CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 19 kwie 2018, 13:43

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post #1 : 03 lis 2016, 14:24 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Witam,

zrobilem upgrade softu z

show version
Cisco IOS Software, C2960 Software (C2960-LANBASE-M), Version 12.2(35)SE5, RELEASE SOFTWARE (fc1)
Copyright (c) 1986-2007 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Thu 19-Jul-07 20:06 by nachen
Image text-base: 0x00003000, data-base: 0x00D40000

do

c2960-lanbasek9-mz.122-50.SE1.bin

poczym nagle zaczal sie pojawiac nastepujacy komunikat
%ILET-1-AUTHENTICATION_FAIL: This Switch may not have been manufactured by Cisco or with Cisco's authorization. This product may contain software that was copied in violation of Cisco's license terms. If your use of this product is the cause of a support issue, Cisco may deny operation of the product, support under your warranty or under a Cisco technical support program such as Smartnet. Please contact Cisco's Technical Assistance Center for more information.

probowalem juz pare rzeczy

reset konfiguracji
wylaczenie switcha i zmiane softu ze nowego na stary i tak kilk razy

Moglby mi ktos cos poradzic?

Czy to wogole ma wplyw na dzialanie switcha?

Rozumiem ze podczas uaktualnaian do nowego soft bootloader sie tez uaktualnil
Soft byl w ziety z innego dzialacego switcha

Z gory pozdrawiam
Rafal


Na górę
Post #2 : 03 lis 2016, 15:04 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3398
W pierwszej kolejności poproś kolegów z Cisco o sprawdzenie po S/N czy ten switch został wyprodukowany przez Cisco.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 03 lis 2016, 16:04 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Witam dziekuje za odpowiedz. Potwierdzilem z cisco ze jest originalny albo maja S/N plyty w bazie danych.

Jedynie co mnie dziwo to ze wg nich to jest WS-C2960-48-TT-L ale oprgramowanie pokazuje WS-C2960-48-TC-L

Pozdrawiam
Rafal


Na górę
Post #4 : 03 lis 2016, 17:26 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Soft z kopiowalem z innego takiego samego urzadzenia czy tutaj moze byc problem?


Na górę
Post #5 : 03 lis 2016, 17:53 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3398
Cytuj:
Soft z kopiowalem z innego takiego samego urzadzenia czy tutaj moze byc problem?
Nie. Aczkolwiek pytanie po co tak kombinować, skoro oprogramowanie do nich możesz pobrać legalnie ze strony cisco.com I możesz wybrać wersję "WITH WEB BASED DEV MGR". Był taki bug w IOS ale dla serii 2960X i według wszelkich wiadomych mi źródeł dotyczył tylko wersji X. Zacznij od pobrania najbardziej aktualnej wersji dla Twojego switcha czyli zdaje się 12.2.55. Po aktualizacji nie ogranicz się do samego reload ale wyłącz go z zasilania i zostaw na minimum 5 minut (może to i śmieszne ale tak wyglądała procedura dla 2960X).

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #6 : 04 lis 2016, 00:07 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3908
Cytuj:
Witam dziekuje za odpowiedz. Potwierdzilem z cisco ze jest originalny albo maja S/N plyty w bazie danych.

Jedynie co mnie dziwo to ze wg nich to jest WS-C2960-48-TT-L ale oprgramowanie pokazuje WS-C2960-48-TC-L

Pozdrawiam
Rafal
No to jednak coś jest nie tak :)

A z kim konkretnie potwierdzałeś? Podaj ten S/N.


Na górę
Post #7 : 04 lis 2016, 05:46 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
@ ber5ien - Podeślij SN na PM do mnie lub lbromirs i rzucimy to w tryby sprawdzenia.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
Post #8 : 04 lis 2016, 09:43 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Dziekuje za podpowiedzi. Niestety jestem newbie z Cisco narazie takze prosze mi wybaczyc moje wpadki :).

Zainstalowalem Softa 12.2(55)SE11 teraz i bede dalej go wylaczal na 5 minute. Juz to robilem po upgrade i po cofnieciu na stary

Wydaje mi sie ze podczas pierwszego upgradu Bootloader tez zostal zaktualizowany i to powoduje problem.

Mozne to jakos cofnac albo zmienic na inny ?

Switch zostal zresetowany i nie ma zadnej konfiguracji narazie. Probowalem tez metoda ze mode przy starcie nacisnac flash_init i usunac config i vlan.dat a pozniej boot normalnei ale nic nie bylo juz do usuniecia


Na górę
Post #9 : 04 lis 2016, 09:55 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Niestety po zainstalowaniu i wylaczeniue na 10minut dalej jest to samo

Mozna jakos wymusic przeinstalowanie/zainstalowanie od nowa BOOTLDR z tej wersji IOS ktora uzywam?

Obecnie jest BOOTLDR: C2960 Boot Loader (C2960-HBOOT-M) Version 12.2(44)SE5, RELEASE SOFTWARE (fc1)

*Mar 1 00:00:33.772: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Vlan1, changed state to down
*Mar 1 00:00:35.055: %SPANTREE-5-EXTENDED_SYSID: Extended SysId enabled for type vlan
*Mar 1 00:01:04.843: %ILET-1-AUTHENTICATION_FAIL: This Switch may not have been manufactured by Cisco or with Cisco's authorization. This product may contain software that was copied in violation of Cisco's license terms. If your use of this product is the cause of a support issue, Cisco may deny operation of the pro
Switch>
Switch>
Switch>duct, support under your warranty or under a Cisco technical support program such as Smartnet. Please contact Cisco's Technical Assistance Center for more information.
00:01:33: %SYS-5-CONFIG_I: Configured from memory by console
00:01:34: %SYS-5-RESTART: System restarted --
Cisco IOS Software, C2960 Software (C2960-LANBASEK9-M), Version 12.2(55)SE11, RELEASE SOFTWARE (fc3)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2016 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Wed 17-Aug-16 13:46 by prod_rel_team
00:01:35: %LINK-5-CHANGED: Interface Vlan1, changed state to administratively down


Na górę
Post #10 : 04 lis 2016, 12:06 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3908
Cytuj:
Niestety po zainstalowaniu i wylaczeniue na 10minut dalej jest to samo

Mozna jakos wymusic przeinstalowanie/zainstalowanie od nowa BOOTLDR z tej wersji IOS ktora uzywam?
Zadaliśmy Ci pytanie z sebą. Jeśli nie chcesz podać S/Ny zakładam, że używasz świadomie
sprzętu, który najprawdopodobniej albo w ogóle nie jest pochodzenia Cisco, albo był
przerabiany i pozyskałeś go spoza Autoryzowanego kanału sprzedaży Cisco.

To w zasadzie kończy dyskusję w tym wątku.


Na górę
Post #11 : 04 lis 2016, 12:12 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Wyslalem juz SN do seby podesle tez do ciebie zaraz.

Emailem i tez na pm do ciebie razem ze zdjeciem

Dziekuje za twoj czas

Pozdrawiam Rafal


Na górę
Post #12 : 06 lis 2016, 15:11 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
Potwierdzam, że dostałem, z tym, że poszło na email, który sprawdzam tak z raz na dwa dni i dopiero przeczytałem. Stay tuned, sprawdzę wieczorkiem jak powrócę do swojego kompa.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
Post #13 : 07 lis 2016, 09:11 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Probowalem zainstalowac tez starsza wersje i ciagle to samo.
Jest jakis plan b ?
Jedynie co mi przyszlo do glowy to zainstalowc OS 15.x bo tam tez chyba bootloader sie zaladuje nowy i pozniej wrocic do 12.x z nowym bootloader.

Czy jest jakos mozliwosc zeby zmusic switch do zainstalowanie bootloader z z IOS softu ktorego uzywa bo rozumiem ze normalnie on sobie sam wykrywa kiedys musi go zaktualizowac.

Z gory dzieki!


ROM: Bootstrap program is C2960 boot loader
BOOTLDR: C2960 Boot Loader (C2960-HBOOT-M) Version 12.2(44)SE5, RELEASE SOFTWARE (fc1)

Switch uptime is 1 day, 16 hours, 21 minutes
System returned to ROM by power-on
System image file is "flash:/c2960-lanbase-mz.122-35.SE5.bin"

cisco WS-C2960-48TC-L (PowerPC405) processor (revision D0) with 61440K/4088K bytes of memory.
Processor board ID FOC1139Z7NC
Last reset from power-on
1 Virtual Ethernet interface
48 FastEthernet interfaces
2 Gigabit Ethernet interfaces
The password-recovery mechanism is enabled.

--More--
*Mar 2 16:21:47.245: %ILET-1-AUTHENTICATION_FAIL: This Switch may not have been manufactured by Cisco or with Cisco's authorization. This product may contain software that was copied in violation of Cisco's license terms. If your use of this product is the cause of a support issue, Cisco may deny operation of the product, support under your warranty or under a Cisco technical support program such as Smartnet. Please contact Cisco's Technical Assistance Center for more information.


Na górę
Post #14 : 07 lis 2016, 12:15 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6218
Lokalizacja: Warsaw, PL
Przełącznik na podstawie SN wygląda na wyprodukowany przez Cisco, i jest zainstalowany w Irlandii. Jeśli jest to nadal w tym miejscu, to można zrobić wymianę w ramach gwarancji, natomiast jeśli to second hand


W tym wątku, omawiają podobny przypadek - https://supportforums.cisco.com/discuss ... cationfail
Jest tam odwołanie do dwóch aktywności:
1) zmiany softu - dwa kierunki. powrót do starego i pójście w nowy
2) wspomniane przez Kynia wyłączenie zasilania na 5 minut

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
Post #15 : 07 lis 2016, 13:57 
Offline
fresh
fresh

Rejestracja: 03 lis 2016, 14:16
Posty: 8
Czesc Seba,

Wielkie dzieki za sprawdzenie. Switch jest UK. Pewnie originalny bo uzywany przez firme dla ktorej pracuje.

Jak dzwonilem do Cisco UK to mi powiedzieli ze ze nie ma zadnego support contractu i mi nie otworza nowego zgloszenia.

Ale sprobuje moze do RMA od razy zamiast z tech support rozmawiac.

Obie metody juz probowalem razem z wylaczanie po 10minut po zmianie softy i nic nie pomoglo.

Jedynie co mi zostalo to sprobowac wersje 15.x bo tam tez boot loader sie zmieni.

Ale pierw zadzwonie do nich i zobaczymy co sie da zrobic.

Wielkie dzieki
Rafal


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl