Cisco 890

Wszystkie rozmowy związane z problemem z hardwarem, supportowanymi funkcjonalnościami, wydajnością urządzeń itp.

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
matekma
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2019, 15:39

Cisco 890

#1

#1 Post autor: matekma » 22 maja 2019, 15:43

Witam!!!
Poszukuje obrazu ROMMON release 12.4(22r)yb5 posiada ktos obraz?
Pozdrawiam

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 4022
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Cisco 890

#2

#2 Post autor: lbromirs » 22 maja 2019, 19:30

cisco.com -> Software Downloads

matekma
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2019, 15:39

Re: Cisco 890

#3

#3 Post autor: matekma » 04 cze 2019, 08:58

jak by szło z ich strony bez problemu pobrać to bym pobrał, ale nie jestem ich serwisantem

matekma
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2019, 15:39

Re: Cisco 890

#4

#4 Post autor: matekma » 04 cze 2019, 09:00

a szukam bo mam inny problem wie ktoś jak naprawić ten problem po dłuższym odcięciu zasilania router nie wczytuje ios tylko zostaje w rommon po wpisaniu confreg 0x2101 i resecie obraz się wczyta niestety po odcięciu zasilania nie jak ostawić aby ten obraz startował z automatycznie?

double.decode
wannabe
wannabe
Posty: 302
Rejestracja: 15 kwie 2009, 18:31

Re: Cisco 890

#5

#5 Post autor: double.decode » 07 cze 2019, 00:58

Ustaw 2102 i powinien startować IOS z flasha.

Awatar użytkownika
judge dredd
wannabe
wannabe
Posty: 184
Rejestracja: 02 sie 2009, 15:23

Re: Cisco 890

#6

#6 Post autor: judge dredd » 11 cze 2019, 13:22

Niestety też zaobserwowałem taki efekt na kilku routerach 1841. Confreg ustawiony prawidłowo (0x2102), router normalnie może się bootować i ładować ios, a tymczasem losowo co któreś uruchomienie wpada w ROMMON bez żadnej informacji. Wystarczy wtedy w ROMMONie wydać komendę "reset" żeby się załadował prawidłowo. Szukałem o tym informacji po internecie ale nic nie znalazłem - wszyscy piszą "bla bla bla ustaw 2102" - nie ma przewidzianej sytuacji, że jest ustawione jak trzeba. Inna sprawa, że włączanie i wyłączanie routera (szczególnie takiego jak 1841) z reguły zdarza się nieczęsto - akurat w moim środowisku tak jest, że ciągle je włączam i wyłączam i w sumie też nie jest to dla mnie problemem, ale potrafię sobie wyobrazić biurkowy 890 gdzieś na pojedyńczym stanowisku pracy, gdzie rano się go włącza, a wieczorem wyłącza i użytkownik nie ogarnie konsoli.

Próbowałem też jeszcze iść w kierunku jakiejś bateryjki na płycie głównej podtrzymującej jakiś bios czy coś na wzór komputerów, ale tutaj z kolei były informacje w dokumentacji od Cisco, że bateryjki pod żadnym pozorem nigdy ruszać ani wymieniać nie wolno, więc się przestraszyłem i zaniechałem.

Zobacz czy jak Ci router wejdzie w ROMMON to czy faktycznie trzeba wpisywać "confreg 0x2102" - sprawdź czy sam "reset" nie da rady. Jeśli tak, to masz to samo. Jak coś znajdziesz to daj znać.

Pozdrawiam!

JD
Zapraszam na kursy CCNA prowadzone w pełni on-line (wykłady oraz ćwiczenia ze sprzętem).
Więcej informacji: Akademia Sieci LANPulse (www.lanpulse.pl).

ODPOWIEDZ