Projekt sieci ASA activ/standby + 2x router

Wszystko co nie mieści się w pozostałych kategoriach

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 356
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Projekt sieci ASA activ/standby + 2x router

#1

#1 Post autor: saiqard » 29 lis 2016, 20:29

mam następującą topologie sieci:

Kod: Zaznacz cały

 ISP            ISP
  |              |
eBGP            eBGP
  |              |
router-- iBGP -- router
  |              |
  |              | 
ASA1  ----------- ASA2
ASY są spięte w cluster Activ-Stendbay.
Jakie są best practics w związku z konfiguracją pomiędzy routerami a routerami?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1696
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Projekt sieci ASA activ/standby + router

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 29 lis 2016, 20:34

saiqard pisze:mam następującą topologie sieci:

ISP ISP
| |
eBGP eBGP
| |
router -- iBGP -- router
| |
| |
ASA1 ----------- ASA2

ASY są spięte w cluster Activ-Stendbay.
Jakie są best practics w związku z konfiguracją pomiędzy routerami a routerami?
Czy masz jakis konkretny problem ze scenariuszem ?
Zakladam ze masz statyczna rute, gdzie wypychasz wszystko na VIP twojej dystrybucji/brzegu ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

saiqard
wannabe
wannabe
Posty: 356
Rejestracja: 09 lip 2012, 22:10
Lokalizacja: Wałbrzych/Wrocław

Re: Projekt sieci ASA activ/standby + router

#3

#3 Post autor: saiqard » 29 lis 2016, 20:46

Wojtachinho pisze:
saiqard pisze:mam następującą topologie sieci:

ISP ISP
| |
eBGP eBGP
| |
router -- iBGP -- router
| |
| |
ASA1 ----------- ASA2

ASY są spięte w cluster Activ-Stendbay.
Jakie są best practics w związku z konfiguracją pomiędzy routerami a routerami?
Czy masz jakis konkretny problem ze scenariuszem ?
Zakladam ze masz statyczna rute, gdzie wypychasz wszystko na VIP twojej dystrybucji/brzegu ?
Ruch z ASY do routera moze być statyczną routką,
Zastanawiam się, jak skonfigurować ruch w stronę ASY. przy activ-stendbay tylko jedna z nich przepuszcza ruch, ale link do drugiej jest w stanie up/up. w zwiazku z tym statyczna routka w strone ASY nic nie da, jeśli pakiet trafi z internetu do ASRa do którego podpięta jest ASA statndbay, to ruch nie dotrze do celu

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 191
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Projekt sieci ASA activ/standby + 2x router

#4

#4 Post autor: piter1789 » 29 lis 2016, 20:58

a to się dopytam czy można tak zrobić;)

a gdyby to przepuścić przez przełącznik?
w sensie dwa routery wpinamy do przełącznika i obie asa'y

robię sobie VLAN dla połączenia ASA a ISR i wtedy jak mi ruch przyjdzie to ASA activ to obsłuży;)

piotro
wannabe
wannabe
Posty: 402
Rejestracja: 07 paź 2005, 12:50

Re: Projekt sieci ASA activ/standby + 2x router

#5

#5 Post autor: piotro » 01 gru 2016, 15:19

seba766 pisze:Nie wiem do końca jak to wygląda w przypadku ASY ale czy ona nie ma jednego wspólnego adresu VIP? i tylko przełącza ten adres na pudło active?
Dokladnie tak (moze tez byc standby address, ktory jest przenoszony na nieaktywne pudlo).

ODPOWIEDZ