2901 głośność

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jacek.wilczek
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 10 gru 2010, 13:14

2901 głośność

#1

#1 Post autor: jacek.wilczek » 26 wrz 2018, 10:41

czesc

planuje zakup do celów domowych cisco 2901 ISR2 i tu pytanie jak z głośnością tej "zabawki"
jak mocno wentylator szumi ....

--
Jacek

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 273
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: 2901 głośność

#2

#2 Post autor: double.decode » 26 wrz 2018, 15:32

Osobiście odradzam, dla mnie był na dłuższą metę męczący. Podobnie "małe" 89x.

jacek.wilczek
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 10 gru 2010, 13:14

Re: 2901 głośność

#3

#3 Post autor: jacek.wilczek » 27 wrz 2018, 07:54

dzięki za info, szkoda ;(

>Podobnie "małe" 89x.
a ten akurat mam i z nim problemów głośności nie mam - zwłaszcza że nie ma wentylatora - przynajmniej C897VAM-W-E-K9



--
Jacek

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: 2901 głośność

#4

#4 Post autor: drake » 27 wrz 2018, 14:35

Ja w 891 uzywanym jako TS przedwczoraj tez odlaczylem wiatrak z plyty glownej, dziala na biurku, jest OK. Takie akcje jednak tylko i wylacznie ze sprzetem niepotrzebnym i nie na produkcji, kwoli scislosci ;)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 501
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

Re: 2901 głośność

#5

#5 Post autor: lukaszbw » 27 wrz 2018, 21:28

Szkoda czasu na kombinowanie. 881 nie ma wiatraka fabrycznie i cena też przyjemna. Na łącza 10-20Mbps nadaje się akurat. Bez wodotrysków spokojnie 30-50Mbps można wyciągnąć.

Wiatraki w 89x w tym 892 bo z tymi miałem najwięcej do czynienia to totalna porażka. Można przerobić dając sam duży radiator ale to trzeba się pobawić. Na fabrycznym radiatorze bez wiatraka będzie się przegrzewał bo też już przez to przechodziłem.

Na wyższe prędkości SRX 300 - kompletna cisza, 8xGE w tym 2x SFP, firewall + router + switch w jednym i bardzo małe zużycie prądu. Tylko trzeba się przemóc i przejść z Cisco na Junaka :)

Pozdr.
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 273
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: 2901 głośność

#6

#6 Post autor: double.decode » 27 wrz 2018, 22:15

... albo Aśkę 5506 ;)

jacek.wilczek
rookie
rookie
Posty: 11
Rejestracja: 10 gru 2010, 13:14

Re: 2901 głośność

#7

#7 Post autor: jacek.wilczek » 28 wrz 2018, 12:38

dzięi za porady

> za producentem Cisco 892FSP, 896VA, 897VA, 898EA,and 891F are fanless, providing a quiet, comfortable working environment in small offices

ten mój to jest 897 i jest fabrycznie bez wentylatora - więc bez "rzeźby"

co do łącza to mam Orange FO 600/60 i chciałbym to jakoś "Ciskaczem" obskoczyć, 897 był dobry pod VDSL a teraz nie daje rady wysycam CPU.


--
Jacek

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 501
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

Re: 2901 głośność

#8

#8 Post autor: lukaszbw » 28 wrz 2018, 22:04

ISR G2 poza modelami E (3925E, 3945E) są dość wolnymi routerami, szczególnie jak dodasz do tego szyfrowanie. 2901 będzie miał problem z obsługą takiego łącza. Sam przez to przechodziłem na UPC 600/60, 1941 poszedł w odstawkę bo przy mniej połowie pasma się dusił. Ipsec to porażka, stary 3825 oferuje 2x większą wydajność.

Teraz masz w ofercie cisco ISR 1000, które mają już konkretną wydajność ale uważaj na licencje bo pełen pakiet z security da po kieszeni.

Pozdr.
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

http://allegro.pl/sklep/180817_tandem-networks

ODPOWIEDZ