FlexConnect Local Switching Temat rozwiązany

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 213
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

FlexConnect Local Switching

#1

#1 Post autor: kurđ » 02 maja 2018, 09:38

Czytam i czytam o tym flex connect i jakoś nie do końca rozumiem. Może ktoś doprecyzować.
Sytuacja jest taka, że coraz więcej oddziałów ma swoje szybkie łącze internetowe i nie chcę trafficu WLAN tunelować do centrali przez WAN tylko by wychodził on przez lokalne połączenie z internetem.
Mam przykładowo 2 vlany i ssid-y vl20 "Goscie" vl30 "pracownicy". SSID Goscie ma dostęp tylko do internetu, pracownicy jest w lokalnej sieci.

I teraz mam oddział z łączem WAN i własnym dostępem do internetu. Chcę by oba wlany wychodziły do internetu lokalnie w tym oddziale, jednocześnie pracownicy muszą mieć możliwość łączenia się przez WAN (nie koniecznie w tunelu CAPWAP) do innych sieci w centrali.

1. Czy AP musi być połączony trunkiem ze swichtem?
2. skoro np. dla pracownikow mam jeden vlan i jedną sieć logiczną np 192.168.0.0/16 to jak się taki klient będzie zachowywał w oddziale, jak ma być routowany do innych sieci skoro tą ww. sieć będę miał niejako w dwóch lokalizacjach?
3. czy może muszę używać różnych sieci dla centrali i oddziału i w oddziale innych nr. vlan i do tego jeszcze lokalny DHCP?
4. co jeśli AP jest połączony przez access port do switcha? Czy wtedy klient dostanie IP z zakresu sieci gdzie jest połączony AP? Jeśli tak to jak to może działać dla różnych SSID-ów?
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

piotro
wannabe
wannabe
Posty: 398
Rejestracja: 07 paź 2005, 12:50

Re: FlexConnect Local Switching

#2

#2 Post autor: piotro » 02 maja 2018, 10:35

W flex local switching chodzi o to, ze dla kazdego SSID, ktore AP (albo grupa) rozglasza przydzielasz Vlan, do ktorego te AP bedzie lokalnie wrzucac ruch z tego SSID.
Czyli, ruch idzie lokalnie do vlanow, ktore skonfigurowales, a nie do WLC, co sie z tym ruchem dzieje dalej to juz zalezy jak masz routing/switching skonfigurowany dla tych vlanow, czyli np, uzyje default-route jaka jest na switchu L3 w danym oddziale, itd.
Trunk pozwala odseparowac ruch (w L2 - vlan) z roznych SSIDow, dac im osobne dhcp pool'e, ACLki, itd, AP tez uzywa native vlan dla swojego ruchu mgmt. Teoretycznie mozesz wrzucic wszystko w jeden vlan/access port, sam widzisz jakie beda tego nastepstwa i co pasuje do twojej sieci/wymagan.

kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 213
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

Re: FlexConnect Local Switching

#3

#3 Post autor: kurđ » 02 maja 2018, 11:44

Ok czyli mając sytuację wyjściową u siebie przejście na flex local switching to nie parę kliknęć ale cały re-design sieci.
Rozumiem, że jeden SSID nie musi odpowiadać temu samemu Vlanowi w różnych lokalizacjach? Jest coś w rodzaju vlan mapping?
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

piotro
wannabe
wannabe
Posty: 398
Rejestracja: 07 paź 2005, 12:50

Re: FlexConnect Local Switching  Temat rozwiązany

#4

#4 Post autor: piotro » 02 maja 2018, 12:23

Jest mapowanie WLAN do Vlan, ale to jest raczej WLAN ID do Vlan ID.
I tu jest potencjalny problem bo jak bys chcial miec takie samo SSID w wielu lokalizacjach i probowal wszedzie rozglosic ten sam WLAN ID to teraz w kazdej lokacji bedzie on mial ten sam konfig (co w zaleznosci od tego jak siec wyglada moze byc problemem, albo nie). Kilka lat temu to robiac obeszlem to innym trikiem, ale do tego trzeba miec nieco wiekszy WLC, ktory pozwala stworzyc WLANy z ID > 16 OIDP, np WLC5508, wtedy robisz WLANy (per lokacja) na roznych WLAN ID i wtedy da sie im dac ten sam SSID, potem przydzielasz te WLANy do konkretnych AP/grup i robisz mapowanie ID do Vlana. Na koniec masz taki sam SSID w kazdej lokacji, ale kazy ma swoj osobn konfig, moze byc podmapowany do innego Vlana, itd... Moze cos sie zmienilo w tej kwesti w najnowszym AIROS, ale tego juz nie wiem, dawno nie patrzylem.

kurđ
wannabe
wannabe
Posty: 213
Rejestracja: 13 kwie 2005, 07:15
Lokalizacja: München
Kontakt:

Re: FlexConnect Local Switching

#5

#5 Post autor: kurđ » 02 maja 2018, 15:01

Ok, dzięki. Mam WLC 5508 z software 8.0, tylko roboty dużo żeby to skonfigurować, a mi się nie chce ;-)
MfG
Kurđ
[CCNA+W][CCNP][MCSE 2000/2003+M+S][MCTS][MCITP Ex2010]
Windowsinfo

mmoryto
wannabe
wannabe
Posty: 186
Rejestracja: 18 lut 2011, 12:28

Re: FlexConnect Local Switching

#6

#6 Post autor: mmoryto » 02 maja 2018, 16:39

Mogę się mylić i pewnie musiałbym przelabować żeby być pewnym ale w ustawieniach AP jest zakładka "FlexConnect" i tam przy aktywnym VLAN Support można skonfigurować VLAN Mappings.

qligowski
wannabe
wannabe
Posty: 170
Rejestracja: 16 maja 2014, 18:35

Re: FlexConnect Local Switching

#7

#7 Post autor: qligowski » 11 maja 2018, 09:59

Dokladnie tak jest, ustawiasz na AP Flexconnect, potem w zakladce Vlan Mapping ustawiasz sobie jaki chcesz VLAN do SSID.

ODPOWIEDZ