Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
wowie
wannabe
wannabe
Posty: 116
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#1

#1 Post autor: wowie » 27 mar 2018, 16:28

Cześć, potrzebuję stworzyć dwie osobne sieci WiFi, które zmapowane będą w tym samym VLANie. Pierwszy SSID ma być tylko w paśmie 2.4GHz a drugi tylko w 5GHz. Czy wymuszanie pasma dla konkretnego SSIDa ustawia się w konfiguracji WLAN czy raczej w konfiguracji AP?

Cała infra w oparciu o kontroler.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 28 mar 2018, 13:58

wowie pisze:
27 mar 2018, 16:28
Cześć, potrzebuję stworzyć dwie osobne sieci WiFi, które zmapowane będą w tym samym VLANie. Pierwszy SSID ma być tylko w paśmie 2.4GHz a drugi tylko w 5GHz. Czy wymuszanie pasma dla konkretnego SSIDa ustawia się w konfiguracji WLAN czy raczej w konfiguracji AP?

Cała infra w oparciu o kontroler.
Na kontrolerze to definiujesz, nie AP. Zakladki....

CONTROLLER - > dodajesz nowy intefejs, w sekcji Interface Address definiujesz adresacje oraz Interface Address

potem ustawiasz dla SSID

Zakladka WLANS - SSID twoje - > Interface / Interface Group
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

wowie
wannabe
wannabe
Posty: 116
Rejestracja: 24 sty 2012, 11:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#3

#3 Post autor: wowie » 28 mar 2018, 15:23

Tak mam, skonfigurowany zaadresowany interfejs, skonfigurowany SSID z tymże interfejsem ale chodzi mi o to czy jest możliwość dodania 2go SSIDa pod ten sam interfejs (przy próbie dodania dostaje info, że jest w użyciu). Ogólnie to zależy mi na tym żeby stworzyć 2 różne SSIDy na tym samym interfejsie po to żebym miał w powietrzu SSID1 w paśmie 2.4GHz i SSID2 w paśmie 5GHz.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 28 mar 2018, 17:45

wowie pisze:
28 mar 2018, 15:23
Tak mam, skonfigurowany zaadresowany interfejs, skonfigurowany SSID z tymże interfejsem ale chodzi mi o to czy jest możliwość dodania 2go SSIDa pod ten sam interfejs (przy próbie dodania dostaje info, że jest w użyciu). Ogólnie to zależy mi na tym żeby stworzyć 2 różne SSIDy na tym samym interfejsie po to żebym miał w powietrzu SSID1 w paśmie 2.4GHz i SSID2 w paśmie 5GHz.
2 SSID na tym samym int powinny dzialac.

ps. moze zalezy jaka wersje softu masz
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 190
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#5

#5 Post autor: mmoryto » 28 mar 2018, 19:33

wowie pisze:
28 mar 2018, 15:23
Tak mam, skonfigurowany zaadresowany interfejs, skonfigurowany SSID z tymże interfejsem ale chodzi mi o to czy jest możliwość dodania 2go SSIDa pod ten sam interfejs (przy próbie dodania dostaje info, że jest w użyciu). Ogólnie to zależy mi na tym żeby stworzyć 2 różne SSIDy na tym samym interfejsie po to żebym miał w powietrzu SSID1 w paśmie 2.4GHz i SSID2 w paśmie 5GHz.
O ile się nie mylę to konfiguruje się to z poziomu WLAN. Wchodzisz w konfigurację danego WLAN'u, zakładka "General" i wybierasz określone Radio Policy.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

Re: Oddzielne SSIDy w tym samym VLAN

#6

#6 Post autor: Seba » 28 maja 2018, 15:53

Jaki kontroler i soft?
To co piszesz jest możliwe w rozwiązaniu z kontrolerem Cisco i praktycznie dowolnym współczesnym softem
- mapowanie do VLAN, wybór odpowiedniego interfejsu - nie ma problemy z użyciem tego samego interfejsu dla wielu SSID/WLAN
- przypisanie 2/4/5GHz per SSID/WLAN to jak wspomniał @mmoryto wybierasz w ramach Radio Policy
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

ODPOWIEDZ