Router 1841 - problem z uruchomieniem

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Lukasz90sc
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 13 mar 2021, 19:31

Router 1841 - problem z uruchomieniem

#1

#1 Post autor: Lukasz90sc »

Witam Wszystkich,

Zakładam temat dotyczący aktualnego problemu z jakim obecnie się mierzę. Mianowicie kupiłem router Cisco 1841 z compact flash 64MB i chciałbym wgrać nowy soft (ogarnąłem jak to zrobić), ale jest pewien problem.
Po uruchomieniu router'a i wczytaniu danych z compact flash dołączonej do router'a okazuje się, że jest już załadowana konfiguracja i nie mogę dostać się na router (nie znam ani loginu ani hasła):
===============================================================================
UNAUTHORISED ACCESS PROHIBITED:

This System and Data Is The Property of Easynet.

Direct queries to <mail> (***).

Configuration ID : 1.7

ce111a-nl-hanzen-000-NLAPS line 0


User Access Verification

Username:
===============================================================================

Oczywiście niepotrzebna mi czyjaś konfiguracja i po prostu chciałbym wyczyścić config i wprowadzić swój, ale z tym niestety jest problem.
Posiłkując się wujkiem google i różnymi tematami wyczytałem, że można użyć opcji break podczas uruchamiania się urządzenia i wtedy wejść w tryb rommon, z którego byłbym w stanie osiągnąć to czego potrzebuję.
Problem jest taki, że ta opcja nie działa (nie działa "special command: break" w puttym, ani różne skróty klawiszowe, które niby zastępują klawisz "break" na lapkach). To jak wyczytałem może mieć związek z tym, że na routerze jest aktywna opcja: "PASSWORD RECOVERY FUNCTIONALITY IS DISABLED"

Dodam, że jak wyciągnę compact flash, to router oczywiście mnie o tym informuje (o braku karty) i nie reaguje również na próby wejścia do rommon tylko powraca z tym samym komunikatem o braku flash.
Włożyłem do router'a pusty compact flash i wystartował, ale ponownie ładuje się ta opcja co wkleiłem wcześniej (Easynet i prośba o login i hasło).
Włożyłem również compact flash z działającego innego routera 1841 i efekt jest ten sam.
Pytanie w jaki sposób mógłbym rozwiązać ten problem?
Jak mógłbym wyczyścić tę konfigurację i doprowadzić router do stanu fabrycznego?

Oto co się pojawia w konsoli od momentu uruchomienia urządzenia:
===============================================================================
System Bootstrap, Version 12.4(13r)T, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 2006 by cisco Systems, Inc.
PLD version 0x10
GIO ASIC version 0x127
c1841 platform with 262144 Kbytes of main memory
Main memory is configured to 64 bit mode with parity disabled


Readonly ROMMON initialized
PASSWORD RECOVERY FUNCTIONALITY IS DISABLED
program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0xcb80
program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0xcb80

program load complete, entry point: 0x8000f000, size: 0x208d958
Self decompressing the image : ######################################################################################################################################################################## [OK]

Smart Init is enabled
smart init is sizing iomem
ID MEMORY_REQ TYPE
0X003AA110 public buffer pools
0X00211000 public particle pools
0X00020000 Crypto module pools
0X04DA 0X00035000 Card in slot 0
0X04DA 0X00035000 Card in slot 1
0X000021B8 Onboard USB

If any of the above Memory Requirements are
"UNKNOWN", you may be using an unsupported
configuration or there is a software problem and
system operation may be compromised.

Allocating additional 17228744 bytes to IO Memory.
PMem allocated: 242221056 bytes; IOMem allocated: 26214400 bytes

Restricted Rights Legend

Use, duplication, or disclosure by the Government is
subject to restrictions as set forth in subparagraph
(c) of the Commercial Computer Software - Restricted
Rights clause at FAR sec. 52.227-19 and subparagraph
(c) (1) (ii) of the Rights in Technical Data and Computer
Software clause at DFARS sec. 252.227-7013.

cisco Systems, Inc.
170 West Tasman Drive
San Jose, California 95134-1706



Cisco IOS Software, 1841 Software (C1841-ADVIPSERVICESK9-M), Version 12.4(15)T13, RELEASE SOFTWARE (fc3)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2010 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Wed 07-Apr-10 10:26 by prod_rel_team
Image text-base: 0x60086DF4, data-base: 0x62708A70


This product contains cryptographic features and is subject to United
States and local country laws governing import, export, transfer and
use. Delivery of Cisco cryptographic products does not imply
third-party authority to import, export, distribute or use encryption.
Importers, exporters, distributors and users are responsible for
compliance with U.S. and local country laws. By using this product you
agree to comply with applicable laws and regulations. If you are unable
to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to
export@cisco.com.

Installed image archive
Cisco 1841 (revision 7.0) with 236544K/25600K bytes of memory.
Processor board ID FCZ142795UX
2 DSL controllers
2 FastEthernet interfaces
1 Virtual Private Network (VPN) Module
DRAM configuration is 64 bits wide with parity disabled.
191K bytes of NVRAM.
62720K bytes of ATA CompactFlash (Read/Write)



Press RETURN to get started!
===============================================================================

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1584
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE
Kontakt:

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#2

#2 Post autor: drake »

Hej,
Poszukaj w google: Cisco IOS (tu twoja wersja) password recovery. Latwa sprawa.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

https://iverion.de

cbr
wannabe
wannabe
Posty: 57
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#3

#3 Post autor: cbr »

z no service password-recovery chyba nie taka łatwa jednak

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3553
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#4

#4 Post autor: Kyniu »

CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#5

#5 Post autor: seba766 »

Widze chyba nikt się nie pokusił o przeczytanie postu tylko same nagłówki :D

Spróbuj wziąć zewnętrzną klawiature na której masz ten klawisz. Taką klawiature kupisz za 15zł w markecie. Po czym powinno CI się udać w tryb kasowania konfiguracji.

Lukasz90sc
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 13 mar 2021, 19:31

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#6

#6 Post autor: Lukasz90sc »

seba766 pisze: 23 mar 2021, 10:13 Widze chyba nikt się nie pokusił o przeczytanie postu tylko same nagłówki :D

Spróbuj wziąć zewnętrzną klawiature na której masz ten klawisz. Taką klawiature kupisz za 15zł w markecie. Po czym powinno CI się udać w tryb kasowania konfiguracji.
Dzięki za odpowiedź ;)
Wczoraj jeszcze próbowałem wykorzystać klawiaturę po USB, którą mam do lapka i ona ma ten klawisz "Pause/Break "połączony z "End".
Sprawdzałem na https://keyboard-test.space/pl/ że ten klawisz jest rozpoznawalny w kombinacji klawiszy "FN + Pause/Break", jak wcisnę tylko ten klawisz, to rozpoznawalny jest jako "End".
Podłączyłem się ponownie do router'a i próbowałem tej opcji, ale nic to nie dało. Sprawdzałem to zgodnie z tym co znalazłem korzystając z wujka google:
- żeby wcisnąć ten klawisz od razu jak włączy się router
- aby wcisnąć ten klawisz po załadowaniu obrazu "Self decompressing the image : ######################################################################################################################################################################## [OK]"
- w róznych tematach znalezionych na googlu napisane było również, że sekwencja break przejdzie jedynie po wysłaniu jej po komunikacie (dokładniej po image text-base i data-base):
Cisco IOS Software, 1841 Software (C1841-ADVIPSERVICESK9-M), Version 12.4(15)T13, RELEASE SOFTWARE (fc3)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2010 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Wed 07-Apr-10 10:26 by prod_rel_team
Image text-base: 0x60086DF4, data-base: 0x62708A70

ale to też nie przeszło
- na koniec próbowałem wciskać ten klawisz od samego włączenia urządzenia, aż do załadowania konfiguracji, o której wspominałem w pierwszym poście - również bez sukcesu

Niestety nie mam dostępu do kompa stacjonarnego i muszę posiłkować się lapkiem + kabel konsolowy z przejściówką na USB.
Tak myślę, czy to może być problemem? W sensie, że ta przejściówka w jakiś sposób nie przesyła poprawnie sygnału Break.

Sprawdzę jeszcze dzisiaj na innym routerze (ma dzisiaj przyjść) czy nie będzie problemu z przejściem do ROMMON za pomocą sekwencji Break.
Jak przejdzie, to wtedy wiadomo, że przesyła sygnał poprawnie.

Dam znać po wszystkim :)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3553
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#7

#7 Post autor: Kyniu »

Są metody "partyzanckie":

Connect to the router with these terminal settings:
1200 baud rate
No parity
8 data bits
1 stop bit
No flow control
You no longer see any output on your screen, and this is normal.
Power cycle (switch off and then on) the router and press the SPACEBAR for 10-15 seconds in order to generate a signal similar to the break sequence.
Disconnect your terminal, and reconnect with a 9600 baud rate.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure. ITIL: Foundation. PPL(A)
https://www.facebook.com/itserviceskielce/ :: https://www.linkedin.com/company/itservicespoland :: https://www.linkedin.com/in/krzysztofkania/

seba766
wannabe
wannabe
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#8

#8 Post autor: seba766 »

Ja bym spróbował użyć innego narzędzia niż putty. Wiele z nich ma jakiś skrót klawiszowy imitujący break.
Tak samo w putty jak naciśniesz prawym przyciskiem myszy na okno sesji to masz możliwość wysłania break.

arteck
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 08 lis 2019, 11:20

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#9

#9 Post autor: arteck »

Miałem kiedyś coś podobnego i było to związane z wadliwą przejściówką USB->RS232 niby wszystko działało ale już w samym ROMMON'ie działy się cyrki
Rozwiazanie 1, juz podane: sprawdź coś innego niż putty
Rozwiazanie 2: spróbuj się podpiąć pod kompa, który ma RS232
Rozwiązanie 3: https://community.cisco.com/t5/networki ... -p/3131504
https://packetlife.net/blog/2010/oct/11 ... y-service/

Lukasz90sc
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 13 mar 2021, 19:31

Re: Router 1841 - problem z uruchomieniem

#10

#10 Post autor: Lukasz90sc »

Temat rozwiązany :)
Jak się wpiąłem bezpośrednio po rs do kompa, to zaczęło banglać.
Router przywrócony do stanu używalności już jakiś czas temu.
Dzięki wszystkim za pomoc! :)

ODPOWIEDZ