ASR 1002X SPA-1X10GE-L-V2

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

ASR 1002X SPA-1X10GE-L-V2

#1

#1 Post autor: felix » 08 lip 2015, 14:16

Cześć. Mam taki kłopot z modułem 10G XFP w cisco ASR 1002X.

Wkładka w module:
IDPROM for transceiver TenGigabitEthernet0/3/0:
Description = XFP optics (type 6)
Transceiver Type: = 10GBASE-SR/SW (176)
Product Identifier (PID) = XFP-10G-MM-SR
Vendor Revision = A
Serial Number (SN) = CIC1403810
Vendor Name = Cisco-Fibrain
Vendor OUI (IEEE company ID) = 20.20.20 (2105376)
CLEI code = COUIARMCAA
Cisco part number = 10-2410-01
Device State = Enabled.
Date code (yy/mm/dd) = 14/04/02
Connector type = LC.
Encoding = 64B/66B
SONET Scrambled
NRZ
Minimum bit rate = 9900 Mbits/s
Maximum bit rate = 11300 Mbits/s
A parametry wkładki:
The Transceiver in slot 0 subslot 3 port 0 is enabled.
Module temperature = 23.625 C
Transceiver Tx bias current = 0 uAmps
Transceiver Tx power = -40.0 dBm
Transceiver Rx optical power = -2.5 dBm
W innych urządzeniach wkładka sprawdzona i nadaje prawidłowo.

W logach natomiast mam coś takiego:
%LINK-3-UPDOWN: Interface TenGigabitEthernet0/3/0, changed state to down
Jul 8 12:05:28.200: %LINK-3-UPDOWN: SIP0/3: Interface TenGigabitEthernet0/3/0, changed state to down
Jul 8 12:05:29.324: %IOSXE_SPA-6-UPDOWN: Interface TenGigabitEthernet0/3/0, link down due to remote fault

Macie pomysł ?

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#2

#2 Post autor: krisiasty » 08 lip 2015, 22:57

Są generalnie dwie wersje tych kart "LAN" (SPA-1X10GE-L-V2) i WAN/LAN (SPA-1X10GE-WL-V2).

może to cię naprowadzi na trop:
For LAN-PHY, the maximum data rate is 10.3125 gigabit per second (Gbps).
For WAN-PHY, the maximum data rate is 9.953 gigabit per second (Gbps) (as required by SONET or SDH).

The minimum Cisco IOS XE Software release image required for 1-Port 10-Gigabit Ethernet LAN/WAN PHY SPA is Cisco IOS XE Release 3.3.0S or later.
If the 1-Port 10-Gigabit Ethernet LAN/WAN PHY SPA is on LAN or WAN mode at one end, it must run on the same mode (LAN or WAN) at the remote end as well. However, SPA-1X10GE-WL-V2 (configured in LAN mode) is compatible with the SPA-1X10GE-L-V2 (LAN SPA).

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 91
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

#3

#3 Post autor: mstan » 11 lip 2015, 12:37

Jaka jest wersja softu na tym routerze ?

Proponuje reload ASR1002X i ponowny test.
Przed reloadem warto zerknac na status samego modulu SPA:

show platform
show platform hardware slot 0 spa stat

Spotkalem sie z podobnymi sytuacjami i reload routera pomogl.
Skoro w innych ta sama wkladka dziala to byc moze ten typ wkladki juz byl tam wczesniej instalowany.

Byc moze to ten problem:
CSCut03205 SPA modules on ASR1002-X show "missing" under show platform output

Poprawka bedzie dostepna w nastepnych rebuildach IOS-XE.

Jesli reload nie pomoze to najlepiej otworzyc kejsa w TACu. Pomozemy :)

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#4

#4 Post autor: felix » 13 lip 2015, 13:04

Cisco IOS Software, ASR1000 Software (X86_64_LINUX_IOSD-UNIVERSALK9-M), Version 15.3(3)S4, RELEASE SOFTWARE (fc1)
sh platform hardware slot 0 spa status
Bay SPA Type State PST POK SOK PENB RST DENB HSS
-------------------------------------------------------------------------------
0 6XGE-BUILT-IN Online 0 1 1 1 1 0 1
1 SPA-1XTENGE-XFP-V2 Online 0 1 1 1 1 0 1
2 SPA-1XTENGE-XFP-V2 Online 0 1 1 1 1 0 1
3 SPA-1XTENGE-XFP-V2 Online 0 1 1 1 1 0 1

Trochę słabo mi się widzi restart tego urządzenia, ale pewnie będę musiał spróbować tak zrobić.

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#5

#5 Post autor: felix » 13 lip 2015, 13:22

A może tutaj jest problem:
Cisco IOS XE Software, Version 03.10.04.S - Extended Support Release

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#6

#6 Post autor: felix » 13 lip 2015, 15:03

Źle spojrzałem, myślałem, że to jest wersja 3.1. :)

Ale za to mam inną ciekawostkę. Na próbę zainstalowałem inną wkładkę w drugim module:
IDPROM for transceiver TenGigabitEthernet0/2/0:
Description = XFP optics (type 6)
Transceiver Type: = OC192 + 10GBASE-L (173)
Product Identifier (PID) = XFP-10GLR-OC192SR
Vendor Revision = 02
Serial Number (SN) = CIC1334131
Vendor Name = Cisco-Fibrain
Vendor OUI (IEEE company ID) = 00.00.00 (0)
CLEI code = WMOTBEVAAB
Cisco part number = 10-1989-02
Device State = Enabled.
Date code (yy/mm/dd) = 13/10/16
Connector type = LC.
Encoding = 64B/66B
SONET Scrambled
NRZ
Minimum bit rate = 9900 Mbits/s
Maximum bit rate = 11300 Mbits/s

No i jest cyrk. Instaluję wkładkę razem z podłączonym patchcordem:
The Transceiver in slot 0 subslot 2 port 0 is enabled.
Module temperature = 23.000 C
Transceiver Tx bias current = 0 uAmps
Transceiver Tx power = -40.0 dBm
Transceiver Rx optical power = -3.4 dBm
Ale gdy najpierw obsadzę wkładkę i dopiero później podłączę patchcord, albo wykonam restart modułu gdy druga strona jest shutdown, to:
The Transceiver in slot 0 subslot 2 port 0 is enabled.
Module temperature = 20.664 C
Transceiver Tx bias current = 28436 uAmps
Transceiver Tx power = -0.5 dBm
Transceiver Rx optical power = -40.0 dBm
Podnoszę wtedy drugą stronę i:
The Transceiver in slot 0 subslot 2 port 0 is enabled.
Module temperature = 24.398 C
Transceiver Tx bias current = 29894 uAmps
Transceiver Tx power = -0.5 dBm
Transceiver Rx optical power = -3.5 dBm
PORT UP :)


Ale takie działanie nie pomaga przy wkładce w slocie 3 (multimodowych)

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#7

#7 Post autor: felix » 14 lip 2015, 01:59

Niestety reload urządzenia nie rozwiązał problemu. Próbuję jeszcze oryginalne wkładki, jak nie ruszy wtedy wrzucam to na TACa.

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 285
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

#8

#8 Post autor: toczyskik » 14 lip 2015, 08:16

felix pisze:Niestety reload urządzenia nie rozwiązał problemu. Próbuję jeszcze oryginalne wkładki, jak nie ruszy wtedy wrzucam to na TACa.
Przy nieoryginalnych wkładach masz tą komendę wpisaną na interfejsie?

Kod: Zaznacz cały

transceiver permit pid all
Sprawdź jeszcze negocjację portu.

http://blog.ine.com/2012/06/25/ios-xr-e ... gotiation/
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#9

#9 Post autor: felix » 14 lip 2015, 13:08

toczyskik pisze:
felix pisze:Niestety reload urządzenia nie rozwiązał problemu. Próbuję jeszcze oryginalne wkładki, jak nie ruszy wtedy wrzucam to na TACa.
Przy nieoryginalnych wkładach masz tą komendę wpisaną na interfejsie?

Kod: Zaznacz cały

transceiver permit pid all
Sprawdź jeszcze negocjację portu.

http://blog.ine.com/2012/06/25/ios-xr-e ... gotiation/
W ASR nie widzę tej komendy, ale z drugiej strony parametry wkładki odczytuje prawidłowo więc to raczej nie to.
sh hw-module subslot 0/3 transceiver 0 idprom
IDPROM for transceiver TenGigabitEthernet0/3/0:
Description = XFP optics (type 6)
Transceiver Type: = 10GBASE-SR/SW (176)
Product Identifier (PID) = XFP-10G-MM-SR
Vendor Revision = A
Serial Number (SN) = CIC1403810
Vendor Name = Cisco-Fibrain
Vendor OUI (IEEE company ID) = 20.20.20 (2105376)
CLEI code = COUIARMCAA
Cisco part number = 10-2410-01
Device State = Enabled.
Date code (yy/mm/dd) = 14/04/02
Connector type = LC.
Encoding = 64B/66B
SONET Scrambled
NRZ
Minimum bit rate = 9900 Mbits/s
Maximum bit rate = 11300 Mbits/s

A co do negocjacji portów, to przy 10G jest na sztywno ustawione 10G full duplex po obu stronach bez możliwości zmiany.

Awatar użytkownika
toczyskik
wannabe
wannabe
Posty: 285
Rejestracja: 09 maja 2006, 14:28
Lokalizacja: Warszawa

#10

#10 Post autor: toczyskik » 14 lip 2015, 13:20

felix pisze:
toczyskik pisze:
felix pisze:Niestety reload urządzenia nie rozwiązał problemu. Próbuję jeszcze oryginalne wkładki, jak nie ruszy wtedy wrzucam to na TACa.
Przy nieoryginalnych wkładach masz tą komendę wpisaną na interfejsie?

Kod: Zaznacz cały

transceiver permit pid all
Sprawdź jeszcze negocjację portu.

http://blog.ine.com/2012/06/25/ios-xr-e ... gotiation/
W ASR nie widzę tej komendy, ale z drugiej strony parametry wkładki odczytuje prawidłowo więc to raczej nie to.
sh hw-module subslot 0/3 transceiver 0 idprom
IDPROM for transceiver TenGigabitEthernet0/3/0:
Description = XFP optics (type 6)
Transceiver Type: = 10GBASE-SR/SW (176)
Product Identifier (PID) = XFP-10G-MM-SR
Vendor Revision = A
Serial Number (SN) = CIC1403810
Vendor Name = Cisco-Fibrain
Vendor OUI (IEEE company ID) = 20.20.20 (2105376)
CLEI code = COUIARMCAA
Cisco part number = 10-2410-01
Device State = Enabled.
Date code (yy/mm/dd) = 14/04/02
Connector type = LC.
Encoding = 64B/66B
SONET Scrambled
NRZ
Minimum bit rate = 9900 Mbits/s
Maximum bit rate = 11300 Mbits/s

A co do negocjacji portów, to przy 10G jest na sztywno ustawione 10G full duplex po obu stronach bez możliwości zmiany.
Mój błąd. ASRy mi się pomyliły, ta komenda działa na IOS XR, a nie XE. W XE jest taka:

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-transceiver
Jest ukryta i wpisujesz ją w głównym konfigu. Z tego co pamiętam może spowodować restart portów 10G, więc lepiej ją wydać w jakimś oknie serwisowym.
Pozdrawiam
Krzysiek Te.

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#11

#11 Post autor: felix » 14 lip 2015, 14:41

toczyskik pisze:
felix pisze:
toczyskik pisze: Przy nieoryginalnych wkładach masz tą komendę wpisaną na interfejsie?

Kod: Zaznacz cały

transceiver permit pid all
Sprawdź jeszcze negocjację portu.

http://blog.ine.com/2012/06/25/ios-xr-e ... gotiation/
W ASR nie widzę tej komendy, ale z drugiej strony parametry wkładki odczytuje prawidłowo więc to raczej nie to.
sh hw-module subslot 0/3 transceiver 0 idprom
IDPROM for transceiver TenGigabitEthernet0/3/0:
Description = XFP optics (type 6)
Transceiver Type: = 10GBASE-SR/SW (176)
Product Identifier (PID) = XFP-10G-MM-SR
Vendor Revision = A
Serial Number (SN) = CIC1403810
Vendor Name = Cisco-Fibrain
Vendor OUI (IEEE company ID) = 20.20.20 (2105376)
CLEI code = COUIARMCAA
Cisco part number = 10-2410-01
Device State = Enabled.
Date code (yy/mm/dd) = 14/04/02
Connector type = LC.
Encoding = 64B/66B
SONET Scrambled
NRZ
Minimum bit rate = 9900 Mbits/s
Maximum bit rate = 11300 Mbits/s

A co do negocjacji portów, to przy 10G jest na sztywno ustawione 10G full duplex po obu stronach bez możliwości zmiany.
Mój błąd. ASRy mi się pomyliły, ta komenda działa na IOS XR, a nie XE. W XE jest taka:

Kod: Zaznacz cały

service unsupported-transceiver
Jest ukryta i wpisujesz ją w głównym konfigu. Z tego co pamiętam może spowodować restart portów 10G, więc lepiej ją wydać w jakimś oknie serwisowym.

Będę próbował. Dzięki

felix
wannabe
wannabe
Posty: 88
Rejestracja: 13 lis 2014, 21:46

#12

#12 Post autor: felix » 16 lip 2015, 11:25

Wkładka w ASR wymieniona na ProLabs i ruszyło. Coś mu nie przypasował ten fibrain ;)

Dzięki za pomoc

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 813
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Dublin

Re: ASR 1002X SPA-1X10GE-L-V2

#13

#13 Post autor: martino76 » 11 sie 2016, 12:16

Witam,

To podepnę się pod temat za nim otworze case w TAC-u. Mam kartę SPA-1XTENGE-XFP-V2 i włożyłem do niej wkładkę SFP, niestety port pozostaje w statusie down. Sama karta pokazuje status jako online

Kod: Zaznacz cały

IEDP02-ASR-BR01#show platform hardware slot 0 spa status
Bay  SPA Type              State       PST   POK   SOK   PENB  RST   DENB  HSS
-------------------------------------------------------------------------------
0    6XGE-BUILT-IN         Online      0     1     1     1     1     0     1
1    SPA-1XTENGE-XFP-V2    Online      0     1     1     1     1     0     1

ale jesli chce zobaczy status SFP dostaje nastepujacy blad

Kod: Zaznacz cały

IEDP02-ASR-BR01#sh hw-module subslot 0/1 transceiver 0 idprom detail
  Transceiver initialization failed: Unable to display idprom
Kiedy zrobię shut/no shut modułu mam następujące logi

Kod: Zaznacz cały

Aug 11 11:12:31: %SPA_OIR-6-ONLINECARD: SPA (SPA-1X10GE-L-V2) online in subslot 0/1
Aug 11 11:12:31: %IOSXE_SPA-6-UPDOWN: Interface TenGigabitEthernet0/1/0, link down due to remote fault
Aug 11 11:12:33: %LINK-3-UPDOWN: Interface TenGigabitEthernet0/1/0, changed state to down
Aug 11 11:12:33: %LINK-3-UPDOWN: SIP0/1: Interface TenGigabitEthernet0/1/0, changed state to down
Aug 11 11:12:34: %TRANSCEIVER-3-CHECKSUM_ERROR: SIP0/1: Detected in the transceiver module in TenGigabitEthernet0/1/0, module disabled
software asr1002x-universalk9.03.13.03.S.154-3.S3-ext.SPA.bin"

Spotkał się ktoś z podobna sytuacja?


Pozdro,

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 91
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

Re: ASR 1002X SPA-1X10GE-L-V2

#14

#14 Post autor: mstan » 14 sie 2016, 14:14

martino76 pisze:Witam,

To podepnę się pod temat za nim otworze case w TAC-u. Mam kartę SPA-1XTENGE-XFP-V2 i włożyłem do niej wkładkę SFP, niestety port pozostaje w statusie down. Sama karta pokazuje status jako online

ale jesli chce zobaczy status SFP dostaje nastepujacy blad

Kod: Zaznacz cały

IEDP02-ASR-BR01#sh hw-module subslot 0/1 transceiver 0 idprom detail
  Transceiver initialization failed: Unable to display idprom
Jesli nie moze odczytac idprom'u to wg mnie nie wstanie ten port.
Moze byc uszkodzona wkladka SFP.. dzialala wczesniej w jakimkolwiek urzadzeniu Cisco ?
Stay calm and call Cisco TAC !

ODPOWIEDZ