Redundancja WLC i licencjonowanie

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
robhass
wannabe
wannabe
Posty: 116
Rejestracja: 05 mar 2009, 16:17

Redundancja WLC i licencjonowanie

#1

#1 Post autor: robhass »

Posiadam 2 kontrolery WLC - AIR-CT5508-K9 pracujace w klastrze. Byly kupowane dawno temu, oba z taka sama iloscia licencji (50 licencji AP na obu WLC). Oba oczywiscie maja aktywny support (SmartNet).

Potrzebuje teraz dokupic troche APkow (20szt.) oraz licencje.

Oprogramowanie mam w wersji 7.2.x, aczkolwiek nie ma problemu aby wykonac aktualizacje na nowsze - np 7.6.

Pytania:
1) Czy musze kupic licencje na oba kontrolery (2 x 20 szt = 40 szt.) czy moga tylko dla jednego mimo ze drugi kontroler to nie jest tzw. AIR-CT5508-HA-K9 ?
2) Czy dla kontrolera zapasowego liczba licencji automatycznie sie powieksza do podstawowego czy trzeba otwierac case w TAC z prosba o generancje licencji dla zapasowej maszyny ?

Orla
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 08 gru 2009, 11:36

#2

#2 Post autor: Orla »

Jeżeli masz wersję softu 7.2 to nie masz uruchomionego prawdziwego klastra HA, ponieważ taka funkcjonalność jest możliwa dopiero od wersji 7.5, z tego co pamiętam. W tej chwili masz APs zarejestrowane wszystkie do jednego WLC lub rozłożone na obydwa WLCs, w zalężności jak masz to skonfigurowane. W takiej sytuacji musisz kupić licencję 2x20, aby w razie awarii jednego WLC, wszystkie APs mogły zarejestrować się do drugiego WLC.

Lepszym rozwiązanie jest upgrade WLCs do wersji minimum 7.5 i uruchomienie klastra HA. Wówczas wystarczy tylko dokupić jedną licencję 1x20. Minusem w tej sytuacji będzie, że aktualnie posiadane przez Ciebie licencje 2x50 merge-ują się do licencji 1x50 na klastrze HA. To znaczy, że w tej chwili możesz podłączyć 100 APs, 50 do jednego WLC i 50 do drugiego WLC, w przypadku gdy oba kontrolery są sprawne. Po uruchomieniu klastra HA będziesz mógł tylko podłączyć 50 APs.

Awatar użytkownika
mx_krzak
CCIE
CCIE
Posty: 798
Rejestracja: 18 lis 2005, 00:19
Lokalizacja: Wrocław

#3

#3 Post autor: mx_krzak »

Tak jak mówi Orla. Przy czym powinno się dać zrobić rehost licencji z drugiego WLC na pierwszy i drugi ustawić jako HA, który w tym układzie obsłuży max ilość AP obsługiwaną przez hardware. Właśnie trenowałem to na 2504 i działa przy 0 liczbie licencji.
Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....

ArtTSTskk
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2014, 13:37

Pytanie

#4

#4 Post autor: ArtTSTskk »

a podciągając pod temat....
to mając 2 x 2504 z podstawowymi (5) licencjami, możemy zrobić 1 x 10 i drugi HA :?: :?:

robhass
wannabe
wannabe
Posty: 116
Rejestracja: 05 mar 2009, 16:17

#5

#5 Post autor: robhass »

mx_krzak pisze:Tak jak mówi Orla. Przy czym powinno się dać zrobić rehost licencji z drugiego WLC na pierwszy i drugi ustawić jako HA, który w tym układzie obsłuży max ilość AP obsługiwaną przez hardware. Właśnie trenowałem to na 2504 i działa przy 0 liczbie licencji.
Czyli de facto rehost licencji z kontrolera 2 na kontroler 1 spowoduje ... ze nie bede musial kupowac licencji ? :) Bo bede mial extra 50 licencji.

Co do upgrade to szykuje sie do aktualizacje na wersje 7.6

Orla
rookie
rookie
Posty: 10
Rejestracja: 08 gru 2009, 11:36

#6

#6 Post autor: Orla »

Czyli de facto rehost licencji z kontrolera 2 na kontroler 1 spowoduje ... ze nie bede musial kupowac licencji ? :) Bo bede mial extra 50 licencji.
Niestety musisz kupić licencję 1x20, ponieważ aby skonwertować jeden z kontrolerów na STANDBY musi on posiadać licencję na minimalną wymaganą ilość APs, która w przypadku 5508 wynosi 50 APs. Gdybyś miał w tej chwili na przykład po 75 licencji to mógłbyś zrobić rehost na 25 APs.

kanar
member
member
Posty: 39
Rejestracja: 10 lut 2014, 21:51

#7

#7 Post autor: kanar »

50 licencji to wymóg tylko dla 5508. Dla następujących platform WiSM2, 7500 i 8500 nie ma takich restrykcji.
Niestety nie wypowiem się w kwestii 2504 bo tego jeszcze nie wiem.

Awatar użytkownika
mx_krzak
CCIE
CCIE
Posty: 798
Rejestracja: 18 lis 2005, 00:19
Lokalizacja: Wrocław

#8

#8 Post autor: mx_krzak »

Na 2504 mam 0 licencji na standby controlerze i bangla tzn AP się przełączają na niego. (soft 7.6.120)
Z każdym upadkiem nabieramy większego doświadczenia.......to nie upadek czyni nas przegranymi, lecz brak chęci do powstania....

ODPOWIEDZ