Switch L2

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 339
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: Switch L2

#1

#1 Post autor: konradrz » 11 kwie 2016, 15:54

seba766 pisze:W tym momencie są tam głupie switche 3com.
Noooo to po co zmieniasz? :)

Ashtaway
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42

#2

#2 Post autor: Ashtaway » 11 kwie 2016, 15:55

A jaki masz problem z 3comami? Za wolne?

Jeśli jedyne czego potrzebujesz od tych switchy to przesyłanie dalej pakietów, to po prostu kup takie, które mają odpowiednie interfejsy, kieruj się ceną. Serwery mają Gigabit pewnie?

Jeśli serwery Ci na to pozwalają to bym radził po dwa kable do każdego switcha.

Ashtaway
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42

#3

#3 Post autor: Ashtaway » 11 kwie 2016, 23:37

seba766 pisze:A mógłbyś przybliżyć odrobinę myśl dlaczego po dwa kable do każdego switcha?
Zawsze dodatkowe redundancja, ale w sumie nie zwróciłem uwagi, że nawet jak jeden kabel padnie, to ruch idzie przez drugi serwer, który łączy Cię do tego samego ISP. A jak switch padnie to i tak masz danego ISP z głowy przy obecnej konfiguracji.

Te switche, które wkleiłeś się sprawdzą, ale jest to trochę overkill. Musisz się zorientować w cenach, ale jeśli taniej niż trzy najprostsze urządzenia dorwiesz jedno, które obsługuje vlany to wystarczy Ci 10 portów i każdy ISP ląduje w innym vlanie na tym samym pudełku. Minusem takiego rozwiązania jest to, że jak switch padnie, to posiadanie 3 ISP na nic się nie zda.

Jeśli jesteś zdecydowany, że chcesz mieć trzy switcha to spokojnie Ci wystarczą SG100D-08 czy nawet SF100D-05, jeśli łącza do operatora masz poniżej 100 Mbps (tylko FastEthernet na tych switchach). Niestety, ale nie mam doświadczenia z żadnymi z nich, więc nie wypowiem się co do jakości, ale może ktoś inny ma?

Ashtaway
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42

#4

#4 Post autor: Ashtaway » 28 kwie 2016, 19:15

Co w końcu kupiłeś?

ODPOWIEDZ