Projekt sieci - urządzenia

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

Projekt sieci - urządzenia

#1

#1 Post autor: Artanor » 09 sty 2016, 11:12

Witam wszystkich,

Robię czysto teoretyczny projekt sieci. Niestety nie jestem w stanie znaleźć odpowiednich urządzeń Cisco spełniających moje kryteria.
[URL=http://zapodaj.net/9d313c1b849d9.png.html]schemat[/URL]
Jak widać na schemacie, router i switch szkieletowy w serwerowni chciałbym połączyć światłowodem, tak samo jak dalsze switche dostępowe. Od ISP również idzie światłowód.
Zgodnie z moim tokiem myślenia, potrzebuję routera z 4 wejściami na światło, następnie kolejno switche z 4, 4 i 2 wejściami. Przy założeniu nie korzystania ze zwielokrotnienia w dziedzinie długości fali.
Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć odpowiednich urządzeń. Routery zazwyczaj posiadają 1 wejście sfp/gbit, nie spełniając moich kryteriów.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 12:11 przez Artanor, łącznie zmieniany 1 raz.

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#2

#2 Post autor: max239 » 09 sty 2016, 12:00

rysunek ni jak sie ma do tego co piszesz ale
zastosuj switch z wieksza iloscia SFP i polacz go etherchannelem z routerem
i vlanami sobie miedzy nimi przekaz ruch dzieki temu uzyskasz router z iloma chcesz portami ... :)

ew. zawsze masz
HWIC-1GE-SFP

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#3

#3 Post autor: Artanor » 09 sty 2016, 12:35

Dlaczego nijak? W skrócie od isp, po switch dostępowy na piętrze idzie światło.
Rzeczy w tym, że zależy mi na połączaniu światłowodem routera ze switchem(najlepiej na interfejsach GigabitEthernet). Sugerujesz, aby znaleźć router z SFP + HWIC(i do niego podpiąć 1GE-SFP)?
Switch łatwiej znaleźć z odpowiednimi portami(jak ten), wićc z tym akurat problemu nie będzie. Gorzej z routerem.
W sensie jak vlanami? Jestem początkujący :P

Awatar użytkownika
grze
wannabe
wannabe
Posty: 419
Rejestracja: 09 cze 2008, 23:15
Lokalizacja: Warsaw

#4

#4 Post autor: grze » 09 sty 2016, 12:39

Artanor pisze:Dlaczego nijak? W skrócie od isp, po switch dostępowy na piętrze idzie światło.
Rzeczy w tym, że zależy mi na połączaniu światłowodem routera ze switchem(najlepiej na interfejsach GigabitEthernet). Sugerujesz, aby znaleźć router z SFP + HWIC(i do niego podpiąć 1GE-SFP)?
Switch łatwiej znaleźć z odpowiednimi portami(jak ten), wićc z tym akurat problemu nie będzie. Gorzej z routerem.
W sensie jak vlanami? Jestem początkujący :P
To zanim zaczniesz cokolwiek projektować przeczytaj co to jest i po co są te vlany.
It doesn't matter how many certs you've got... it's really all about the pure knowledge behind them...

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#5

#5 Post autor: Artanor » 09 sty 2016, 12:42

Wiem co to są vlany, znowu nie przesadzajmy. Po prostu nie wiem co kolega wyżej miał na myśli i proszę o rozwinięcie tej idei.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3502
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#6

#6 Post autor: Kyniu » 09 sty 2016, 13:19

Artanor pisze:Po prostu nie wiem co kolega wyżej miał na myśli i proszę o rozwinięcie tej idei.
Pewnie to, że z Twojego rysunku nijak nie wynika, byś wymagał tylu portów. Jeden WAN i jeden LAN czyli raptem dwa porty w routerze.

A tak na marginesie to poczytaj o czymś takim jak mediakonwerter.

max239
wannabe
wannabe
Posty: 270
Rejestracja: 04 paź 2007, 09:22

#7

#7 Post autor: max239 » 09 sty 2016, 13:22

Obrazek

Awatar użytkownika
Sofcik
wannabe
wannabe
Posty: 1026
Rejestracja: 28 mar 2006, 15:29
Lokalizacja: Warszawa

#8

#8 Post autor: Sofcik » 09 sty 2016, 15:03

Artanor pisze:Dlaczego nijak? W skrócie od isp, po switch dostępowy na piętrze idzie światło.
Rzeczy w tym, że zależy mi na połączaniu światłowodem routera ze switchem(najlepiej na interfejsach GigabitEthernet). Sugerujesz, aby znaleźć router z SFP + HWIC(i do niego podpiąć 1GE-SFP)?
Switch łatwiej znaleźć z odpowiednimi portami(jak ten), wićc z tym akurat problemu nie będzie. Gorzej z routerem.
W sensie jak vlanami? Jestem początkujący :P
Cisco ISR np seria 2900 z odpowiednimi modułami, switche 3650 albo 3850 i po temacie.
Skoro to czysto teoretyczny projekt to kasa nie ma znaczenia. Tak więc możesz np wymienić ISR2900 na coś większego.
Dokładne oznaczenia modułów, modele na pewno znajdziesz na cisco.com.
Wysil się trochę i poszukaj - projektów zaliczeniowych nikt za Ciebie tu nie zrobi.

--
Piotrek

P.S. Tak - zakładam, że to projekt zaliczeniowy bo jest styczeń i się semestr kończy ;)

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#9

#9 Post autor: Artanor » 10 sty 2016, 10:53

Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 12:10 przez Artanor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1694
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

#10

#10 Post autor: Wojtachinho » 11 sty 2016, 00:29

$$$ odezwij sie na pw $$$
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Jedyne rozwiązania Ubiquiti Networks w Polsce!
https://ubiquitipolska.pl
https://www.facebook.com/groups/Ubiquiti.Polska

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#11

#11 Post autor: Artanor » 15 sty 2016, 10:06

Nie chcę specjalnie tworzyć nowego działu, więc zapytam tutaj.
W TAKIEJ sieci:
- są dwa vlany skonfigurowane na switchu,
- serwer(radius) jest z puli adresów dla VLAN10,
- Laptopy i AP są dla VLAN20,

Czy jest możliwa konfiguracja sieci WLAN z autoryzacją w radiusie dla powyższego schematu w PK?

b4n3
wannabe
wannabe
Posty: 128
Rejestracja: 25 cze 2010, 09:58

#12

#12 Post autor: b4n3 » 15 sty 2016, 12:21

jeśli odpalisz routing na tym switchu to tak.

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#13

#13 Post autor: Artanor » 28 sty 2016, 20:54

Mam jeszcze jedno pytanie:

Czy w jednej podsieci mogą funkcjonować dwa serwery DHCP jeśli rozdają różne adresy?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3502
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

#14

#14 Post autor: Kyniu » 28 sty 2016, 21:03

Artanor pisze:Czy w jednej podsieci mogą funkcjonować dwa serwery DHCP jeśli rozdają różne adresy?
A czym taki przypadek różni się od sytuacji gdy dwa serwery DHCP w jednej podsieci rozdają te same adresy?

Artanor
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2016, 10:57

#15

#15 Post autor: Artanor » 28 sty 2016, 21:09

tzn?
Mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie, a nie zabawę w przekomarzanie?

ODPOWIEDZ