Router "do BGP"

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
darek01
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2017, 13:35

Router "do BGP"

#1

#1 Post autor: darek01 »

Witam,

Jaki router Cisco obecnie jest w stanie przyjąć dwie pełne tablice BGP? Router na służyć do routowania pakietów i nie będzie miał włączanych funkcjonalności typu NAT itp. Oczywiście chodzi mi o rozwiązanie jak najbardziej ekonomiczne. ASR1002 z 8GB RAM jest "nieco" za drogi.

Pozdrawiam

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4101
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Router "do BGP"

#2

#2 Post autor: lbromirs »

darek01 pisze:Witam,

Jaki router Cisco obecnie jest w stanie przyjąć dwie pełne tablice BGP? Router na służyć do routowania pakietów i nie będzie miał włączanych funkcjonalności typu NAT itp. Oczywiście chodzi mi o rozwiązanie jak najbardziej ekonomiczne. ASR1002 z 8GB RAM jest "nieco" za drogi.

Pozdrawiam
ISRy serii 4000 bez problemu. Pytanie bardziej o wydajność - jakie łącza będą do niego podłączone?

darek01
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2017, 13:35

Re: Router "do BGP"

#3

#3 Post autor: darek01 »

Witam,

zakładam że góra dwa łacza 1G do ISP, plus 1Gbps w stronę swojej sieci.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4101
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Router "do BGP"

#4

#4 Post autor: lbromirs »

darek01 pisze:Witam,

zakładam że góra dwa łacza 1G do ISP, plus 1Gbps w stronę swojej sieci.
Ale z kontraktem 1Gbit/s na każdym z łącz? Czy tylko interfejs jest 1Gbit/s a pasmo dostajesz subrate, np. 100Mbit/s?

4451 skaluje się do 2Gbit/s FD, jeśli potrzebujesz więcej sugeruje ASR 1001X lub 1001HX.

darek01
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2017, 13:35

Re: Router "do BGP"

#5

#5 Post autor: darek01 »

Dwa łącza z kontraktem 1G.
2Gbps FD z pakietami 64B?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4101
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Router "do BGP"

#6

#6 Post autor: lbromirs »

darek01 pisze:Dwa łącza z kontraktem 1G.
2Gbps FD z pakietami 64B?
Tu masz dokładne profile ruchowe dla różnych funkcjonalności:
http://www.cisco.com/c/dam/en/us/produc ... router.pdf

Jeśli to 2x1Gbit/s proponuje ASRa 1001X lub CSRa 1000v z odpowiednimi licencjami na UCSie 220M3/M4.

darek01
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2017, 13:35

Re: Router "do BGP"

#7

#7 Post autor: darek01 »

Ponieważ widziałem już rożne definicje "throughput" (gdzieniegdzie podawana jest suma ruchu wejściowego i wyjściowego wiec na łączu 1G jako wartość widnieje 2G) wolę się upewnić. Z licencją 1G będę w stanie jednocześnie pobierać i wysyłać dane z prędkością 1Gbps.
Zakładając że do ISP będę podłączony linkami 1G i takie samo połączenie będę miał do swojej sieci LAN, będę w stanie wysycić interface LAN bez napotkania na inne ograniczenie routera. Zakładam IPv4 Forwarding i nic więcej.

lukaszbw
CCIE
CCIE
Posty: 516
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:41

Re: Router "do BGP"

#8

#8 Post autor: lukaszbw »

ASR1001-X to z nowych serii i spokojnie da rade z 2Gbps.

Jeżeli interesuje cie najniższy jednorazowy koszt to mały 6500 (np. 6503 czy 6504) z sup720-3BXL. Chodzą do 4 pełnych peerów na dzisiaj (pamięć RAM ogranicza je) ale wydajność znacznie większa niż potrzebujesz i masz funkcjonalność switcha jednocześnie.

Pozdr.
Lukasz Wisniowski MSc CCNA CCNP CCIE #20319
Tandem Networks
ul. Sztormowa 34
94-117 Łódź
NIP: 727-257-72-37
tel: +48 (42) 2091825

ODPOWIEDZ