CCNA Lab

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Antuu
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 26 lis 2017, 12:35

CCNA Lab

#1

#1 Post autor: Antuu » 29 lis 2017, 21:42

Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3414
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: CCNA Lab

#2

#2 Post autor: Kyniu » 29 lis 2017, 22:08

Antuu pisze:
29 lis 2017, 21:42
Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html
Zależy w jakiej funkcji. Może robić za przycisk do papieru, przytrzymując książkę otwartą na jakiejś stronie. I proszę, masz już pożyteczne zastosowanie.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 135
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: CCNA Lab

#3

#3 Post autor: judge dredd » 30 lis 2017, 08:49

Cześć,

Nada się spokojnie. Szczególnie za taką cenę. Ma wprawdzie na sobie tylko 1 interfejs Eth, ale do zrobienia routera na patyku już to wystarczy. Jeśli chcesz labować ściśle z przykładami ciscowymi, to przydałyby się jeszcze karty WIC-2T i kable serialowe no i oczywiście kolejne routery, do których mógłbyś to podłączyć. Jeśli natomiast chodzi Ci tylko o pobawienie się jednym routerem, to można dokupić tylko moduł lub dwa WIC-1ENET, żeby było więcej portów Eth. Do tego jakiś switch lub dwa (2950 wystarczy) i można już jakieś w miarę sensowne laby robić.

Może też służyć jako profesjonalna podstawka pod kwiatek, ale już level master to wieszak na klucze ze switcha - tutaj wersja non-cisco, wersji proprietary nie znalazłem ;-)

Pozdrawiam!

JD

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1657
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: CCNA Lab

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 30 lis 2017, 10:20

Antuu pisze:
29 lis 2017, 21:42
Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html
Hej

Nie chcialbys kupic moze switcha ? 3560G lub 3750G ? :)
Ostatnio zmieniony 01 gru 2017, 12:04 przez Wojtachinho, łącznie zmieniany 1 raz.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1831
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: CCNA Lab

#5

#5 Post autor: frontier » 30 lis 2017, 10:38

WIC1-ENET nie dziala w 26xx, tylko w 17xx, a bawienie sie w seriale jest bez sensu... no i 2600 to taki Trabant (nawet nie wiadomo ile flasha/RAMu, czyli moze byc malo!), na Twoim miejscu poszukalbym nowszego routera który ma dwa porty ethernet, na przyklad cos takiego:

https://www.ebay.co.uk/itm/Cisco-1841-w ... Swp5JWZy4N

250zl i nawet IOS 15 uruchomisz, no i przepustowosc wystarczy na przyklad do domowego lacza do Internetu.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 107
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CCNA Lab

#6

#6 Post autor: DawidS28 » 30 lis 2017, 13:24

Nie wiesz, jaki to ma system w środku i ile Flasha, RAM itd. Może się okazać, że ma wersję bez np. IPv6. A wtedy ciężko będzie sporo labów z CCNA zrobić. Jeżeli IOS będzie w miarę "nowy" (np. 12.3), to jedyną rzeczą z programu CCNA, której może nie być, to IP SLA (za to będzie bardzo podobne RTR).

Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem nie warto pakować się w aż tak stare urządzenie. Polecić mogę np. 2811 z IOS 15.1. Już niewspierane, ale nadal dobre do kursów - do CCNA RS mają wszystko.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 135
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: CCNA Lab

#7

#7 Post autor: judge dredd » 01 gru 2017, 09:16

frontier pisze:
30 lis 2017, 10:38
WIC1-ENET nie dziala w 26xx, tylko w 17xx, a bawienie sie w seriale jest bez sensu...
Faktycznie racja. Wcześniej zerknąłem na szybko do internetu i zobaczyłem, że 2600 ma slot WIC, więc założyłem, że WIC-1ENET wejdzie, a tu faktycznie w compatibility matrix wychodzi, że nie. No to faktycznie, żeby ten router zapiąć w jakiejś ciekawszej topologii to sporo dodatkowych wydatków będzie potrzebne. W tej sytuacji faktycznie lepiej iść w serię 1800.

Pozdrawiam!

JD
Ostatnio zmieniony 01 gru 2017, 14:24 przez judge dredd, łącznie zmieniany 1 raz.

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 107
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: CCNA Lab

#8

#8 Post autor: DawidS28 » 01 gru 2017, 10:02

że 2600 ma slot WIC, więc założyłem, że WIC-1ENET wejdzie
To na przyszłość, więcej tak nie rób. :P Jest trochę kart, które działają z jakąś serią routerów, poza akurat jednym z tej serii, do którego potrzebujesz kartę. Ja tak kupiłem kiedyś HWIC-4ESW, nie pamiętam do czego.

ODPOWIEDZ