Cisco 4331 + NIM-24A (jako terminal server) Temat rozwiązany

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
janek888
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:24

Cisco 4331 + NIM-24A (jako terminal server)

#1

#1 Post autor: janek888 » 09 lis 2017, 10:33

Witam,
Skonfigurowałem router cisco 4331 jako terminal server (mam moduł NIM-24A + kable CAB-ASYNC-8) i wszystko wydaje się, ale jak telnetuję się na zdalne urządzenie to czas odpowiedzi jest bardzo długi...

Proszę o pomoc.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

Re: Cisco 4331 + NIM-24A (jako terminal server)  Temat rozwiązany

#2

#2 Post autor: Seba » 09 lis 2017, 10:48

Wróżę z kuli, że coś jest zepsute (np. stare jabłko czy inny banan) ;)

Zakładam, że dostęp do samego routera przez Telnet/SSH działa ok. Potwierdź.
Czy pisząc, że telnetujesz się na zdalne urządzenie, masz na myśli, że się telnetujesz na adres routera i odpowiedni port 2xxx, czyli bezpośrednio na na odpowiedni port moduły NIM?
Czy jest różnica kiedy robisz to lokalnie, będą zalogowanym do routera?

Może coś z "domain-lookup"? Masz wyłączone globalnie lub na liniach portów konsolowych? Aby wyłączyć:
global no ip domain-lookup
line no domain-lookup

Pokaż konfigurację, bo inaczej jest to zgadywanie
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

janek888
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:24

Re: Cisco 4331 + NIM-24A (jako terminal server)

#3

#3 Post autor: janek888 » 13 lis 2017, 09:06

Witam,
Twoja sugestia była słuszna. Jeszcze raz przejrzałem konfigurację - linia po linii - i zauważyłem, że zrobiłem trywialny błąd, a mianowicie nie dodałem no ip domain-lookup..
Dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ