Cisco Forum 2010

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
papeusz
member
member
Posty: 17
Rejestracja: 13 gru 2009, 14:45

#196

#196 Post autor: papeusz » 29 mar 2010, 22:45

A jest szansa na dorwanie gdzieś zdjęć z imprezy? Albo czy w ogóle jest jakieś repozytorium zdjęć z wcześniejszych Forum/Expo?

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

#197

#197 Post autor: eprom » 30 mar 2010, 09:12

papeusz pisze:A jest szansa na dorwanie gdzieś zdjęć z imprezy? Albo czy w ogóle jest jakieś repozytorium zdjęć z wcześniejszych Forum/Expo?
wlasnie, dobra pytanie :)

Zawsze mnie to zastanawialo ze na CiscoForum jest conajmniej jeden Pan z aparatem i kamera ktory łazi po sesjach i pstryka w ich trakcie, takze podczas imprez wieczornych, a pozniej nic z tego nie jest publicznie dostepne. No prawie nic, czasem powstanie jakis 40 sekundowy filmik lub kilka pojedynczych zdjec. Jakby wszystko do uzytku wewnetrznego Cisco :)
--

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#198

#198 Post autor: lbromirs » 30 mar 2010, 10:01

eprom pisze:
papeusz pisze:A jest szansa na dorwanie gdzieś zdjęć z imprezy? Albo czy w ogóle jest jakieś repozytorium zdjęć z wcześniejszych Forum/Expo?
wlasnie, dobra pytanie :)

Zawsze mnie to zastanawialo ze na CiscoForum jest conajmniej jeden Pan z aparatem i kamera ktory łazi po sesjach i pstryka w ich trakcie, takze podczas imprez wieczornych, a pozniej nic z tego nie jest publicznie dostepne. No prawie nic, czasem powstanie jakis 40 sekundowy filmik lub kilka pojedynczych zdjec. Jakby wszystko do uzytku wewnetrznego Cisco :)
Są zdjęcia, ale problem jest nieco trudny - kiedyś pokazaliśmy na samym Forum dłuższy film z tego co było (teraz zresztą był jego skrót) i od razu dostaliśmy prośbę od paru osób które były na nim żeby "natychmiast przestać pokazywać ten film" (nie żeby coś się szczególnego działo). Prośbę taką należy uszanować i w związku z tym przeszliśmy raczej w politykę default deny niż permit.

Tam gdzie będziemy "głównie my" albo "tłum" coś się pewnie pojawi.

Awatar użytkownika
brth
wannabe
wannabe
Posty: 171
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:42

konkurs na Giewoncie

#199

#199 Post autor: brth » 30 mar 2010, 13:50

Ja niestety w tym roku nie mogłem uczestniczyć w CF ale jako były uczestnik a nawet laureat konkursu na Giewoncie mam pytanie do kolegów którzy w nim uczestniczyli o info nt. tego jakie były zadania w części dot. telefonii?

Awatar użytkownika
eprom
wannabe
wannabe
Posty: 414
Rejestracja: 17 lis 2003, 11:18
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: konkurs na Giewoncie

#200

#200 Post autor: eprom » 30 mar 2010, 13:59

brth pisze:Ja niestety w tym roku nie mogłem uczestniczyć w CF ale jako były uczestnik a nawet laureat konkursu na Giewoncie mam pytanie do kolegów którzy w nim uczestniczyli o info nt. tego jakie były zadania w części dot. telefonii?
W tym roku konkurs mial inna forme (i to chyba dobrze), przede wszystkim nie bylo podzialu na sciezki r&s,security czy VoIP. Zadanie jakie trzeba bylo wykonac to oczywiscie w jak najkrotszym czasie:

- uruchomic Cat4500, ktory wywalal sie w rommonie :)
- zacisnac kabelek
- zlozyc access-pointa
- do Cat4500 podlaczyc access-pointa oraz kamerke IP
- z laptopa po wifi przez access-point polaczyc sie z kamerka, tak aby na ekranie pojawil sie obraz

a wiec zero konfiguracji tylko same zdolnosci manualne, a jednak
zrobienie tego w czasie ponizej 10 minut bylo bardzo trudne. Laureat mial czas cos 8 minut z sekundami :)
--

Awatar użytkownika
brth
wannabe
wannabe
Posty: 171
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:42

Re: konkurs na Giewoncie

#201

#201 Post autor: brth » 30 mar 2010, 14:09

eprom pisze:
- uruchomic Cat4500, ktory wywalal sie w rommonie :)
- zacisnac kabelek
- zlozyc access-pointa
- do Cat4500 podlaczyc access-pointa oraz kamerke IP
- z laptopa po wifi przez access-point polaczyc sie z kamerka, tak aby na ekranie pojawil sie obraz
Echhh, mi się bardziej podoba "stara" forma gdzie można było pokazać co się umie w konkretnej dziedzinie, to zadanie było "powrotem do podstaw" ;) Zadanie bardzo dobre dla FE, podejrzewam że Panowie SE wymyślający koncepcje wdrożeń polegli ;)

Awatar użytkownika
mx_krzak
CCIE
CCIE
Posty: 798
Rejestracja: 18 lis 2005, 00:19
Lokalizacja: Wrocław

#202

#202 Post autor: mx_krzak » 30 mar 2010, 14:34

Też wolę starą wersję konkursu w której jest więcej konfiguracji niż zdolności manualnych.
Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#203

#203 Post autor: lbromirs » 30 mar 2010, 14:46

mx_krzak pisze:Też wolę starą wersję konkursu w której jest więcej konfiguracji niż zdolności manualnych.
I konkurs w starej formie wróci na następnym Forum. Postaramy się zrobić go bardziej podobnego do realistycznych wdrożeń a nie zadań jak w labie.

Awatar użytkownika
brth
wannabe
wannabe
Posty: 171
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:42

#204

#204 Post autor: brth » 30 mar 2010, 14:52

lbromirs pisze:
I konkurs w starej formie wróci na następnym Forum. Postaramy się zrobić go bardziej podobnego do realistycznych wdrożeń a nie zadań jak w labie.
Hehe, rozumiem że w połowie zadania przyjdzie "klient" i poprosi o zmianę konfiguracji? ;)

Awatar użytkownika
mx_krzak
CCIE
CCIE
Posty: 798
Rejestracja: 18 lis 2005, 00:19
Lokalizacja: Wrocław

#205

#205 Post autor: mx_krzak » 30 mar 2010, 14:52

brth pisze:
lbromirs pisze:
I konkurs w starej formie wróci na następnym Forum. Postaramy się zrobić go bardziej podobnego do realistycznych wdrożeń a nie zadań jak w labie.
Hehe, rozumiem że w połowie zadania przyjdzie "klient" i poprosi o zmianę konfiguracji? ;)
Sprzętowej oczywiście :)
Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#206

#206 Post autor: lbromirs » 30 mar 2010, 14:59

mx_krzak pisze:
brth pisze:
lbromirs pisze:
I konkurs w starej formie wróci na następnym Forum. Postaramy się zrobić go bardziej podobnego do realistycznych wdrożeń a nie zadań jak w labie.
Hehe, rozumiem że w połowie zadania przyjdzie "klient" i poprosi o zmianę konfiguracji? ;)
Sprzętowej oczywiście :)
Trzeba też będzie z pamięci złożyć BOMa razem z cenami. I odbyć siedem spotkań z przedstawicielami klienta, przy czym dwa przez telefon. Scenariusz trwać będzie 5 dni.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

#207

#207 Post autor: Seba » 30 mar 2010, 15:01

Dobry start bylby, ze zaczynasz tego "laba" i nie ma pudelek ze sprzetem i nikt nic nie wie gdzie sa, mimo, ze przed przyjazdem potwierdzales, ze wszystko dojechalo ;)

A juz na powaznie, to idea labika z problemami z zycia wzietymi jest chyba najlepsza.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
brth
wannabe
wannabe
Posty: 171
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:42

#208

#208 Post autor: brth » 30 mar 2010, 15:04

lbromirs pisze:
Trzeba też będzie z pamięci złożyć BOMa razem z cenami. I odbyć siedem spotkań z przedstawicielami klienta, przy czym dwa przez telefon. Scenariusz trwać będzie 5 dni.
I wszystko udokumentowac zgodnie z lifecyclem ;)

Zgadzam sie ze lab z elementami realnego wdrozenia to dobry pomysl, zastanawiam sie tylko w jaki sposob koledzy chca wprowadzic prawa Murphiego do scenariusza ;)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#209

#209 Post autor: lbromirs » 30 mar 2010, 15:05

Seba pisze:Dobry start bylby, ze zaczynasz tego "laba" i nie ma pudelek ze sprzetem i nikt nic nie wie gdzie sa, mimo, ze przed przyjazdem potwierdzales, ze wszystko dojechalo ;)
Dodatkowo nikt nie odbiera telefonów, masz tylko przed sobą ochroniarza który mówi że nic nie wie, taksówka odjechała, właśnie zaczał padać deszcz, Twoja komórka właśnie się rozładowuje i zapomniałeś zasilacza do laptopa.

I oczywiście zadanie rozpoczynamy o 4 rano po 14 godzinnej jeździe samochodem w roli kierowcy przez Polskę.

...o czymś zapomniałem?

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3949
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#210

#210 Post autor: lbromirs » 30 mar 2010, 15:06

brth pisze:Zgadzam sie ze lab z elementami realnego wdrozenia to dobry pomysl, zastanawiam sie tylko w jaki sposob koledzy chca wprowadzic prawa Murphiego do scenariusza ;)
Prawa Murphy'ego zgodnie zresztą z nimi samymi do scenariusza wprowadzają się same.

ODPOWIEDZ