CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 kwie 2018, 02:52

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Switch L2
Post #1 : 11 kwie 2016, 15:54 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 312
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
W tym momencie są tam głupie switche 3com.
Noooo to po co zmieniasz? :)


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 11 kwie 2016, 15:55 
Offline
member
member

Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42
Posty: 22
A jaki masz problem z 3comami? Za wolne?

Jeśli jedyne czego potrzebujesz od tych switchy to przesyłanie dalej pakietów, to po prostu kup takie, które mają odpowiednie interfejsy, kieruj się ceną. Serwery mają Gigabit pewnie?

Jeśli serwery Ci na to pozwalają to bym radził po dwa kable do każdego switcha.


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 11 kwie 2016, 23:37 
Offline
member
member

Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42
Posty: 22
Cytuj:
A mógłbyś przybliżyć odrobinę myśl dlaczego po dwa kable do każdego switcha?
Zawsze dodatkowe redundancja, ale w sumie nie zwróciłem uwagi, że nawet jak jeden kabel padnie, to ruch idzie przez drugi serwer, który łączy Cię do tego samego ISP. A jak switch padnie to i tak masz danego ISP z głowy przy obecnej konfiguracji.

Te switche, które wkleiłeś się sprawdzą, ale jest to trochę overkill. Musisz się zorientować w cenach, ale jeśli taniej niż trzy najprostsze urządzenia dorwiesz jedno, które obsługuje vlany to wystarczy Ci 10 portów i każdy ISP ląduje w innym vlanie na tym samym pudełku. Minusem takiego rozwiązania jest to, że jak switch padnie, to posiadanie 3 ISP na nic się nie zda.

Jeśli jesteś zdecydowany, że chcesz mieć trzy switcha to spokojnie Ci wystarczą SG100D-08 czy nawet SF100D-05, jeśli łącza do operatora masz poniżej 100 Mbps (tylko FastEthernet na tych switchach). Niestety, ale nie mam doświadczenia z żadnymi z nich, więc nie wypowiem się co do jakości, ale może ktoś inny ma?


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 28 kwie 2016, 19:15 
Offline
member
member

Rejestracja: 05 sie 2011, 07:42
Posty: 22
Co w końcu kupiłeś?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl