Country Code i City Code

Wszystko co nie mieści się w pozostałych kategoriach

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
natash
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

Country Code i City Code

#1

#1 Post autor: natash » 19 lut 2015, 10:20

Muszę nazwać sprzęt na całym świecie, gdzieś są "the best practises"? Jakich kodów użyć dla kraju i miasta, macie jakieś doświadczenie?

marcinpsk
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 14 mar 2008, 20:22

Re: Country Code i City Code

#2

#2 Post autor: marcinpsk » 19 lut 2015, 13:16

natash pisze:Muszę nazwać sprzęt na całym świecie, gdzieś są "the best practises"? Jakich kodów użyć dla kraju i miasta, macie jakieś doświadczenie?
My zwykle uzywamy IATA + kod panstwa. Ale tez miasta na tyle duze ze kod maja.

horac

Re: Country Code i City Code

#3

#3 Post autor: horac » 19 lut 2015, 14:25

natash pisze:Muszę nazwać sprzęt na całym świecie, gdzieś są "the best practises"? Jakich kodów użyć dla kraju i miasta, macie jakieś doświadczenie?
macie

uklonsp0antbbfm

UK - Anglia
lon - Londyn
SP - spine bo to nexus 7k ale moze tu byc PE/CE/FW/LB i tak dalej
0a - numer pudelka daje to range 0-9[a-z][A-Z]
nt - urzadzenie sieciowe (network)
bbfm - unikalna siec w ktorej sie znajduje

Dla panstwa nie wiecej niz 3 litery, preferowane 2
Dla miasta nie wiecej niz 3
Dla okreslenia typu nie wiecej niz 3 litery

Bez kropek, myslnikow i duzych liter. Duze litery jedynie dla numeru urzadzenia

natash
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

#4

#4 Post autor: natash » 19 lut 2015, 15:03

Ja myślałem tak:

Device Type Country Location Code Company/Localization Device Nr

R-BG-SOF-1-101

Dlaczego preferujesz brak "-"?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 16:01 przez natash, łącznie zmieniany 1 raz.

horac

#5

#5 Post autor: horac » 19 lut 2015, 15:27

natash pisze:Ja myślałem tak:

Device Type Country Location Code Company/Localization Device Nr
R BG SOF 1 101

R-BG-SOF-1-101

Dlaczego preferujesz brak "-"?
Brak - powoduje ze hostname jest krotrzy i przejrzystrzy i nie ma problemow z formatowaniem tego w skryptach etc

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 527
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

#6

#6 Post autor: freel4ncer » 11 mar 2015, 16:06

Country Code - City CODE (IATA) - Building code(np poczatkowe trzy litery ulicy) - Funkcja urzadzenia - Nr urzazenia

Na numer urzadzenia mozesz np uzyc : NR pietra - NR serwerowni - Nr porzadkowy
PS.
gdzies lyszalem teorie ze nie powinno sie nazywac urzadzen bazujac na ich olkalizacji ze wzgledu na security :P osobisicie uwazam to za bullshit

Mysle iz dash "-" jest lepszy do skryptow . Bardzo latwo mozna uzyc go jako delimitera zamiast skomplikowanych regexow ( co jesli np zmienis ilosc liter a bedziesz chcial sortowac po panstiwe , miescie , adresie czy typie urzadzenia. latwiej to zrobic majac staly delimiter) . Pare skryptow biegajacych po bazach hostnamow napisalem tak wiec mozesz mi uwierzyc na slowo :P
Nie widze zadnego problemu z formatowaniem dasha , pythony i perle lykaja to bez problemow

natash
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

#7

#7 Post autor: natash » 18 mar 2015, 13:02

Mam zagadkę, założyłem takie nazewinictwo.

ISE-PL-TOR-.........

ISE Polska Toruń i teraz mam zagadkę, bo chciałem dać jeszcze numer piętra i urządzenia. Ale pojawiła się zagadka, bo muszę ograniczyć się do 15 znaków, ale również w niektórych miastach wspieramy kilka spółek i muszę odróżnić spółkę a od spółki b w Toruniu, a zostały mi 4 znaki, a nieraz mam też piętra pod ziemią i nie mam na to pomysłu....

najlepiej byłoby:
ISE-PL-TOR-01-u2-001

ISE Polska Toruń NumerSpółki piętro-2 NumerUrządzenia, ale to za dużo znaków, może coś zasugerujecie, żeby to miało ręce i nogi.

marcinpsk
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 14 mar 2008, 20:22

#8

#8 Post autor: marcinpsk » 18 mar 2015, 14:24

Pomin nr pietra w nazwie. (Takie detale jak dokladna lokalizacja/adres/pietro/rack/osoba kontaktowa powinny wystarczyc w snmp).
Zamiast tego mozesz potrzebowac nr. lokalizacji w miescie, jezeli bedzie wiecej niz jedno.
np. ISE-PL-TOR-1D-3 (z ewentualnym uzupelnieniem do 0, jezeli masz takie potrzeby, litera w 1A to np. 1sza spolka, 4ty adres) Typ urzadzenia sie tez przydaje... czy to router, czy switch czy inne cudo.

natash
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

#9

#9 Post autor: natash » 18 mar 2015, 14:58

Piętra muszę mieć bo mam biurowce... ciężko potem w monitoringu łapać co gdzie padło.

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#10

#10 Post autor: r34nismo » 18 mar 2015, 17:43

natash pisze:Piętra muszę mieć bo mam biurowce... ciężko potem w monitoringu łapać co gdzie padło.
a snmp location?? wystraczy miec historię tej wartosci za ostani tydzien, chyba wicej nie potrzba aby zorientować się że nie działa, a nawet jesli to nie musisz jej sprawdzac co kwadrans tylko raz na dobę

natash
wannabe
wannabe
Posty: 308
Rejestracja: 07 gru 2005, 00:00

#11

#11 Post autor: natash » 19 mar 2015, 11:11

Muszę mieć w nazwie, bo Nocniki tak mają przejżyściej.

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#12

#12 Post autor: r34nismo » 20 mar 2015, 01:36

hmmm,
nie wiem czy Ty oby nie szuksz rozwiązania 3 równań z dwiema niewidomymi

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#13

#13 Post autor: Sofcik » 20 mar 2015, 07:33

r34nismo pisze:hmmm,
nie wiem czy Ty oby nie szuksz rozwiązania 3 równań z dwiema niewidomymi
To się akurat da rozwiązać :) Gorzej jest w drugą stronę - dwa równania z 3 niewiadomymi ;)

--
Piotrek

r34nismo
member
member
Posty: 25
Rejestracja: 31 paź 2013, 13:33

#14

#14 Post autor: r34nismo » 20 mar 2015, 14:35

też możesz mieć układ warunków sprzecznych, ale zaczyna sie offtop

generlanie za dużo warnków do spełnienia, musisz pomysleć z czego zrezygnować i/albo wesprzec sie np snmp, tak jak to ktoś Ci zaproponował, w końcu czymś to będziesz monitorować, więc dlaczego by nie

ODPOWIEDZ