Wifi na dużej powierzchni, mosty bezprzewodowe Temat rozwiązany

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#16

#16 Post autor: Kyniu » 26 lut 2016, 10:31

Trueform pisze:Outdoor application na magazyn to rzecz ważna - zwłaszcza, jeżeli nie znasz warunków środowiskowych. Wystarczy zwrócić uwagę na temp, zdarzające się mycie (mam takie magazyny) , cieknące sufity, spryskiwacze ppoz i itp. A juz na pewno nie szkodz.
Nie o warunki środowiskowe chodzi tylko o charakterystykę promieniowania, która w przypadku tej anteny właśnie kwalifikuje ją do zastosowań Outdoor celem pokrycia zasięgiem stosunkowo dużej okolicy, aczkolwiek przy samej antenie, jeśli będzie zainstalowana wysoko, sygnał wcale nie będzie dobrej jakości. Jeśli ktoś nie umie "przełożyć" sobie charakterystyki z 2D na 3D to wygląda ona mniej więcej tak
Trueform pisze:Chyba jeden z najpopularniejszych modeli magazynowych - 5.2dBi, wiem, ze 0,8dBi to roznica, ale bez przesady. Znajdziesz ciscowe dookolne o wiekszym wzmocnieniu, o ile pamietam.
Byłoby dobrze gdybyś dokładnie czytał i dokładnie cytował moje słowa - antena dual band poza drobnymi wyjątkami zawsze będzie miała inny zysk energetyczny dla pasm 2.4 i 5 GHz. Powołujesz się na dokument Cisco, którego ewidentnie sam nie rozumiesz. Przykłady z dokumentu, do którego link podałeś, a dokładniej z tabeli 8 "Dual Band Antennas for 2.4 and 5 GHz Access Points with RP-TNC Connectors":

AIR-ANT2524DB-R - gain 2.4 GHz: 2 dBi, 5 GHz: 4 dBi
AIR-ANT2451V-R= - gain 2.4 GHz: 2 dBi; 5 GHz: 3 dBi

Inna sytuacja, gdy w jednej obudowie znajdują się anteny 2.4 Ghz i 5 GHz ale mają osobne porty, wtedy mamy przypadek jak np. AIR-ANT25137NP-R= - Patch, 6 port (2 ports for 2.4 GHz, 2 port for 5 GHz - w dokumencie jest błąd - są po trzy porty) i ciekawą sytuacje gdy na 2.4 ma większy zysk energetyczny 2.4 GHz: 13 dBi oraz 5 GHz: 7 dBi
Trueform pisze:Zwróć uwagę tutaj, jak wiele anten ma wzmocnienie między 5 a 6dBi:
W języku polskim stosowanie pojęcia "wzmocnienie" jest błędne, gdyż antena nic nie wzmacnia. Odpowiednikiem słowa "gain" jest "zysk energetyczny".
Trueform pisze:Mysle, ze dobrze by było, gdybyś nie wprowadzał kogos,
Powtórz te słowa do lustra.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

ronnie
wannabe
wannabe
Posty: 115
Rejestracja: 30 lip 2006, 15:08
Lokalizacja: UK

#17

#17 Post autor: ronnie » 27 lut 2016, 12:16

knet444, z jakich konkretnie urzadzen i typu aplikacji bedziesz korzystal? To jest najwazniejsze pytanie co do wymagan. Opisz tez bardziej szczegolowo jak wyglada wnetrze tej powierzchni i co jest konkretnie w srodku.

Proponuje zglosic sie do firmy specjalizujacej sie w rozwiazaniach bezprzewodowych o wycene, lacznie ze sprawdzeniem Non-WiFi interference i czesciowo active site survey. Niekoniecznie trzeba korzystac z APkow z zewnetrznymi antenami w magazynach z alejkami, ale jak wiadomo wszystko zalezy od konkretnego przypadku.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#18

#18 Post autor: Kyniu » 27 lut 2016, 12:28

ronnie pisze:knet444, z jakich konkretnie urzadzen i typu aplikacji bedziesz korzystal? To jest najwazniejsze pytanie co do wymagan. Opisz tez bardziej szczegolowo jak wyglada wnetrze tej powierzchni i co jest konkretnie w srodku.
Autor pytania chyba strzelił focha, że nie podzielamy jego koncepcji i zamilkł od jakiegoś czasu.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

knet444
member
member
Posty: 48
Rejestracja: 10 kwie 2014, 22:00

Re: Wifi na dużej powierzchni, mosty bezprzewodowe  Temat rozwiązany

#19

#19 Post autor: knet444 » 22 lip 2016, 09:34

Kyniu pisze:
ronnie pisze:knet444, z jakich konkretnie urzadzen i typu aplikacji bedziesz korzystal? To jest najwazniejsze pytanie co do wymagan. Opisz tez bardziej szczegolowo jak wyglada wnetrze tej powierzchni i co jest konkretnie w srodku.
Autor pytania chyba strzelił focha, że nie podzielamy jego koncepcji i zamilkł od jakiegoś czasu.

Zamontowane zostały jednak urządzenia non-Cisco;)
Dokładnie to 2x Motorola(Symbol) Ap 5131 z antenami Interline SYMBOL PRO 9dBi
Działa jak należy.

ODPOWIEDZ