Cisco 800 Series

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Cisco 800 Series

#1

#1 Post autor: piter1789 » 04 lis 2016, 19:33

Witam,

Mam pewien problem, a mianowicie:
Mam wybrać router z modemem pod GSM.
I myślę o serii 800 ale są różne i teraz który wybrać?

Co potrzebuję w sumie niewiele:
GSM 3G/4G + port WAN + 4 porty LAN, VPN RA myślę że po IPSec, a co do bezpieczeństwa to może być: ZBF, webfilter jeśli jest i czytałem że któraś 800 mogła malware chyba blokować.
użytkowników nie więcej niż 15.
Wi-Fi nie musi mieć bo będę miał AP osobno.

To tak na szybko, czy doradzicie coś?

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Cisco 800 Series

#2

#2 Post autor: freel4ncer » 04 lis 2016, 19:45

Juniper SRX 110 :D (oczywiscie 3g/4g dodatkowo na usb )

http://www.juniper.net/uk/en/products-s ... es/srx110/


Jak potrzebujesz wiecej to wyzsze modele srx ;)

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Cisco 800 Series

#3

#3 Post autor: piter1789 » 04 lis 2016, 22:19

no można by;) a teraz ktoś coś zaproponuje z Cisco.;)?

freel4ncer
wannabe
wannabe
Posty: 531
Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13

Re: Cisco 800 Series

#4

#4 Post autor: freel4ncer » 04 lis 2016, 23:09

Pokaz mi cokowliek conajmniej tak samo dobrego z Cisco w takich pieniadzach :D
SRX jest swietnym urzadzeniem do takiego SOHO !

Jedynego czego nie polece nikomu z juniperow to switche EX i QFX strasznie niestabilny kod
Ale MX i SRX to zajefajne pudelka w dobrej cenie !

Google uzywa malych SRXow w malych biurach jako border-router/firewall w jednym razem ze switchami cisco , instaluje wybranym ludziom ktorzy musza miec dostep do proda z domu oraz uzywa ich w panic-roomach wiec chyba sa niezle ;)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1432
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Cisco 800 Series

#5

#5 Post autor: drake » 05 lis 2016, 13:28

Hej,
Cisco 819, dwa modele spelnia twoje oczekiwania:

1. C819HG-4G-G-K9 (hardened) / C819G-4G-G-K9
2. C819G-4G-GA-K9

Pozdruffka! :)
Never stop exploring :)

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Cisco 800 Series

#6

#6 Post autor: piter1789 » 07 lis 2016, 11:52

Dzięki;)
a mam jeszcze pytanie;)

4G Antenna connector—M0/MAIN
4G antenna connector—M1/DIV

routerek ma dwa takie złącza. Router ma dziać 3G/4G.
Ma być on zamknięty w szafce RACK. Ale anteny dam na nią. w pudełku jest jeden kabel 4G-AE010-R i powonieniem zamówić dwa takie?

Bo nie mogę doszukać się po co są dwa złącza.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1432
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

Re: Cisco 800 Series

#7

#7 Post autor: drake » 07 lis 2016, 12:08

Hej,
tak, defaultowo zalaczony jest jeden kabel, ktory podlaczasz do zlacza DIV (diversity). Chodzi o to, ze dla LTE te dwie antenny powinny byc oddalone od siebie o min. 50cm, stad cable extender (3m). Jesli zaladujesz ten router do zamykanej szafy rackowej, dobrze byloby miec drugi taki kabelek. Ale najwazniejsze jest, abys w tej lokalizacji, w miejscu szafy rack-owej, mial dobry sygnal 3/4G. Jesli nie, to sa odpowiednie kable 15 i chyba 20m (dosyc grube). Zalecam wiec najpierw zrobic site survey, np. z telefonem komorkowym, zeby sprawdzic poziom sygnalu ;)

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 180
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Cisco 800 Series

#8

#8 Post autor: piter1789 » 07 lis 2016, 12:27

Dzięki,

testy już zrobiłem;) i sygnał jest ok;))
dzięki za odpowiedź;)

ODPOWIEDZ