CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 23:47

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 18 mar 2016, 16:12 
Offline
member
member

Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15
Posty: 22
Witam,

Proszę o pomoc.
Skonfigurowałem router cisco 881G.
Jednak nie dostaje adresu IP od operatora Orange. Karta jest aktywna i dziala.
Ponizej wklejam config routera. Bede wdzięczny za kazdą pomoc.

ip cef
no ipv6 cef
!
!
multilink bundle-name authenticated
chat-script hspa "" "*99#" TIMEOUT 60 "OK"
license udi pid C881G+7-K9 sn FCZ16499236
!
!
!
!
!
!
controller Cellular 0
!
!
interface Cellular0
no ip address
ip mtu 1452
ip virtual-reassembly in
encapsulation slip
load-interval 60
dialer in-band
dialer pool-member 1
dialer pool-member 60
async mode interactive
!
interface Vlan1
no ip address
!
interface Dialer0
ip address negotiated
encapsulation slip
dialer pool 1
dialer idle-timeout 0
dialer string hspa
!
ip forward-protocol nd
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 3
exec-timeout 0 0
script dialer gsm
modem InOut
no exec
transport input all
line vty 0 4
login
transport input all

-----

Router#sh cellular 0 radio
Radio power mode = ON
Current Band = WCDMA 2100, Channel Number = 10663
Current RSSI = -58 dBm
Band Selected = Auto
Number of nearby cells = 1
Cell 1
Primary Scrambling Code = 0x130
RSCP = -48 dBm, ECIO = -2 dBm

------



Profile Information
====================
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Profile 2 = INACTIVE
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

* - Default profile


Na górę
 Tytuł:
Post #2 : 18 mar 2016, 16:31 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 05 paź 2004, 18:46
Posty: 562
Lokalizacja: waw, PL
Nie dostajesz bo router nawet nie probuje podniesc interfejsu Dialer ;)

Tutaj masz przyklad configuracji. Chat script zostaw bez zmian. Przyklad jest dla innego modemu.

Jak juz Ci sie podniesie sesja to pamietaj zebylo dolozyc NAT.


Na górę
 Tytuł:
Post #3 : 18 mar 2016, 20:10 
Offline
member
member

Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15
Posty: 22
Jest już lepiej. Interface dialer0 i Cellular0 podniosły sie.
Jednak profil jest cały czas INACTIVE:
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Co dalej ?


Na górę
 Tytuł:
Post #4 : 18 mar 2016, 20:26 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
Brakuje dialer list...
Kod:
dialer-list 1 protocol ip permit
Dodaj jeszcze idle timeout 0, oraz persistent. Btw, skoro masz enkapsulacje slip, to po co osobny ifc dialer? Powinno wszystko pojsc na samym cellular ifc.
Pogoogluj: cisco lte config guide

Pozdrufka :-)

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
 Tytuł:
Post #5 : 18 mar 2016, 20:45 
Offline
member
member

Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15
Posty: 22
Dialer list był w configu ale nie napisałem na forum.
Dopisałem równiez idle timeout 0 i dialer persistent.

Profile 1 = INACTIVE* dalej jest inactive.


Na górę
 Tytuł:
Post #6 : 18 mar 2016, 21:12 
Offline
CCIE
CCIE

Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44
Posty: 3883
Cytuj:
Dialer list był w configu ale nie napisałem na forum.
Super. Oby tak dalej. Ułatwiając nam zabawę w zgadywanie co nie działa publikuj coraz mniejsze wyciniki ze swoich konfiguracji. To pomoże :)
Cytuj:
Dopisałem równiez idle timeout 0 i dialer persistent.

Profile 1 = INACTIVE* dalej jest inactive.
Pokaż aktualną *pełną* konfigurację. Pozostaje debugging - 'debug chat', 'debug dialer'.


Na górę
 Tytuł:
Post #7 : 19 mar 2016, 09:20 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
Pokaz tez wyniki komend
Kod:
sh cell 0 sec
i
Kod:
sh cell 0 netw
Moze tak byc, ze sygnal radiowy jest ok, ale SIM nie podlacza sie do sieci mobilnej, powodow moze byc kilka,
Zmien tez profil na uwierzytelnianie pap_chap, a nie sam pap.

Pozdruffka! :-)

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
 Tytuł:
Post #8 : 30 mar 2016, 09:00 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
Cytuj:
Jest już lepiej. Interface dialer0 i Cellular0 podniosły sie.
Jednak profil jest cały czas INACTIVE:
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Co dalej ?
No i jak, udalo ci sie to uruchomic na podstawie kolejnych wskazowek?

Pozdruffka!

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
 Tytuł:
Post #9 : 03 kwie 2016, 00:28 
Offline
member
member

Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15
Posty: 22
Witam,

Ostatnio jestem troce zaganiany i nie miałem czasu do tego przysiasc.
Jedynie dzis udało znalezc mi sie troche czasu ale dalej nic sie nie zmienia:/
Ponizej config i wyniki kilku koment.
Dodam jeszcze ze moge wysyla i odbierac smsmy na tym routerze.

Kod:
Router#sh cellular 0 security
Active SIM = 1
SIM switchover attempts = 0
Card Holder Verification (CHV1) = Disabled
SIM Status = OK
SIM User Operation Required = None
Number of CHV1 Retries remaining = 3
Router#
Router#
Router#
Router#sh cellular 0 network
Current Service Status = Normal, Service Error = None
Current Service = Combined
Packet Service = HSPA (Attached)
Packet Session Status = Inactive
Current Roaming Status = Home
Network Selection Mode = Automatic
Country = POL, Network = Orange
Mobile Country Code (MCC) = 260
Mobile Network Code (MNC) = 3
Location Area Code (LAC) = 58700
Routing Area Code (RAC) = 12
Cell ID = 32501
Primary Scrambling Code = 174
PLMN Selection = Automatic
Registered PLMN =  , Abbreviated =
Service Provider = Orange

---------------------------
multilink bundle-name authenticated
chat-script hspa "" "*99#" TIMEOUT 60 "OK"
license udi pid C881G+7-K9 sn FCZ16499236
!
controller Cellular 0
!
interface Cellular0
 no ip address
 ip mtu 1452
 ip virtual-reassembly in
 encapsulation slip
 load-interval 60
 dialer in-band
 dialer pool-member 1
 async mode interactive
!
interface Vlan1
 no ip address
!
interface Dialer0
 ip address negotiated
 encapsulation slip
 dialer pool 1
 dialer idle-timeout 0
 dialer string hspa
 dialer persistent
!
ip forward-protocol nd
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
dialer-list 1 protocol ip permit
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 3
 exec-timeout 0 0
 script dialer gsm
 modem InOut
 no exec
 transport input all
line vty 0 4
 login
 transport input all
!

---
Cellular0                  unassigned      YES unset  down                  down
Dialer0                    unassigned      YES manual up                    up
EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używamy znaczników
Kod:
 :!:
Seba


Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 14:44 przez 85piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
 Tytuł:
Post #10 : 03 kwie 2016, 09:32 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
Packet session masz na cell0 jako inactive, a service combined. Czy uslugi data sa na tej SIM aktywne? Skoro zmieniles konfiguracje to moze w ramach testow zmien enkapsulacje na dialerze ze slip na ppp.

Pozdrufka!

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
 Tytuł:
Post #11 : 03 kwie 2016, 10:14 
Offline
member
member

Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15
Posty: 22
Witam,

Usługa data na SIM działa. Sprawdzałem przed chwila na innym modemie.
Encapsulacje zmieniłna ppp i dalej interface Cellular0 lezy. Wróciłem z powrotem na slip.


Na górę
 Tytuł:
Post #12 : 03 kwie 2016, 11:43 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Posty: 1388
Lokalizacja: Dortmund, DE
No to wlacz debugging i przeanalizuj, wskazowki masz w postach powyzej.

Pozdruffka!

_________________
Never stop exploring :)


Na górę
 Tytuł:
Post #13 : 03 kwie 2016, 19:15 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Posty: 1073
Lokalizacja: Warsaw
tu masz przyklad dzialajacego konfiga z karta gsm nowej generacji :

link

jak masz profile inactive to musisz je przypisac najpierw

/V.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl