CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 20 lis 2017, 08:21

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post #31 : 20 mar 2017, 16:17 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 cze 2015, 20:38
Posty: 76
Post do usunięcia


Na górę
Post #32 : 20 mar 2017, 16:20 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 378
Cytuj:
Jak ktoś zna RFC i standardy, to raczej umie doprowadzić nawet Mikrotika do działania.
Ale tu nie chodzi o to żeby siedzieć nad tym nie wiadomo ile, chyba że ktoś chce iść w tę stronę i obsługiwać MT. Ja nie chcę i nie tykam się tego czegoś, co więcej jeśli zdarzy się, że ktoś ma to coś po swojej stronie i chciałby mojej pomocy to ja odmawiam :)
Dlaczego ?
1. nie mam ochoty, odkrywać koła na nowa, o czym już napomknął kyniu
2. zazwyczaj ten ktoś, to niezły ścibi grosz i jak usłyszy ile trzeba by było zapłacić za choćby dwie godziny pracy, to mówi że przecież sprzęt który kupił, był niewiele droższy :D i zaczyna się cała litania czy nie da się taniej itp. itd.

I jasna sprawa, że nie ma co wybierać sprzętu dużych vendorów do domu ale też nie ma co się pakować w coś "egzotycznego"

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #33 : 22 mar 2017, 15:20 
Offline
member
member

Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:14
Posty: 15
Cytuj:
Cytuj:
Generalnie wydaje mi się, że każdy wątek tego typu powinien zaczynać się od budżetu jaki na to jest przewidziany... :)
Idea słuszna ale w praktyce każdy zaczynałby się "mam stówkę, chce nową beemkę full wypas" albo "szukam frajera, co da za piątaka".
Kyniu, scoon, i tak właśnie jest w przypadku tego tematu:
Cytuj:
Najlepiej żeby cena tego dobrodziejstwa nie była zbyt wysoka (tzn najlepiej jak zmieścimy się z trzech cyfrach za jedno urządzenie).
Z małym błędem (z/w* trzech cyfrach za jedno urządzenie) ale miałem na myśli do tysiąca zł za jeden AP.

Widzę, że wywiązała się niezła dyskusja. Nad MT myślałem, ale niestety nie mam czasu by w tym grzebać. Gdybym był 15-20 lat młodszy to byłoby co innego :)


Na górę
Post #34 : 28 mar 2017, 15:36 
Offline
member
member

Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:14
Posty: 15
Cytuj:
No to jak masz do tysiąca to zdecydowanie polecam Arube IAP. Spełni Twoje wszystkie wymagania i po skonfigurowaniu działa bez dotykowo
Czy żeby go skonfigurować trzeba mieć do niego jakiś wireless controller? Czy ten AP ma jakiś webowy panel admina?


Na górę
Post #35 : 29 mar 2017, 12:50 
Offline
member
member

Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:14
Posty: 15
Ciekawym rozwiązaniem jest to Meraki od Cisco - podobno wysłali już do mnie darmowy AP, ale jeszcze do mnie nie dotarł. Próbuję znaleźć informacje odnośnie tej licencji, ale niestety nigdzie nie jest to napisane wprost. Co jeśli ta trzyletnia licencja mi wygaśnie? Czy to oznacza, że wtedy nie będę mógł zarządzać tym AP? Czy jest jakiś sposób by nim zarządzać, ale tak żeby nie płacić Cisco co ileś tam lat za odnowienie licencji? Np. poprzez podłączenie jakiegoś urządzenia do sieci, w stylu tego UniFi CloudKey.

Bo jeśli użytkowanie AP wiąże się z wykupem "abonamentu" i czasowego odnawiania subskrypcji, która zapewnia jego funkcjonowanie, to dla użytkownika domowego jest to bez sensu. Może sprawdza się to dla firm.

Wtedy pewnie będę się skłaniał ku produktom Ubiquity - UniFi AP AC PRO + UniFi Switch 8 60W.

Wspomniany AP może być zasilany poprzez 802.3af lub at, a switch ma cztery porty 802.3af - w zupełności wystarczy. W odróżnieniu od lepszego modelu switcha ośmioportowego, który ma 8 portów 802.3at, tamten ma też mniejszy pobór prądu, więc chyba będzie lepszym wyborem do domu.

Co do Aruby to oglądałem kilka filmików pokazujących konfigurację urządzeń, lub konwersję AP do trybu standalone - usability nie powala :)


Na górę
Post #36 : 29 mar 2017, 14:27 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3369
Cytuj:
Próbuję znaleźć informacje odnośnie tej licencji, ale niestety nigdzie nie jest to napisane wprost.
Słabo szukałeś.
Cytuj:
Co jeśli ta trzyletnia licencja mi wygaśnie? Czy to oznacza, że wtedy nie będę mógł zarządzać tym AP?
Nie tylko zarządzać. Po prostu przestanie działać.
Cytuj:
Czy jest jakiś sposób by nim zarządzać, ale tak żeby nie płacić Cisco co ileś tam lat za odnowienie licencji? Np. poprzez podłączenie jakiegoś urządzenia do sieci, w stylu tego UniFi CloudKey.
Nie. Ewentualnie podmiana softu ale nie wiem czy da się na tych nowszych. Na starsze modele dawało się wrzucić DD-WRT.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #37 : 30 mar 2017, 12:43 
Offline
member
member

Rejestracja: 22 kwie 2016, 10:14
Posty: 15
Cytuj:
Cytuj:
Próbuję znaleźć informacje odnośnie tej licencji, ale niestety nigdzie nie jest to napisane wprost.
Słabo szukałeś.
[sarkazm]Dziękuję za tę jakże cenną i bardzo potrzebną tutaj uwagę, która wiele wnosi do tematu i sprawia, że całe to forum staje się bardzo przyjaznym miejscem do dyskusji.[/sarkazm]


Na górę
Post #38 : 30 mar 2017, 13:57 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3369
Cytuj:
[sarkazm]Dziękuję za tę jakże cenną i bardzo potrzebną tutaj uwagę, która wiele wnosi do tematu i sprawia, że całe to forum staje się bardzo przyjaznym miejscem do dyskusji.[/sarkazm]
Nie zachowuj się jak dziecko, w myśl zasady "zawiniłeś, nie przepraszaj, lepiej się obrazić". Pierwszy wynik jako mi zwróciło Google po zapytaniu o licencjonowanie MERAKI to był link do Licensing FAQ https://documentation.meraki.com/zGener ... ensing_FAQ a tam masz punkt:
Cytuj:
Q: What happens when my license runs out?
A: You can purchase a renewal through an authorized Meraki partner. If you chose not to renew, you will no longer be able to manage your devices via the Meraki cloud, and your Meraki network devices will cease to function. This means that you will no longer be able to configure or make changes to your Meraki network equipment, and your Meraki network products will no longer allow traffic to pass to the Internet. With Systems Manager networks, you will no longer be able to enroll devices or change settings for currently enrolled devices.
Więc zachowuj się jak facet i przyznaj do lenistwa a nie wylewaj swoje żale, że Cię nie ma kto pogłaskać po główce. EOT

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #39 : 30 mar 2017, 14:15 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 378
Cytuj:

Bo jeśli użytkowanie AP wiąże się z wykupem "abonamentu" i czasowego odnawiania subskrypcji, która zapewnia jego funkcjonowanie, to dla użytkownika domowego jest to bez sensu. Może sprawdza się to dla firm.
A kto powiedział, że to jest dla domu ?:) SOHO jak najbardziej ale wtedy bym brał MX z Wi-fi.
Dostałem 3 lata temu darmowego Meraki, powiem tak: bajka w konfiguracji i zarządzaniu, choć osobiście uważam że wireless'a, switchingu nie opłaca się na tym budować. Security jak najbardziej, z tym że licencja SEC jest stosunkowo droga. Ceny są bardziej amerykańskie niż polskie.

Co do samego abonamentu, zwróć uwagę, iż co raz więcej firm idzie w tą stronę: MS, Adobe itp.

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #40 : 30 mar 2017, 14:23 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 27 wrz 2007, 01:13
Posty: 509
Cytuj:
Cytuj:

Bo jeśli użytkowanie AP wiąże się z wykupem "abonamentu" i czasowego odnawiania subskrypcji, która zapewnia jego funkcjonowanie, to dla użytkownika domowego jest to bez sensu. Może sprawdza się to dla firm.
A kto powiedział, że to jest dla domu ?:)

Przeciez OP szuka Aps do domu napisal w pierwszym poscie.


Na górę
Post #41 : 30 mar 2017, 14:35 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 378
No to wyraziłem swoje zdanie, że Meraki raczej do domu nie, ze względu na cenę.

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl