CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 19:37

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: CCNA Lab
Post #1 : 29 lis 2017, 21:42 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 26 lis 2017, 12:35
Posty: 2
Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html


Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #2 : 29 lis 2017, 22:08 
Online
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html
Zależy w jakiej funkcji. Może robić za przycisk do papieru, przytrzymując książkę otwartą na jakiejś stronie. I proszę, masz już pożyteczne zastosowanie.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #3 : 30 lis 2017, 08:49 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Cześć,

Nada się spokojnie. Szczególnie za taką cenę. Ma wprawdzie na sobie tylko 1 interfejs Eth, ale do zrobienia routera na patyku już to wystarczy. Jeśli chcesz labować ściśle z przykładami ciscowymi, to przydałyby się jeszcze karty WIC-2T i kable serialowe no i oczywiście kolejne routery, do których mógłbyś to podłączyć. Jeśli natomiast chodzi Ci tylko o pobawienie się jednym routerem, to można dokupić tylko moduł lub dwa WIC-1ENET, żeby było więcej portów Eth. Do tego jakiś switch lub dwa (2950 wystarczy) i można już jakieś w miarę sensowne laby robić.

Może też służyć jako profesjonalna podstawka pod kwiatek, ale już level master to wieszak na klucze ze switcha - tutaj wersja non-cisco, wersji proprietary nie znalazłem ;-)

Pozdrawiam!

JD


Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #4 : 30 lis 2017, 10:20 
Online
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Witam mam pytanie a mianowicie czy taki router nada się do labu ? z góry dzięki za pomoc https://www.olx.pl/oferta/router-cisco- ... kSJ1e.html
Hej

Nie chcialbys kupic moze switcha ? 3560G lub 3750G ? :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Ostatnio zmieniony 01 gru 2017, 12:04 przez Wojtachinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #5 : 30 lis 2017, 10:38 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Posty: 1797
Lokalizacja: Edinburgh
WIC1-ENET nie dziala w 26xx, tylko w 17xx, a bawienie sie w seriale jest bez sensu... no i 2600 to taki Trabant (nawet nie wiadomo ile flasha/RAMu, czyli moze byc malo!), na Twoim miejscu poszukalbym nowszego routera który ma dwa porty ethernet, na przyklad cos takiego:

https://www.ebay.co.uk/itm/Cisco-1841-w ... Swp5JWZy4N

250zl i nawet IOS 15 uruchomisz, no i przepustowosc wystarczy na przyklad do domowego lacza do Internetu.

_________________
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów


Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #6 : 30 lis 2017, 13:24 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Posty: 88
Lokalizacja: Kraków
Nie wiesz, jaki to ma system w środku i ile Flasha, RAM itd. Może się okazać, że ma wersję bez np. IPv6. A wtedy ciężko będzie sporo labów z CCNA zrobić. Jeżeli IOS będzie w miarę "nowy" (np. 12.3), to jedyną rzeczą z programu CCNA, której może nie być, to IP SLA (za to będzie bardzo podobne RTR).

Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem nie warto pakować się w aż tak stare urządzenie. Polecić mogę np. 2811 z IOS 15.1. Już niewspierane, ale nadal dobre do kursów - do CCNA RS mają wszystko.


Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #7 : 01 gru 2017, 09:16 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23
Posty: 113
Cytuj:
WIC1-ENET nie dziala w 26xx, tylko w 17xx, a bawienie sie w seriale jest bez sensu...
Faktycznie racja. Wcześniej zerknąłem na szybko do internetu i zobaczyłem, że 2600 ma slot WIC, więc założyłem, że WIC-1ENET wejdzie, a tu faktycznie w compatibility matrix wychodzi, że nie. No to faktycznie, żeby ten router zapiąć w jakiejś ciekawszej topologii to sporo dodatkowych wydatków będzie potrzebne. W tej sytuacji faktycznie lepiej iść w serię 1800.

Pozdrawiam!

JD


Ostatnio zmieniony 01 gru 2017, 14:24 przez judge dredd, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
 Tytuł: Re: CCNA Lab
Post #8 : 01 gru 2017, 10:02 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Posty: 88
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
że 2600 ma slot WIC, więc założyłem, że WIC-1ENET wejdzie
To na przyszłość, więcej tak nie rób. :P Jest trochę kart, które działają z jakąś serią routerów, poza akurat jednym z tej serii, do którego potrzebujesz kartę. Ja tak kupiłem kiedyś HWIC-4ESW, nie pamiętam do czego.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl