo decydujesz się na coś co jest częścią jakiegoś "kombajnu" albo ograniczysz listę życzeń i zadowoli Cię projekt typu GestióIP http://www.gestioip.net/ którego niewątpliwą zaletą jest cena a raczej jej brak ;)

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4862
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#5

#5 Post autor: peper » 16 kwie 2013, 01:13

Solarwinds był używany u nas ale ze względu na model licencyjny wychodził makabrycznie drogo i został wycofany.
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

Bedi
wannabe
wannabe
Posty: 161
Rejestracja: 06 sie 2006, 23:27

#6

#6 Post autor: Bedi » 16 kwie 2013, 09:04

infoblox ?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3417
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#7

#7 Post autor: Kyniu » 16 kwie 2013, 10:01

peper pisze:ze względu na model licencyjny wychodził makabrycznie drogo
Jak patrze na ceny softu i zarobki programistów to czasem myślę że świat bardzo mocno oszalał ale to temat na inną rozmowę. W takim razie tym bardziej polecam GestióIP http://www.gestioip.net/ Wystarczy ściągnąć jakiegoś virtualnego appliance LAMP (Linux - Apache - MySQL - PHP), np. LAMP Stack http://www.turnkeylinux.org/lampstack i dorzucić tam GestióIP - godzina pracy dla studenta na praktykach.

Awatar użytkownika
weis
wannabe
wannabe
Posty: 1442
Rejestracja: 28 cze 2007, 11:15

#8

#8 Post autor: weis » 16 kwie 2013, 12:58

Polecam GestioIP, jest za darmo działa dobrze może nie ma jakiejś cudownej funkcjonalności ale doskonale spełnia swoje zadanie.
Fire, aim, ready!

Awatar użytkownika
maroszka
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 01 lut 2007, 23:16
Lokalizacja: Wrocław

#9

#9 Post autor: maroszka » 16 kwie 2013, 14:59

małe zestawienie Cioci wiki IPAM

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1659
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#10

#10 Post autor: Wojtachinho » 16 kwie 2013, 16:40

Nie jestem pewien czy spełnia wymogi, ale rzuć okiem http://btdiamondip.com/products/IPAM_Software/

zapomnialem dopisac, infoblox :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ouidad
wannabe
wannabe
Posty: 286
Rejestracja: 20 lut 2006, 11:09
Lokalizacja: Poland

#11

#11 Post autor: ouidad » 16 kwie 2013, 19:53

[quote="RuFiK"]... ale rzuć okiem http://btdiamondip.com/products/IPAM_Software/

... to jest bardzo dobry kombajn do zarzadzania adresami IP, inwentaryzacja i zarzadzaniem zabawek w sieci i wieloma innymi rzeczami.

rafi.kadafi
rookie
rookie
Posty: 12
Rejestracja: 10 paź 2011, 14:02

#12

#12 Post autor: rafi.kadafi » 13 cze 2013, 12:22

Hej,

Proponuję Infoblox IPAM w wersji VM jak chciałeś ;-)
http://www.infoblox.com/en/resources/mu ... osoft.html
http://www.infoblox.com/en/resources/mu ... hines.html
http://www.infoblox.com/en/resources/mu ... ug-in.html

Dodatkowo wersja ograniczona do testów jest dostępna do ściągnięcia:
http://www.infoblox.com/downloads/softw ... t-freeware

Jako uzupełnienie do zarządzania adresacją IP możesz popatrzeć na system zarządzania multivendor Infoblox NetMRI
http://www.infoblox.com/en/resources/mu ... r-ddi.html

Różne modele w zależności od pojemności bazy obektów a nie per IP.

No i na sam koniec w przyszłym tygodniu są dwa Webinary poruszające wspomniane powyżej temtaty ;-)
Infoblox Microsoft DNS/DHCP zarzadzane sprawnie przez Infoblox DDI sesja Webex, Polska, 24 Czerwca 2013
http://ww2.infoblox.com/news/event-form ... 000000NMG7

Infoblox NetMRI – platforma zarzadzania i automatyzacji dla twojej sieci sesja Webex, Polska, 25 Czerwca 2013
http://ww2.infoblox.com/news/event-form ... NMGH%20%20
Rafi
Infoblox - Zarządzanie sieciami i DNS/DHCP/IPAM/Anti-DDoS
http://pl.linkedin.com/in/rafalszewczyk

Awatar użytkownika
peper
CCIE / Site Admin
CCIE / Site Admin
Posty: 4862
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:19
Lokalizacja: Warsaw, PL
Kontakt:

#13

#13 Post autor: peper » 13 cze 2013, 23:36

Patrzyłem kiedyś na to. Ale nie widzę wzmianki by IPAM konkretnie był certyfikowany dla środowisk PCI DSS
Facebook: https://www.facebook.com/Piotr.Wojciechowski.CCIE
LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/peper
Twitter: http://www.twitter.com/PiotrW_CCIE
Blog: http://blog.it-playground.eu

"Zapomniałem że od kilku lat wszyscy giną jakby nigdy ich nie miało być
w stu tysiącach jednakowych miast giną jak psy"

tomaszpl
CCIE
CCIE
Posty: 132
Rejestracja: 30 sie 2005, 10:22
Lokalizacja: Warszawa

#14

#14 Post autor: tomaszpl » 23 lis 2014, 20:01

peper pisze:Patrzyłem kiedyś na to. Ale nie widzę wzmianki by IPAM konkretnie był certyfikowany dla środowisk PCI DSS

sorry, ze odgrzewam temat ale przypadkiem trafilem...

Nie ma czegos takiego, jak soft do zarzadzania adresacja IP certyfikowany do PCI DSS :-)

Certyfikacja PCI DSS dotyczy srodowisk przetwarzajacych dane kartowe a nie aplkacji.


Dla aplikacji jest caertyfikacja PA-QSA ale to tez dla aplikacji, ktore przetwarzaja dane kartowe. Dodatkowo aplkacje certyfikuje sie, gdy jest ona "pudelkowa" a nie do wykorzystania jednostkowego.

Firmy sprzedajace soft, czesto naduzywaja loga PCI DSS ale nie ma to nic wspolnego z zadnym procesem certyfikacji. Moga co najwyzej zapewniac klientow, ze w przypadku uzycia ich aplikacji beda zgodni z konkretnymi punktami PCI DSS (w ich mniemaniu oczywiscie).

A tak z ciekawosci to o jaka konkretnie zgodnosci chodzilo ?


pozdrawiam
T.

ODPOWIEDZ