MPLS w przelącznikach

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
gizmen
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2008, 22:36

MPLS w przelącznikach

#1

#1 Post autor: gizmen »

Cześć,

Poszukuje przełącznika, który wspierałby MPLS, a dokladniej L2VPN, VPLS, L3VPN.
Do niego bylyby podlaczone przelaczniki dostepowe (L2) i na tym przelaczniku chcialem ramki przychodzace z L2 odrazu otagowywac tagami MPLS.
Chcialbym zeby taki przelacznik byl troche bardziej zaawansowany przy funkcjach MPLS. Przy kilku takich przelacznikach spietych razem chcialem miec mozliwosc uruchomienia uslug L3VPN oraz przydalaby sie rowniez L2VPN/VPLS. Tak aby moc rozciagnac wirtualne instancje miedzy budynkami itp.
Wazne jest zebym mogl przenikac routy miedzy instancjami. Fajnie jak by tez sie mogly stackowac lub chociaz zeby LAG-a mozna bylo zrobic miedzy dwoma takimi switchami.

Patrze na strone cisco i jest ME3800X, ktory chyba bylby wstanie to wszystko zrobic. Zastanawiam sie jakie jeszcze bylyby warte ? Moze ME3600X ,3750-X.
Rozwazam rowniez przelaczniki Junipera np EX4550, EX4600 moze nawet QFX5100.

Rowniez rozwazam w dwoch budynkach, ktore sa punktami zbiorczymi aby wstawic zamiast takich dwoch przelacznikow jakis router, ktory mialby odpowiednio duzo portow. ASR1000 ? Moze Juniper MX104.
Nie potrzebuje mega throughputu. Wyjscie na swiat mam teraz 2GB ale mozliwe ze bedzie wiecej. Napewno ruch wewnatrz sieci jest wiekszy ale tez nie przesadnie duzy.

Mozecie pomoc troche ? ;)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4089
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: MPLS w przelącznikach

#2

#2 Post autor: lbromirs »

gizmen pisze:Cześć,

Poszukuje przełącznika, który wspierałby MPLS, a dokladniej L2VPN, VPLS, L3VPN.
Do niego bylyby podlaczone przelaczniki dostepowe (L2) i na tym przelaczniku chcialem ramki przychodzace z L2 odrazu otagowywac tagami MPLS.
Chcialbym zeby taki przelacznik byl troche bardziej zaawansowany przy funkcjach MPLS. Przy kilku takich przelacznikach spietych razem chcialem miec mozliwosc uruchomienia uslug L3VPN oraz przydalaby sie rowniez L2VPN/VPLS. Tak aby moc rozciagnac wirtualne instancje miedzy budynkami itp.
Wazne jest zebym mogl przenikac routy miedzy instancjami. Fajnie jak by tez sie mogly stackowac lub chociaz zeby LAG-a mozna bylo zrobic miedzy dwoma takimi switchami.
Fajnie, ale co to za sieć? To jakieś zaliczenie, realny projekt?

Skoro otworzyłeś wątek w 'hardware Cisco' to sugeruje ME3600X, ME3800X, ASR9xx.
gizmen pisze:Nie potrzebuje mega throughputu. Wyjscie na swiat mam teraz 2GB ale mozliwe ze bedzie wiecej. Napewno ruch wewnatrz sieci jest wiekszy ale tez nie przesadnie duzy.
Jesteśmy sieciowcami. Raczej 2Gbit/s niż 2GB. 2GB to miara ilości a nie przepustowości.

tmikolajek
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 cze 2014, 17:11

Re: MPLS w przelącznikach

#3

#3 Post autor: tmikolajek »

gizmen pisze:Cześć,

Poszukuje przełącznika, który wspierałby MPLS, a dokladniej L2VPN, VPLS, L3VPN.
Do niego bylyby podlaczone przelaczniki dostepowe (L2) i na tym przelaczniku chcialem ramki przychodzace z L2 odrazu otagowywac tagami MPLS.
Chcialbym zeby taki przelacznik byl troche bardziej zaawansowany przy funkcjach MPLS. Przy kilku takich przelacznikach spietych razem chcialem miec mozliwosc uruchomienia uslug L3VPN oraz przydalaby sie rowniez L2VPN/VPLS. Tak aby moc rozciagnac wirtualne instancje miedzy budynkami itp.
Wazne jest zebym mogl przenikac routy miedzy instancjami. Fajnie jak by tez sie mogly stackowac lub chociaz zeby LAG-a mozna bylo zrobic miedzy dwoma takimi switchami.

Patrze na strone cisco i jest ME3800X, ktory chyba bylby wstanie to wszystko zrobic. Zastanawiam sie jakie jeszcze bylyby warte ? Moze ME3600X ,3750-X.
Rozwazam rowniez przelaczniki Junipera np EX4550, EX4600 moze nawet QFX5100.

Rowniez rozwazam w dwoch budynkach, ktore sa punktami zbiorczymi aby wstawic zamiast takich dwoch przelacznikow jakis router, ktory mialby odpowiednio duzo portow. ASR1000 ? Moze Juniper MX104.
Nie potrzebuje mega throughputu. Wyjscie na swiat mam teraz 2GB ale mozliwe ze bedzie wiecej. Napewno ruch wewnatrz sieci jest wiekszy ale tez nie przesadnie duzy.

Mozecie pomoc troche ? ;)
Wiem, że temat jest w dziale Hardware Cisco, ale kolega sam wspomina o Juniperze. Juniper ma
narzędzie: http://pathfinder.juniper.net/home/ .

P.S. Napisz więcej szczegółów o tym projekcie, będzie łatwiej pomóc.

gizmen
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2008, 22:36

Re: MPLS w przelącznikach

#4

#4 Post autor: gizmen »

lbromirs pisze:
Fajnie, ale co to za sieć? To jakieś zaliczenie, realny projekt?

Skoro otworzyłeś wątek w 'hardware Cisco' to sugeruje ME3600X, ME3800X, ASR9xx.
To jest realny projekt, ktory narazie obejmie dwa rownorzedne punkty agregacyjne.

W jednym miejscu mam 5 duzych budynkow (po 10 pieter).Mieszka tam okolo 2500 mieszkancow. W budynkach na pietrach sa przelaczniki accesowe (cisco 2960, juniper ex2200). One sa podlaczone obecnie do przelacznikow 3560 oraz ex4200. Dwa z tych budynkow sa dedykowane jako zbiorcze. Narazie na nich sie skupiam bo one beda rozbudowywane.

Chcialbym wejsc w MPLS-a bo daje duze mozliwosc chodz bez niego tez sie obejde. Rowniez w celach edukacyjnych szukam urzadzen, ktore maja rozbudowane mozliwosci.
Planuje w tych dwoch budynkach po dwa przelaczniki do ktorych beda podlaczone te 3 inne budynki oraz linki z pieter z tych dwoch, oraz zapory ogniowe, serwery, oraz dwa linki do MAN-a via L3VPN oraz dostep do innych budynkow poprzez VPLS-a.

W przyszlosci przelaczniki na budynkach tez beda wymieniane na takie rzeby faktycznie wykorzystac MPLS-a. Tj narazie szukam urzadzen, ktore spelniaja mniej wiecej moje wymagania. Oczywiscie cena rowniez gra spora role.
Rozwazam rowniez dwa routery w tych dwoch glownych budynkach i w przyszlosci przelaczniki MPLS na innych tak aby tagowac ramki juz na budynkach a routery/przelaczniki w glownych beda juz widziec tylko otagowany ruch (poza ramkami z pieter glownych budynkow ktore beda otagowywac).

ASR9k bedzie pewnie sporo drogi i jego wydajnosc jest dosc duza jak na moje potrzeby.
Co mysliscie o ASR1k lub nawet ASR900 albo czyms mniejszym niz 9k.

Dodam jeszcze ze kazde pietro podlaczone jest dwoma linkami 1Gb/s do urzadzen agregujacych. Linki miedzy budynkami planuje 2x 10Gb/s chodz jak patrze na wykorzystanie obecnie to w szczycie jest 0,5 Gb/s per budynek wiec nawet bym zostal przy dwoch linkach 1Gb/s miedzy budynkami..
Wiec taki router/switch musi miec dwie karty porty po 24 porty 1Gb/s. Powinna byc byc mozliwosc rozbudowy. Przydalo by sie dwa porty 10Gb/s do podlaczenia serwerow.


WIec sumarycznego throughputu nie mam zbyt duzego, ale chcialbym miec mozliwosci ktore oferuje MPLS. WIec patrze raczej na low endowe rozwiazania. Podejzewam ze te przelaczniki ME3600 i ME3800 kosztuja dosc sporo i co ja potrzebuje to raczej osiagne jakims low endowym routerem

Co o tym myslicie ?

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#5

#5 Post autor: Seba »

A jaki masz na to budżet?
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
gangrena
CCIE/CCDE
CCIE/CCDE
Posty: 2349
Rejestracja: 08 mar 2004, 12:17
Lokalizacja: Wawa

Re: MPLS w przelącznikach

#6

#6 Post autor: gangrena »

gizmen pisze:Dodam jeszcze ze kazde pietro podlaczone jest dwoma linkami 1Gb/s do urzadzen agregujacych. Linki miedzy budynkami planuje 2x 10Gb/s chodz jak patrze na wykorzystanie obecnie to w szczycie jest 0,5 Gb/s per budynek wiec nawet bym zostal przy dwoch linkach 1Gb/s miedzy budynkami..
Wiec taki router/switch musi miec dwie karty porty po 24 porty 1Gb/s. Powinna byc byc mozliwosc rozbudowy. Przydalo by sie dwa porty 10Gb/s do podlaczenia serwerow.

WIec sumarycznego throughputu nie mam zbyt duzego, ale chcialbym miec mozliwosci ktore oferuje MPLS. WIec patrze raczej na low endowe rozwiazania. Podejzewam ze te przelaczniki ME3600 i ME3800 kosztuja dosc sporo i co ja potrzebuje to raczej osiagne jakims low endowym routerem
Polecam ASR920: http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 33397.html
Klienci z sektora ISP dziwili się, że Cisco daje tyle możliwości w takim tanim urządzeniu.
Inna sprawa, czy naprawdę MPLS jest Ci potrzebny. Sieć MPLS dla 5 budynków, to może być niepotrzebna inwestycja. Może się okazać, że lepiej wejść w porządny przełącznik L2, niż low-endowy MPLS. Z drugiej strony sprawdź cenę ASR920 - łączy funkcjonalności i dobrą cenę.

gizmen
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2008, 22:36

#7

#7 Post autor: gizmen »

Seba pisze:A jaki masz na to budżet?
Ciezko powiedziec. Robie przymiarki narazie i wtedy jak bede juz mial cos ustalone to bede walczyl o ceny i przedstawie je dyrekcji. Mysle ze 100k zł sie znajdzie. Jak nie znajde na to budzetu to bede musial zrezygnowac z MPLS-a i pojsc w nizsza polke sprzetowa.

gizmen
fresh
fresh
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2008, 22:36

Re: MPLS w przelącznikach

#8

#8 Post autor: gizmen »

gangrena pisze: Polecam ASR920: http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 33397.html
Klienci z sektora ISP dziwili się, że Cisco daje tyle możliwości w takim tanim urządzeniu.
Inna sprawa, czy naprawdę MPLS jest Ci potrzebny. Sieć MPLS dla 5 budynków, to może być niepotrzebna inwestycja. Może się okazać, że lepiej wejść w porządny przełącznik L2, niż low-endowy MPLS. Z drugiej strony sprawdź cenę ASR920 - łączy funkcjonalności i dobrą cenę.
Dzieki za info. Faktem jest ze ten MPLS jest troche na wyrost (moze nawet bardzo) chcialem poprostu rowniez sie podszkolic w tej technologii na zywym wdrozeniu.
Obecnie uzywam 4 VRF-ów na 3560 i ex4200. Z ex4200 mam problem ze ma hardware limitation i nie moze zrobic route leaking miedzy VRF-ami sieci connected. A potrzebuje takiej funkcjonnalnosci. Ex4200 robi obecnie za punkt agregacyjny dla tych C3560. Mam uklad Firewall on the stick i w razie gdyby firewall padl to ruch automatycznie zaczyna leciec na wprost. Raz mi to uratowalo tylek.

Jesli nie MPLS to urzadzenia, ktore maja dobry support dla zaawansowanych funkcji IP i wtedy to juz raczej dobry przelacznik L3.

mzb
wannabe
wannabe
Posty: 157
Rejestracja: 16 cze 2009, 14:14

Re: MPLS w przelącznikach

#9

#9 Post autor: mzb »

gangrena pisze:Klienci z sektora ISP dziwili się, że Cisco daje tyle możliwości w takim tanim urządzeniu.
a inzynierowie cisco plakali jak sprzedawali 8)

--M.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4089
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: MPLS w przelącznikach

#10

#10 Post autor: lbromirs »

mzb pisze:
gangrena pisze:Klienci z sektora ISP dziwili się, że Cisco daje tyle możliwości w takim tanim urządzeniu.
a inzynierowie cisco plakali jak sprzedawali 8)

--M.
Inżynierowie Cisco zapomnieli już jak się płacze :P

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3535
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: MPLS w przelącznikach

#11

#11 Post autor: Kyniu »

lbromirs pisze:Inżynierowie Cisco zapomnieli już jak się płacze :P
Aż się boję spytać jakich jeszcze odruchów korporacja pozbawia :roll:

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4089
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: MPLS w przelącznikach

#12

#12 Post autor: lbromirs »

Kyniu pisze:
lbromirs pisze:Inżynierowie Cisco zapomnieli już jak się płacze :P
Aż się boję spytać jakich jeszcze odruchów korporacja pozbawia :roll:
Ból, łaknienie, potem krwawienie i wtedy to już z górki.

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 212
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

Re: MPLS w przelącznikach

#13

#13 Post autor: jarek6 »

gizmen pisze: Z ex4200 mam problem ze ma hardware limitation i nie moze zrobic route leaking miedzy VRF-ami sieci connected. A potrzebuje takiej funkcjonnalnosci. Ex4200 robi obecnie za punkt agregacyjny dla tych C3560. Mam uklad Firewall on the stick i w razie gdyby firewall padl to ruch automatycznie zaczyna leciec na wprost. Raz mi to uratowalo tylek.
Dokladnie sprawdz jakie MPLS hardware limitations czekaja Ciebie na maszynach typu EX4600 czy QFX5100 - bo takowe sa. A z drugiej strony na MX104 ich nie uswiadczysz. Mozesz jeszcze zobaczyc Junipery ACX (to odpowiednik ASR920 w Cisco) oraz Brocade CES.

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: MPLS w przelącznikach

#14

#14 Post autor: eprom »

gizmen pisze:
Obecnie uzywam 4 VRF-ów na 3560 i ex4200. Z ex4200 mam problem ze ma hardware limitation i nie moze zrobic route leaking miedzy VRF-ami sieci connected. A potrzebuje takiej funkcjonnalnosci. Ex4200 robi obecnie za punkt agregacyjny dla tych C3560.
EX4200 to tylko przelacznik z IP feature, a do takich zabaw jak route leaking miedzy VRFami trzeba routera. Ostatecznie przy EX4200 zostaje Ci bardzo dobre i pewne rozwiazanie, loop cable :-)
gizmen pisze: Jesli nie MPLS to urzadzenia, ktore maja dobry support dla zaawansowanych funkcji IP
Czyli jak najbardziej na miejscu jest router, a jezeli interesuje Cie leakowanie to Juniper z racji posiadania tzw. rib-groups moze wiecej :-)
--

pad19
member
member
Posty: 26
Rejestracja: 19 wrz 2015, 21:51

Re: MPLS w przelącznikach

#15

#15 Post autor: pad19 »

Jaka jest wydajność tego ASR920?
Ile takich tuneli VPLS może zestawić i jakich wielkości ruch może w nich latać?
Ma ktoś na sprzedaż?

ODPOWIEDZ