Router ADSL+WiFi

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wojtex113
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 30 kwie 2015, 14:02
Lokalizacja: Biała Rawska

Router ADSL+WiFi

#1

#1 Post autor: wojtex113 » 24 sie 2017, 13:17

Cześć,
Potrzebuję wymienić obecny domowy router (jakiś prosty TP-Link). Od dostawcy dostaję łącze 20Mb po ADSL. Ważną kwestią jest także, aby miał funkcjonalność AP.
Możecie polecić jakiś sprawdzony model? Posiadam obecnie trzy sztuki 2621XM do labowania - czy ewentualnie można do niego dołożyć moduły ADSL+AP?

Awatar użytkownika
psles
wannabe
wannabe
Posty: 111
Rejestracja: 04 sie 2011, 06:09
Lokalizacja: STL, USA

Re: Router ADSL+WiFi

#2

#2 Post autor: psles » 28 sie 2017, 13:41

ADSL - tak, AP to musisz miec osobny do 2600XM.
.ılı..ılı. CCNP

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3441
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Router ADSL+WiFi

#3

#3 Post autor: Kyniu » 28 sie 2017, 13:44

wojtex113 pisze:Od dostawcy dostaję łącze 20Mb po ADSL. (...) Posiadam obecnie trzy sztuki 2621XM do labowania
Żebyś nie był zaskoczony to sprawdź sobie najpierw wydajność tego 2621XM ;)

UPDATE: Potem mi napiszecie, że jestem niedobry bo nie daje ryby tylko wędkę, więc proszę bardzo: 30kPPS/15.36Mbps czystego routingu. W praktyce ten sprzęt się nadawał do obsługi 2T - czyli dwa interfejsy 2 Mbps.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2017, 20:08 przez Kyniu, łącznie zmieniany 2 razy.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 115
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Router ADSL+WiFi

#4

#4 Post autor: DawidS28 » 28 sie 2017, 17:28

ADSL z 20 Mb/s to już na pewno jest ADSL2+ (ADSL1 wyrabia teoretycznie 8 Mb/s, realnie trochę ponad 6; ADSL2 około 10-12 Mb/s). Karty Cisco z ADSL2+ to HWIC-1ADSL. Stare WIC-1ADSL obsługują tylko ADSL1, a HWIC nie ruszy w 2600. Dopiero 1800/2800 wspiera HWIC-e.

wojtex113
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 30 kwie 2015, 14:02
Lokalizacja: Biała Rawska

Re: Router ADSL+WiFi

#5

#5 Post autor: wojtex113 » 29 sie 2017, 08:17

Czyli mamy jasność, że obecny 2621 odpada. W takim razie coś innego możecie zaproponować? Zależałoby mi, aby konfiguracja odbywała się bezpośrednio z poziomu konsoli (gdybym chciał klikać w okienkach, wybrałbym inny odpowiednik bez zawracania Wam głowy).
Czy wspominany wyżej 2800+HWIC-1ADSL+HWIC-AP będzie sensownym rozwiązaniem?

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3441
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Kontakt:

Re: Router ADSL+WiFi

#6

#6 Post autor: Kyniu » 29 sie 2017, 09:13

wojtex113 pisze:Czy wspominany wyżej 2800+HWIC-1ADSL+HWIC-AP będzie sensownym rozwiązaniem?
Jeśli ma mieć AP to będziesz chciał go mieć w miarę blisko aby mieć dobry zasięg. Ze względu na hałas jaki generuje, jednak chętnie go gdzieś zamkniesz. A z racji rozmiaru najlepiej w szafie 19". Tylko to pierwsze nie idzie raczej w parze z drugim i trzecim.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

DawidS28
wannabe
wannabe
Posty: 115
Rejestracja: 09 paź 2010, 22:10
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Router ADSL+WiFi

#7

#7 Post autor: DawidS28 » 29 sie 2017, 09:20

Co więcej, szafa będzie klatką Faradaya, całkiem porządną. Realny zasięg WiFi z AP zamkniętego w metalowej szafie spadał mi mniej więcej 3-krotnie. Na jakimś starym TP-Linku, co prawda, ale potem już takich testów nigdy nie robiłem.

Nie lepiej sobie do WiFi kupić np. MikroTika? Albo jakiś ciscowy AP przeznaczony do SO/HO?

wojtex113
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 30 kwie 2015, 14:02
Lokalizacja: Biała Rawska

Re: Router ADSL+WiFi

#8

#8 Post autor: wojtex113 » 29 sie 2017, 09:46

Spojrzałem przed chwilą na cenę samego modułu AP i stwierdziłem, że lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie dodatkowe AP (co zresztą potwierdzacie).
Czy w związku z tym rozwiązanie 2800+HWIC-1ADSL będzie wystarczające?

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 278
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Router ADSL+WiFi

#9

#9 Post autor: double.decode » 29 sie 2017, 16:17

wojtex113 pisze:Spojrzałem przed chwilą na cenę samego modułu AP i stwierdziłem, że lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie dodatkowe AP (co zresztą potwierdzacie).
Czy w związku z tym rozwiązanie 2800+HWIC-1ADSL będzie wystarczające?
Z technicznego punktu widzenia tak (=będzie działać), rzuć też okiem na bardziej przyjazne warunkom domowym serie routerów 870/880/890.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Router ADSL+WiFi

#10

#10 Post autor: frontier » 31 sie 2017, 17:27

Mozesz uzyc 18xx, jest cichszy i mniejszy od 28xx. HWICe pasuja tez.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

ODPOWIEDZ