Zabezpieczenie routera przed burzą

Wszystko co nie mieści się w pozostałych kategoriach

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Marek607
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 gru 2014, 10:38
Lokalizacja: Kutno
Kontakt:

Zabezpieczenie routera przed burzą

#1

#1 Post autor: Marek607 » 12 maja 2016, 08:28

Hej,

Wczoraj była u mnie burza, piorun puknął w slup telefoniczny i po kabelku całej okolicy spalilo routery. W pokoju zrobiło mi się widniej niż w żarówce :wink:

Czy jest jakiś sposob zabezpieczenia samej linii, tak by takie wyładowanie nie spaliło sprzętu? Obecnie przeprosilem TP-link-a , ale chciałbym sobie coś z cisco/junipera strzelić i by posłużyło dłużej niż do 1 burzy.

Łącze to neostrada , ADSL.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#2

#2 Post autor: frontier » 12 maja 2016, 10:10

Odpiecie kabla? Niby sa jakies cuda które maja zabezpieczyc, ale powatpiewam w ich skutecznosc w sytuacji która opisales. Dobrze ze Tobie sie nic nie stalo, tak mysle skoro zyjesz :)

Klik!
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1702
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Zabezpieczenie routera przed burzą

#3

#3 Post autor: Wojtachinho » 12 maja 2016, 10:52

Marek607 pisze:Hej,

Wczoraj była u mnie burza, piorun puknął w slup telefoniczny i po kabelku całej okolicy spalilo routery. W pokoju zrobiło mi się widniej niż w żarówce :wink:

Czy jest jakiś sposob zabezpieczenia samej linii, tak by takie wyładowanie nie spaliło sprzętu? Obecnie przeprosilem TP-link-a , ale chciałbym sobie coś z cisco/junipera strzelić i by posłużyło dłużej niż do 1 burzy.

Łącze to neostrada , ADSL.
UPS ONLINE, lub z APC masz zabezp pradowe ktore w gniazdko wkladasz, kosztuje grosze, a robi mega robote w porownaniu do online ups ktory kosztuje majatek :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

#4

#4 Post autor: horac » 12 maja 2016, 10:52

a bezpieczniki w mieszkaniu/domu ? Przeciez do jakies strefy pradu masz podlaczony router. To powinno bezpieczniki wywalic a nie router spalic. Listwy przeciwnapieciowe dobrej jakosci tez moga pomoc

Jednak najwazniejsze jest z jakich lat masz instalacje elektryczna w domu;]

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 358
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

#5

#5 Post autor: saiqard » 12 maja 2016, 10:55

Pomyśl też o dobrym ubezpieczeniu od wyładowań atmosferycznych ;)

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#6

#6 Post autor: frontier » 12 maja 2016, 10:59

Ludzie ludziska, przeciez Marek pisze ze piorun walnal w slup telefoniczny...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, 11:03 przez frontier, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

#7

#7 Post autor: horac » 12 maja 2016, 11:03

frontier pisze:Ludzie ludziska, przeciez Marek pisze ze piorun walnal w slup telefoniczny...
To albo Konin albo jakas wioska ;] bo ja slupa telefonicznego dawno nie widzialem w aglomeracji miejskiej

Marek607
wannabe
wannabe
Posty: 146
Rejestracja: 02 gru 2014, 10:38
Lokalizacja: Kutno
Kontakt:

#8

#8 Post autor: Marek607 » 12 maja 2016, 11:06

Przepięcie poszlo raczej po kablu telefonicznym a nie od strony prądu - router jest podczepiony do UPS-a, ups do listwy antyprzepięciowej więc od strony prądu jest to zabezpieczone.
To samo zresztą u sąsiadow - routery od neo się popaliły, reszta sprzętu ok.

mam tez 2 switche i AP i im się nic nie stalo, dostalo sie tylko routerowi który dał błysk od środka.
Obecnie router pokazuje mi tylko lampke "ok", ale nie ma z nim komunikacji po kablu, czasami się nawet po restarcie nie włącza.

Serio nie ma jakiegoś bezpiecznika od strony kabelka?


Edit: Wioska, wioska - do konina 75 km, prawie centrum polski :D

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1849
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

#9

#9 Post autor: frontier » 12 maja 2016, 11:09

Marek607 pisze: Serio nie ma jakiegoś bezpiecznika od strony kabelka?
Przeslalem Ci w pierwszej odpowiedzi, ale nie wiem jak ze skutecznoscia.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2016, 11:09 przez frontier, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

#10

#10 Post autor: horac » 12 maja 2016, 11:09

Marek607 pisze:Przepięcie poszlo raczej po kablu telefonicznym a nie od strony prądu - router jest podczepiony do UPS-a, ups do listwy antyprzepięciowej więc od strony prądu jest to zabezpieczone.
To samo zresztą u sąsiadow - routery od neo się popaliły, reszta sprzętu ok.

mam tez 2 switche i AP i im się nic nie stalo, dostalo sie tylko routerowi który dał błysk od środka.
Obecnie router pokazuje mi tylko lampke "ok", ale nie ma z nim komunikacji po kablu, czasami się nawet po restarcie nie włącza.

Serio nie ma jakiegoś bezpiecznika od strony kabelka?


Edit: Wioska, wioska - do konina 75 km, prawie centrum polski :D
Mozesz byc prekursorem zmian i poprosic o linie naziemna i swiatlowody :) Generalnie wspolczuje, ale chyba nie ma zabezpieczen. Jak jest burza w okolicy odpiac RJ11
i robic zdjecia natury :P

tasior
Server Admin
Posty: 155
Rejestracja: 19 sie 2013, 14:44

#11

#11 Post autor: tasior » 12 maja 2016, 11:27

Szukaj pod haslem APC PTEL2
Jak go dobrze uziemisz to powinien zadzialac. Dawno temu za czasow miedzianych przewieszek testowalismy sporo takich zabezpieczen dla ethernetu i PNET1GB od APC byl zdecydowanie najskuteczniejszy.
UWAGA: modul jest na wtyczki rj45 i chroni linie 3-6 wiec wez to pod uwage zmieniajac wtyczke i patchcord

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1702
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#12

#12 Post autor: Wojtachinho » 12 maja 2016, 11:50

horac pisze:a bezpieczniki w mieszkaniu/domu ? Przeciez do jakies strefy pradu masz podlaczony router. To powinno bezpieczniki wywalic a nie router spalic. Listwy przeciwnapieciowe dobrej jakosci tez moga pomoc

Jednak najwazniejsze jest z jakich lat masz instalacje elektryczna w domu;]
Od kiedy lista przeciwprzepieciowa chroni przed burza lol tam masz zabezpieczenie do 2A ? burza wszamie zywcem taka listwe/

Taka listwa ciebie uchroni jak ci zona zrobi zwarcie w gniazdku i pojdzie po kablach.
Ale predzej mysle ze zrzuci ESy na glownym panelu.


http://www.apc.com/shop/us/en/categorie ... /N-1r8hw9s

Tutaj bym cos poszukal.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

horac
wannabe
wannabe
Posty: 72
Rejestracja: 18 kwie 2016, 21:04
Lokalizacja: CCIE

#13

#13 Post autor: horac » 12 maja 2016, 12:10

Wojtachinho pisze:
Od kiedy lista przeciwprzepieciowa chroni przed burza lol tam masz zabezpieczenie do 2A ? burza wszamie zywcem taka listwe/
Czytaj zdania w calosci, nie napisalem nigdzie ze sama listwa. Wspomnialem o panelu z bezpiecznikami, whaever to i tak sie ma nijak do tematu bo chodzi o linie telefoniczna.

Ja sie na tym nie znam, ale mi burza nigdy nic nie spalila co najwyzej prad w chacie siadal bo bezpieczniki wywalalo ale to siec energetyczna.

Ja robie off, Tasiorus ma chyba najwieksze pojecie o tym i jemu proponuje temat zostawic

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1702
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#14

#14 Post autor: Wojtachinho » 12 maja 2016, 12:47

Problem polega na tym ze prad idzie po kablu rj11/rj45.
Na ten kabel wystarczy filtr zalozyc i tyle.

Tez rozwazylbym UPS online aby ladnie prad filtrowal ktory idzie do urzadzen aktywnych.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Bedi
wannabe
wannabe
Posty: 161
Rejestracja: 06 sie 2006, 23:27

Re: Zabezpieczenie routera przed burzą

#15

#15 Post autor: Bedi » 12 maja 2016, 19:54

Marek607 pisze:Hej,

Wczoraj była u mnie burza, piorun puknął w slup telefoniczny i po kabelku całej okolicy spalilo routery. W pokoju zrobiło mi się widniej niż w żarówce :wink:

Czy jest jakiś sposob zabezpieczenia samej linii, tak by takie wyładowanie nie spaliło sprzętu? Obecnie przeprosilem TP-link-a , ale chciałbym sobie coś z cisco/junipera strzelić i by posłużyło dłużej niż do 1 burzy.

Łącze to neostrada , ADSL.
APC ma coś takiego
APC
Obrazek

ODPOWIEDZ