Cisco 2801 problem z IOS

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Cisco 2801 problem z IOS

#1

#1 Post autor: Jacekg111 » 30 sty 2017, 20:35

Witam wszystkich na forum.
Mam taki oto problem z 2801. Odziedziczyłem router po poprzednim adminie i niestety ale odpalał się tylko w trybie rommon. Po pobraniu obrazu ios wygląda jak gdyby system ładował się normalnie, ale po restarcie niestety utyka w pewnym momencie i już nie reaguje na żadne polecenia.
Próbowałem z różnymi wersjami IOS, ale cały czas jest to samo.
Może mi ktoś pomóc zdiagnozować o co chodzi?
Poniżej zrzut konsoli.

System restarted --
Cisco IOS Software, 2801 Software (C2801-IPBASEK9-M), Version 12.4(23), RELEASE SOFTWARE (fc1)
Technical Support: http://www.cisco.com/techsupport
Copyright (c) 1986-2008 by Cisco Systems, Inc.
Compiled Sat 08-Nov-08 22:46 by prod_rel_team
*Jan 30 19:50:39.703: %SNMP-5-COLDSTART: SNMP agent on host rtr-lon-inet-vz is undergoing a cold start
*Jan 30 19:50:39.711: %SSH-5-ENABLED: SSH 1.99 has been enabled
*Jan 30 19:50:40.083: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel0, changed state to down
*Jan 30 19:50:40.083: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel1, changed state to down
*Jan 30 19:50:40.423: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down
*Jan 30 19:50:40.423: %VRRP-6-STATECHANGE: Fa0/1 Grp 1 state Backup -> Init
*Jan 30 19:50:40.567: %SYS-6-LOGGINGHOST_STARTSTOP: Logging to host 172.17.25.241 started - CLI initiated
*Jan 30 19:50:40.915: %LINK-3-UPDOWN: Interface FastEthernet0/0, changed state to up
*Jan 30 19:50:49.779: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel0, changed state to up
*Jan 30 19:50:49.847: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel1, changed state to up
*Jan 30 19:51:19.779: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel0, changed state to down
*Jan 30 19:51:19.847: %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface Tunnel1, changed state to down

i dalej wisi...
Pozdrawiam
Jacek

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#2

#2 Post autor: lbromirs » 31 sty 2017, 08:51

Odpal go bez konfiguracji i bez podłączonych interfejsów i sprawdź, czy sam czysty wstaje.

Dopiero potem załaduj konfigurację sekcjami.

Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#3

#3 Post autor: Jacekg111 » 31 sty 2017, 21:21

A możesz mi podpowiedzieć jak załadować bez konfiguracji?
Mam możliwość wydawania komend tylko w trybie Rommon.
Po wgraniu IOS przez tftp, pliki rozpakowują się, potem automatyczny restart i dochodzi do tego momentu o którym pisałem poprzednio i wisi.
To samo podczas ładowania obrazu z karty CF.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3435
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#4

#4 Post autor: Kyniu » 31 sty 2017, 21:42

Jacekg111 pisze:Mam możliwość wydawania komend tylko w trybie Rommon.
No to osiągnąłeś połowę sukcesu. Drugą osiągniesz jak wygooglujesz "Cisco 2800 password recovery".
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#5

#5 Post autor: Jacekg111 » 31 sty 2017, 22:28

Nic z tego...:-)
Zakładam że masz na myśli confreg 0x2142 i potem reset.
Niestety ale po resecie mam taki oto cuda:

Would you like to enter the initial configuration dialog? [yes/no]: n

% Crashinfo may not be recovered at flash:crashinfo
% This file system device reports an error
Press RETURN to get started!
*Jan 31 22:09:55.683: %SW_VLAN-4-IFS_FAILURE: VLAN manager enc

I wisi...
Dodam że karty flash mam sprawne i są obsługiwane.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3435
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#6

#6 Post autor: Kyniu » 31 sty 2017, 23:03

Jacekg111 pisze: % This file system device reports an error
(...)
Dodam że karty flash mam sprawne
Te dwie linijki wydają się być sprzeczne aczkolwiek sprawa nie jest do końca przesądzona.
Jak masz inny router to przełóż kartę, sformatuj (nie w komputerze), wgraj na nowo IOS'a i ponów test.
Jak nie masz to załaduj IOS'a z TFTP i jak wyżej.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#7

#7 Post autor: Jacekg111 » 01 lut 2017, 01:17

Niestety nie mam możliwości sformatowania karty w innym routerze.
Udało mi się zmienić ustawienia konfiguracji i teraz po pobraniu obrazu przez tftp mam coś takiego:

Cisco 2801 (revision 7.0) with 235520K/26624K bytes of memory.
Processor board ID FCZ1342C3JP
2 FastEthernet interfaces
1 Virtual Private Network (VPN) Module
DRAM configuration is 64 bits wide with parity disabled.
191K bytes of NVRAM.
127104K bytes of ATA CompactFlash (Read/Write)

--- System Configuration Dialog ---

Would you like to enter the initial configuration dialog? [yes/no]: no
% Crashinfo may not be recovered at flash:crashinfo
% This file system device reports an error
Press RETURN to get started!
sslinit fn
*Feb 1 00:50:54.675: %VPN_HW-6-INFO_LOC: Crypto e

i oczywiście znowu wisi...
Ma ktoś jakieś sugestie co teraz?

Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#8

#8 Post autor: Jacekg111 » 01 lut 2017, 19:54

Po załadowaniu nowszej wersji systemu (c2801-advsecurityk9-mz.151-4.M4.bin) nie ma już tych komunikatów, ale teraz z kolei po zładowaniu systemu przez tftp, dalej rozpakowuje sie i dochodzi do momentu press return to reboot. No i wisi... Zastanawiam się czy płyta nie jest zwalona...
Ewentualnie czy nie mam za mało RAM na ten system...

jwidel
member
member
Posty: 16
Rejestracja: 14 gru 2016, 00:26

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#9

#9 Post autor: jwidel » 02 lut 2017, 12:52

Jacekg111 pisze:Po załadowaniu nowszej wersji systemu (c2801-advsecurityk9-mz.151-4.M4.bin) nie ma już tych komunikatów, ale teraz z kolei po zładowaniu systemu przez tftp, dalej rozpakowuje sie i dochodzi do momentu press return to reboot. No i wisi... Zastanawiam się czy płyta nie jest zwalona...
Ewentualnie czy nie mam za mało RAM na ten system...

15.x wymaga min 512RAM, a ty masz 256 z tego co widac na listingach.
Jak ladowales z tftp poprzednie wersje (12.x) to miales wyjety CF? Tak zeby byc pewnym, ze nic nie probuje pisac po zwalnym flashu (chociaz dziwne zeby to crashowalo pudelko...)

Jacekg111
fresh
fresh
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2017, 20:11

Re: Cisco 2801 problem z IOS

#10

#10 Post autor: Jacekg111 » 02 lut 2017, 20:10

Już temat ogarnięty. Problem jest chyba z portem konsolowym.
To nie router sie wiesza tylko łaczność z nim pada...
Przez AUX jest Ok.
Odpowiadając na pytanie, próbowałem z kartą z inną kartą i bez karty też.
Potem zgodnie z sugestia z forum reset konfiguracji i download po tftp (ale poszło tylko z parametrem -r) Wreszcie system odpalił. Po sformatowaniu w IOS karta flash też działa.

Dziękuję i pozdrawiam wszytkich.

ODPOWIEDZ