Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#16

#16 Post autor: matrixgd » 12 cze 2018, 20:37

jeszcze jedno.
Jak to interpretować: cs#show ip inter fast 0
FastEthernet0 is up, line protocol is up
Internet protocol processing disabled
To nie jest error?

kpc21
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#17

#17 Post autor: kpc21 » 13 cze 2018, 11:15

Fa0/0 nie dostanie adresu IP drogą negocjacji IPCP i nie musi go mieć. Przy PPPoE on się podniesie bez adresu IP. I się podniósł zresztą.

Wydaje mi się, że to, o czym piszesz w ostatnim poście, jest OK, przy PPPoE protokół IP działa na interfejsie Dialer, a nie na fizycznym.

A co jakbyś pobawił się poleceniem debug (ppp czy pppoe)? Powinno dać się podejrzeć, co tam rzeczywiście się dzieje, włączając w to kwestie dotyczące uwierzytelniania.

matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#18

#18 Post autor: matrixgd » 18 cze 2018, 11:10

Ćwiczyłem debuging. Zrobiłem sobie sysloga na serwerze i sprawdziłem czy logi się zapisuję. Jak zrobiłem debug ip icmp i puściłem pinga z kompa to w logu wszystko ładnie się zapisuje. Nasępn ie ustawiłem wszystkie możliwe debugi ppp oraz debug intrface radio, debug intrface Fa0 podłączyłem kabel telefoniczny do modemu. lampka dsl sie zaświeciła a logach nie mam kompletnie nic :( Co robię źle?

kpc21
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#19

#19 Post autor: kpc21 » 19 cze 2018, 01:38

W zasadzie to wyjścia z debuga (tak jak i wszystkie komunikaty Sysloga) powinny ci po prostu wyświetlać się na konsoli, o ile jesteś połączony portem konsolowym (a jak jesteś połączony po SSH, to polecenie terminal monitor). Oczywiście fajnie sobie poćwiczyć Sysloga, ale nawet i bez tego powinieneś widzieć komunikaty.

matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#20

#20 Post autor: matrixgd » 19 cze 2018, 10:34

No więc ponieważ nie widziałem nic na konsoli wiec zrobiłem sysloga i na 100% działa Ale żadnych logów odnośnie ppp nie mam ani na konsoli ani w syslogu

kpc21
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 12 maja 2018, 19:01

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#21

#21 Post autor: kpc21 » 19 cze 2018, 22:14

Na pewno masz debug ppp authentication?

matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#22

#22 Post autor: matrixgd » 19 cze 2018, 22:47

na 100%. jutro jeszcze raz to zrobię.

matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#23

#23 Post autor: matrixgd » 20 cze 2018, 19:27

Sprawdziłem i nic się nie pojawia. włączyłem debug radia i pokazuje w logu że się loguje do wifi ale na interfejcie dialera ani fe0 nic. podłączam modem, odłączam i nic poza tym ze Fa0 się podnosi albo gaśnie.
Mam jeszcze pytanie poboczne. Czy ja jakoś mogę sobie zrobić środowisko testowe? Przepraszam jak moje pytanie bedzie lamerskie ale brak mi wiedzy i doświadczenia. Co wysyła sygnał pppoe do mojego modemu? też modem? Pytam bo jak wciąż odpinam w firmie internet by przetestować cisco to jest słabo. Mam drugi cisco i drugi modem czy mogę jakoś na tym potestować bez odpinania się wciąż pomiędzy internetem z gniazdka?

matrixgd
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 29 lip 2013, 19:50

Re: Czy do Cisco 1812w można podpiąć ADSL

#24

#24 Post autor: matrixgd » 20 cze 2018, 20:28

Ok, jak zwykle to ja mieszam. :(
Jeden krok do przodu. Połączenie PPPoe już nawiązałem. na złym kanale miałem bridge w modemie.
Od razu debug zadziałał :)
Adres netia mi przydziela.
show ip route pokazuje:

Gateway of last resort is 195.114.190.158 to network 0.0.0.0

77.0.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 77.mój.dobry.IP is directly connected, Dialer0
195.114.190.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 195.114.190.158 is directly connected, Dialer0
C 192.168.0.0/24 is directly connected, Vlan2
C 192.168.1.0/24 is directly connected, BVI1
S* 0.0.0.0/0 [1/0] via 195.114.190.158

Ale netu dalej nie mam. Trochę się już teraz pogubiłem ale domniemam że muszę jakoś sprzędz dialer0 z Vlan1 (tu chyba jest BVI1 bo to bridge Vlan1 z Radio0)
Ale się z tym męczę. Brak mi podstaw. :(

A i tak do informacji. Po znegocjowaniu połączenia lampka internet na modemie się nie zapala. :) Chyba tak ma być.

ODPOWIEDZ