Cisco forum 2013

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3405
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#16

#16 Post autor: Kyniu » 15 gru 2012, 01:00

pakarod pisze:cos o Voice Over IP
A konkretnie co? Wdrożenie w SMB? Integracja z systemem ERP (na przykład z CDN XL)? Integracja z systemem BMS (sterowanie klimatyzacją, roletami okiennymi, ... w każdym pokoju biurowca na jakieś 300 pokojów).

pakarod
wannabe
wannabe
Posty: 73
Rejestracja: 28 lip 2010, 12:39

#17

#17 Post autor: pakarod » 17 gru 2012, 14:10

lbromirs pisze:
pakarod pisze:Dodatkowo pytanie - bylaby mozliwosc abyscie sprowadzili troche z "centrali" gadgetow ciscowych i uruchomili z tego jakis 'sklepik' oraz fundowali jako nagrody?
A konkretnie o jakich mówisz?
w sumie to poza kilkoma kurtkami i plecakami to nie mam nic :P
http://store.fullpond.com/cisco/product ... goryid=875

pakarod
wannabe
wannabe
Posty: 73
Rejestracja: 28 lip 2010, 12:39

#18

#18 Post autor: pakarod » 17 gru 2012, 14:25

Kyniu pisze:
pakarod pisze:cos o Voice Over IP
A konkretnie co? Wdrożenie w SMB? Integracja z systemem ERP (na przykład z CDN XL)? Integracja z systemem BMS (sterowanie klimatyzacją, roletami okiennymi, ... w każdym pokoju biurowca na jakieś 300 pokojów).
moze byc i smb. Generalnie mialem ostatnio mozliwosc wdrozenia takiego produktu w dwoch organizacjach gdzie na start byloby okolo 250 klientow ale zawilosc w potrzebnym sprzecie, licencjach, mozliwosciach itp skutecznie odstraszaly. Chcialbym wiedziec jak dokladnie licencjonowane sa te produkty, co potrzebuje na start gdy operator oferuje np lacze E1, jakie mam mozliwosci w UCM express a jakie w pelnej wersji. Na co musze zwrocic uwage przy wdrozeniu przy uzyciu rowniez np SIPa (kwestie bezpieczenstwa i nie tylko), jakie sa mozliwosci w zakresie korzystania z tego rozwiazania ale rowniez jakie sa narzedzia dla administratora (billingi, raporty, fjuczery itp).

Pracuje i pracowalem w organizacjach gdzie zapotrzebowanie na telefonie IP bylo spore ale nikt na start nie chcial wylozyc kilku milionow zlotych. Wdrozenie rozwiazania w jednym dziale/komorce za zdecydowanie nizsze koszty pozwoliloby wskazac jak moze wygladac nowa era rozmow telefonicznych.

Oczywiscie to tylko pomysl.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3925
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#19

#19 Post autor: lbromirs » 17 gru 2012, 16:56

Rozpoczęliśmy umieszczanie tematów poszczególnych sesji na WWW:

https://ciscoforum.pl/agenda-21

Pierwszego dnia zaczynamy zestawem całodziennych techtoriali i sesjami "błyskawicznymi" na koniec dnia, przed kolacją i pierwszą częścią atrakcji wieczornych.

Będziemy wdzięczni za uwagi i komentarze na bieżąco - nadal trochę można jeszcze zmienić :)

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3405
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

#20

#20 Post autor: Kyniu » 17 gru 2012, 20:13

pakarod pisze:moze byc i smb. Generalnie mialem ostatnio mozliwosc wdrozenia takiego produktu w dwoch organizacjach gdzie na start byloby okolo 250 klientow ale zawilosc w potrzebnym sprzecie, licencjach, mozliwosciach itp skutecznie odstraszaly.
A jesteś partnerem czy klientem? Jeśli klientem to szukaj pomocy u partnera. Jeśli partnerem - dam Ci wskazówkę - szukaj QPT. No a jeśli nie wiesz co to QPT to jeśli dane nam będzie się spotkać na FORUM to mogę Ci pokazać o co biega i jak używać.
pakarod pisze:Chcialbym wiedziec jak dokladnie licencjonowane sa te produkty, co potrzebuje na start gdy operator oferuje np lacze E1, jakie mam mozliwosci w UCM express a jakie w pelnej wersji. Na co musze zwrocic uwage przy wdrozeniu przy uzyciu rowniez np SIPa (kwestie bezpieczenstwa i nie tylko), jakie sa mozliwosci w zakresie korzystania z tego rozwiazania ale rowniez jakie sa narzedzia dla administratora (billingi, raporty, fjuczery itp).
No sporo tego. W sumie to powinieneś zacząć może od lektury materiałów do egzaminu CCNA Voice.

Główna linia podziału CUCME a CUCM to tak na szybko:
- ilość aparatów (bo serwery mogą działać w klastrach więc "sky is the limit" - z tego co pamiętam największą instalację ma samo Cisco - ostatnie dane jakie do mnie dotarły to ponad 70 tysięcy telefonów obsługiwanych przez pięć klastrów na kilku kontynentach).
- redundancja (CUCME nie ma żadnej, CUCM może działać w klastrze a w razie awarii łącz WAN w zdalnych lokalizacjach w trybie SRST).
- rozproszenie geograficzne (między innymi CUCM może wykorzystywać routery w zdalnych lokalizacjach jako lokalne voice gateway'e).
- ...

Ale w sumie temat zrobił się bardziej do działu VOICE. W razie większej ilości chętnych możemy usiąść na FORUM gdzieś w kącie i pogadać bo aż tylu chętnych by robić dużą sesję pewnie się nie uzbiera.

* Jeśli jakiś skrót niezrozumiały - google ze wskazaniem na site cisco.com

Awatar użytkownika
krisator
wannabe
wannabe
Posty: 446
Rejestracja: 06 maja 2005, 18:35

#21

#21 Post autor: krisator » 17 gru 2012, 21:50

Nie działa strona ciscoforum.pl więc nie można się rejestrować - jakiś problem techniczny, czy może planowany maintenance :?:

Problem z domeną, serwery DNS nie rozwiązują nazwy...

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3925
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#22

#22 Post autor: lbromirs » 17 gru 2012, 21:59

krisator pisze:Nie działa strona ciscoforum.pl więc nie można się rejestrować - jakiś problem techniczny, czy może planowany maintenance :?:

Problem z domeną, serwery DNS nie rozwiązują nazwy...
No to chyba coś po Twojej stronie, wszystko działa.

Może nie działać 'www.ciscoforum.pl', ale zaraz to zostanie poprawione.

Awatar użytkownika
krisator
wannabe
wannabe
Posty: 446
Rejestracja: 06 maja 2005, 18:35

#23

#23 Post autor: krisator » 18 gru 2012, 07:34

Łukasz,

Niestety, strona zaczęła działać ale rejestracja nie działa...
po kliknięciu "Dalej" na formularzu z danymi kompletnie nic się nie dzieje...

https://ciscoforum.pl/panel/views/company.php


K.

pakarod
wannabe
wannabe
Posty: 73
Rejestracja: 28 lip 2010, 12:39

#24

#24 Post autor: pakarod » 18 gru 2012, 10:33

Jesli moge na biezaco cos powiedziec to tak:

Cybersecurity Macieja Flaka - temat mocno intrygujacy pytanie tylko o czym mniej wieceh chce powiedziec.

Bezpieczne Data Center Gawla - podobna tematyke poruszal Gawel w zeszlym roku. Nie znam zakresu ale moze warto sprawdzic. Dodatkowo chcialbym zwrocic uwage, ze w jednym bloku sa dwie sesje security a w ostatniej (17-18) nie ma zadnej.

Andrew Kielbasinski rowniez ostatnio opowiadal jak sie bedzie rozwijac AnyConnect chyba, ze ten dodatek 'next generation' to jakas zupelna rewolucja ;)

Pierwsza sesja wg tytulow wyglada troche na marketingowo-zapoznawcza, w trzeciej zas wiekszosc to konkretne rzeczy. Moze warto troche wymieszac? Przeniesc np sipa w miejsce ISE ?

pakarod
wannabe
wannabe
Posty: 73
Rejestracja: 28 lip 2010, 12:39

#25

#25 Post autor: pakarod » 18 gru 2012, 10:42

Kyniu pisze:
pakarod pisze:moze byc i smb. Generalnie mialem ostatnio mozliwosc wdrozenia takiego produktu w dwoch organizacjach gdzie na start byloby okolo 250 klientow ale zawilosc w potrzebnym sprzecie, licencjach, mozliwosciach itp skutecznie odstraszaly.
A jesteś partnerem czy klientem? Jeśli klientem to szukaj pomocy u partnera. Jeśli partnerem - dam Ci wskazówkę - szukaj QPT. No a jeśli nie wiesz co to QPT to jeśli dane nam będzie się spotkać na FORUM to mogę Ci pokazać o co biega i jak używać.
pakarod pisze:Chcialbym wiedziec jak dokladnie licencjonowane sa te produkty, co potrzebuje na start gdy operator oferuje np lacze E1, jakie mam mozliwosci w UCM express a jakie w pelnej wersji. Na co musze zwrocic uwage przy wdrozeniu przy uzyciu rowniez np SIPa (kwestie bezpieczenstwa i nie tylko), jakie sa mozliwosci w zakresie korzystania z tego rozwiazania ale rowniez jakie sa narzedzia dla administratora (billingi, raporty, fjuczery itp).


No sporo tego. W sumie to powinieneś zacząć może od lektury materiałów do egzaminu CCNA Voice.

Główna linia podziału CUCME a CUCM to tak na szybko:
- ilość aparatów (bo serwery mogą działać w klastrach więc "sky is the limit" - z tego co pamiętam największą instalację ma samo Cisco - ostatnie dane jakie do mnie dotarły to ponad 70 tysięcy telefonów obsługiwanych przez pięć klastrów na kilku kontynentach).
- redundancja (CUCME nie ma żadnej, CUCM może działać w klastrze a w razie awarii łącz WAN w zdalnych lokalizacjach w trybie SRST).
- rozproszenie geograficzne (między innymi CUCM może wykorzystywać routery w zdalnych lokalizacjach jako lokalne voice gateway'e).
- ...

Ale w sumie temat zrobił się bardziej do działu VOICE. W razie większej ilości chętnych możemy usiąść na FORUM gdzieś w kącie i pogadać bo aż tylu chętnych by robić dużą sesję pewnie się nie uzbiera.

* Jeśli jakiś skrót niezrozumiały - google ze wskazaniem na site cisco.com
Kyniu z calym szacunkiem bo bardzo Cie lubie ale wiem gdzie moge sie zglosic o pomoc i rowniez jakie sa zasadnicze roznice miedzy CUCME a CUCM. Nie zmienia to faktu, ze przy planowaniu i wdrozeniu to diabel tkwi w szczegolach i to wiekszych niz redundancja.

Pozwole sobie rowniez zwrocic uwage, ze przez kilka lat ogladania roznych sesji na CF to te tematy gdzie jest konkretny problem i case study ciesza sie sporym zainteresowaniem. Zreszta jak wiekszosc sesji bo przy grupie kilkuset jesli nie kilku tysiecy ludzi nie trudno znalezc sympatykow konkretnego rozwiazania czy problemu. Anyway wydaje mi się, że sesja z 11 i 15 o sipie w czesci wyczerpia moje pytania ;)

Jesli nie to mam nadzieje, ze sie uda nam spotkac gdzies w kacie ;)

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3925
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#26

#26 Post autor: lbromirs » 18 gru 2012, 11:37

krisator pisze:Łukasz,

Niestety, strona zaczęła działać ale rejestracja nie działa...
po kliknięciu "Dalej" na formularzu z danymi kompletnie nic się nie dzieje...

https://ciscoforum.pl/panel/views/company.php


K.
Hm, właśnie sprawdziłem to u siebie - działa. Jesteś pewien, że wypełniłeś wszystkie wymagane pola? Formularz powinien podpowiedzieć.

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#27

#27 Post autor: krisiasty » 18 gru 2012, 11:44

Komuś udało się dzisiaj zarejestrować?

Wypełniam poprawnie cały formularz, klikam przycisk Dalej i nic się nie dzieje... (to znaczy dzieje się - widać w developer tools że wywoływany jest skrypt https://ciscoforum.pl/panel/include/db_saver.php metodą POST który co prawda zwraca kod 200 - OK, ale na ekranie nic się nie zmienia).
uprzedzając pytania - testowałem na różnych przeglądarkach

Ja rozumiem że nowy formularz jest ładniejszy od tych z zeszłego roku i wykorzystuje nowe technologie, ale co z tego skoro NIE DZIAŁA i wywołuje jedynie frustracje u klientów.

Komentarz sam się ciśnie na usta ale w ramach autocenzury napiszę tylko tyle:
prosiłbym przekazać osobom odpowiedzialnym aby jak najszybciej to poprawiły, bo za chwilę zaczynają się przedświąteczne urlopy więc zależy mi żeby załatwić tą rejestrację jeszcze dzisiaj.

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#28

#28 Post autor: krisiasty » 18 gru 2012, 11:55

wygląda na jakiś błąd w skrypcie support_lib_company.js w linii 414: Uncaught TypeError: Cannot read property 'top' of undefined

fragment kodu o którym mowa wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

   $('html, body').animate({
      scrollTop : $(".error, .error_list").first().offset().top - 50
   }, 'slow');

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#29

#29 Post autor: krisiasty » 18 gru 2012, 12:11

ciąg dalszy testów wykazał że formularza wogóle nie można wypełnić na urządzeniach mobilnych Apple (iPhone / iPad) - wszystkie radio-buttony są "nieklikalne".

sugeruję przywrócić po prostu zeszłoroczny formularz, bo w nowym ktoś mocno przekombinował ze skryptami które nie działają poprawnie na większości urządzeń / przeglądarek.

Awatar użytkownika
bigboss
CCIE
CCIE
Posty: 756
Rejestracja: 08 mar 2004, 11:03
Lokalizacja: Wrocław/Warszawa
Kontakt:

#30

#30 Post autor: bigboss » 18 gru 2012, 14:02

krisiasty pisze:ciąg dalszy testów wykazał że formularza wogóle nie można wypełnić na urządzeniach mobilnych Apple (iPhone / iPad) - wszystkie radio-buttony są "nieklikalne".
to nie bug, to feature!
Pozdrawiam z Wrocławia (no dobra, teraz z Wawy) - Mariusz @@@ Linkedin - zapraszam: http://pl.linkedin.com/in/trojanowski

ODPOWIEDZ