Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery Temat rozwiązany

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#1

#1 Post autor: DawidS28 » 21 sie 2017, 12:44

Cześć!

Jest (to znaczy: ja mam) problem. :D

Switch Catalyst 3750E, w środku IOS 12.3 z IP Services. Ktoś kiedyś wpisał hasło, ktoś inny potem wpisał no service password-recovery, a ja teraz mam switcha z hasłem, którego nie znam, który przy starcie nie reaguje na break, ani na początku (żeby wejść do rommona), ani na początku ładowania IOS-a (żeby pominąć konfigurację).

Switch jest stary, bez kontraktu, ze źródła w stylu eBay, z czego wnioskuję, że zostałem z nim sam.

Czy ktoś kiedyś próbował zerowania/wymiany kostki NVRAM w switchu? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość, której nie znam?

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 276
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#2

#2 Post autor: scoon » 21 sie 2017, 12:49

A przyciskiem z przodu nie da się pyknąć do factory defaults?
Nie jestem pewien, ale chyba trzeba przytrzymać 15 sekund.

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#3

#3 Post autor: DawidS28 » 21 sie 2017, 12:50

Niestety, efekt taki sam jak z break - nie reaguje.

Gizmo
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 28 sty 2008, 21:55

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery  Temat rozwiązany

#4

#4 Post autor: Gizmo » 22 sie 2017, 08:45

A co z procedurą? LINK

Hasła i konfigu nie odzyskasz (no chyba że masz backup), ale urządzenie tak.
“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” - A.C.Clark

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#5

#5 Post autor: frontier » 22 sie 2017, 10:15

Gizmo pisze:A co z procedurą? LINK

Hasła i konfigu nie odzyskasz (no chyba że masz backup), ale urządzenie tak.
Zgaduje ze to jest dla nowszego softu, jak ma starszy to moze ta procedura nie dzialac.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#6

#6 Post autor: DawidS28 » 22 sie 2017, 11:18

O, a jednak zadziałało. Nie mam pojęcia, czemu mi wcześniej nie wyszło wciskanie przycisku, może zbyt słabo, teraz już zdążyłem wyjąć switcha z szafy...

Dzięki!

Awatar użytkownika
scoon
wannabe
wannabe
Posty: 276
Rejestracja: 28 paź 2008, 12:24

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#7

#7 Post autor: scoon » 22 sie 2017, 12:15

Przytrzymanie przycisku dało radę? :)

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 113
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Catalyst 3750E + zapomniane hasło + wyłączone password-recovery

#8

#8 Post autor: DawidS28 » 22 sie 2017, 13:19

Tak :D

ODPOWIEDZ