Cisco 881G nie łaczy z GSM

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
85piotrek
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15

Cisco 881G nie łaczy z GSM

#1

#1 Post autor: 85piotrek » 18 mar 2016, 16:12

Witam,

Proszę o pomoc.
Skonfigurowałem router cisco 881G.
Jednak nie dostaje adresu IP od operatora Orange. Karta jest aktywna i dziala.
Ponizej wklejam config routera. Bede wdzięczny za kazdą pomoc.

ip cef
no ipv6 cef
!
!
multilink bundle-name authenticated
chat-script hspa "" "*99#" TIMEOUT 60 "OK"
license udi pid C881G+7-K9 sn FCZ16499236
!
!
!
!
!
!
controller Cellular 0
!
!
interface Cellular0
no ip address
ip mtu 1452
ip virtual-reassembly in
encapsulation slip
load-interval 60
dialer in-band
dialer pool-member 1
dialer pool-member 60
async mode interactive
!
interface Vlan1
no ip address
!
interface Dialer0
ip address negotiated
encapsulation slip
dialer pool 1
dialer idle-timeout 0
dialer string hspa
!
ip forward-protocol nd
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 3
exec-timeout 0 0
script dialer gsm
modem InOut
no exec
transport input all
line vty 0 4
login
transport input all

-----

Router#sh cellular 0 radio
Radio power mode = ON
Current Band = WCDMA 2100, Channel Number = 10663
Current RSSI = -58 dBm
Band Selected = Auto
Number of nearby cells = 1
Cell 1
Primary Scrambling Code = 0x130
RSCP = -48 dBm, ECIO = -2 dBm

------



Profile Information
====================
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Profile 2 = INACTIVE
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

* - Default profile

aron
CCIE
CCIE
Posty: 561
Rejestracja: 05 paź 2004, 18:46
Lokalizacja: waw, PL

#2

#2 Post autor: aron » 18 mar 2016, 16:31

Nie dostajesz bo router nawet nie probuje podniesc interfejsu Dialer ;)

Tutaj masz przyklad configuracji. Chat script zostaw bez zmian. Przyklad jest dla innego modemu.

Jak juz Ci sie podniesie sesja to pamietaj zebylo dolozyc NAT.

85piotrek
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15

#3

#3 Post autor: 85piotrek » 18 mar 2016, 20:10

Jest już lepiej. Interface dialer0 i Cellular0 podniosły sie.
Jednak profil jest cały czas INACTIVE:
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Co dalej ?

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#4

#4 Post autor: drake » 18 mar 2016, 20:26

Brakuje dialer list...

Kod: Zaznacz cały

dialer-list 1 protocol ip permit
Dodaj jeszcze idle timeout 0, oraz persistent. Btw, skoro masz enkapsulacje slip, to po co osobny ifc dialer? Powinno wszystko pojsc na samym cellular ifc.
Pogoogluj: cisco lte config guide

Pozdrufka :-)
Never stop exploring :)

85piotrek
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15

#5

#5 Post autor: 85piotrek » 18 mar 2016, 20:45

Dialer list był w configu ale nie napisałem na forum.
Dopisałem równiez idle timeout 0 i dialer persistent.

Profile 1 = INACTIVE* dalej jest inactive.

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#6

#6 Post autor: lbromirs » 18 mar 2016, 21:12

85piotrek pisze:Dialer list był w configu ale nie napisałem na forum.
Super. Oby tak dalej. Ułatwiając nam zabawę w zgadywanie co nie działa publikuj coraz mniejsze wyciniki ze swoich konfiguracji. To pomoże :)
85piotrek pisze:Dopisałem równiez idle timeout 0 i dialer persistent.

Profile 1 = INACTIVE* dalej jest inactive.
Pokaż aktualną *pełną* konfigurację. Pozostaje debugging - 'debug chat', 'debug dialer'.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#7

#7 Post autor: drake » 19 mar 2016, 09:20

Pokaz tez wyniki komend

Kod: Zaznacz cały

sh cell 0 sec
i

Kod: Zaznacz cały

sh cell 0 netw
Moze tak byc, ze sygnal radiowy jest ok, ale SIM nie podlacza sie do sieci mobilnej, powodow moze byc kilka,
Zmien tez profil na uwierzytelnianie pap_chap, a nie sam pap.

Pozdruffka! :-)
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#8

#8 Post autor: drake » 30 mar 2016, 09:00

85piotrek pisze:Jest już lepiej. Interface dialer0 i Cellular0 podniosły sie.
Jednak profil jest cały czas INACTIVE:
Profile 1 = INACTIVE*
--------
PDP Type = IPv4
Access Point Name (APN) = internet
Authentication = PAP
Username: internet
Password: internet

Co dalej ?
No i jak, udalo ci sie to uruchomic na podstawie kolejnych wskazowek?

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

85piotrek
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15

#9

#9 Post autor: 85piotrek » 03 kwie 2016, 00:28

Witam,

Ostatnio jestem troce zaganiany i nie miałem czasu do tego przysiasc.
Jedynie dzis udało znalezc mi sie troche czasu ale dalej nic sie nie zmienia:/
Ponizej config i wyniki kilku koment.
Dodam jeszcze ze moge wysyla i odbierac smsmy na tym routerze.

Kod: Zaznacz cały

Router#sh cellular 0 security
Active SIM = 1
SIM switchover attempts = 0
Card Holder Verification (CHV1) = Disabled
SIM Status = OK
SIM User Operation Required = None
Number of CHV1 Retries remaining = 3
Router#
Router#
Router#
Router#sh cellular 0 network
Current Service Status = Normal, Service Error = None
Current Service = Combined
Packet Service = HSPA (Attached)
Packet Session Status = Inactive
Current Roaming Status = Home
Network Selection Mode = Automatic
Country = POL, Network = Orange
Mobile Country Code (MCC) = 260
Mobile Network Code (MNC) = 3
Location Area Code (LAC) = 58700
Routing Area Code (RAC) = 12
Cell ID = 32501
Primary Scrambling Code = 174
PLMN Selection = Automatic
Registered PLMN =  , Abbreviated =
Service Provider = Orange

---------------------------
multilink bundle-name authenticated
chat-script hspa "" "*99#" TIMEOUT 60 "OK"
license udi pid C881G+7-K9 sn FCZ16499236
!
controller Cellular 0
!
interface Cellular0
 no ip address
 ip mtu 1452
 ip virtual-reassembly in
 encapsulation slip
 load-interval 60
 dialer in-band
 dialer pool-member 1
 async mode interactive
!
interface Vlan1
 no ip address
!
interface Dialer0
 ip address negotiated
 encapsulation slip
 dialer pool 1
 dialer idle-timeout 0
 dialer string hspa
 dialer persistent
!
ip forward-protocol nd
no ip http server
no ip http secure-server
!
!
!
dialer-list 1 protocol ip permit
!
!
control-plane
!
!
line con 0
line aux 0
line 3
 exec-timeout 0 0
 script dialer gsm
 modem InOut
 no exec
 transport input all
line vty 0 4
 login
 transport input all
!

---
Cellular0                  unassigned      YES unset  down                  down
Dialer0                    unassigned      YES manual up                    up
EDIT: Do listingów konfiguracji, show, debug, etc używamy znaczników

Kod: Zaznacz cały

 :!:
Seba
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 14:44 przez 85piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#10

#10 Post autor: drake » 03 kwie 2016, 09:32

Packet session masz na cell0 jako inactive, a service combined. Czy uslugi data sa na tej SIM aktywne? Skoro zmieniles konfiguracje to moze w ramach testow zmien enkapsulacje na dialerze ze slip na ppp.

Pozdrufka!
Never stop exploring :)

85piotrek
member
member
Posty: 22
Rejestracja: 09 kwie 2014, 14:15

#11

#11 Post autor: 85piotrek » 03 kwie 2016, 10:14

Witam,

Usługa data na SIM działa. Sprawdzałem przed chwila na innym modemie.
Encapsulacje zmieniłna ppp i dalej interface Cellular0 lezy. Wróciłem z powrotem na slip.

Awatar użytkownika
drake
CCIE
CCIE
Posty: 1423
Rejestracja: 06 maja 2005, 01:32
Lokalizacja: Dortmund, DE

#12

#12 Post autor: drake » 03 kwie 2016, 11:43

No to wlacz debugging i przeanalizuj, wskazowki masz w postach powyzej.

Pozdruffka!
Never stop exploring :)

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

#13

#13 Post autor: vrankom » 03 kwie 2016, 19:15

tu masz przyklad dzialajacego konfiga z karta gsm nowej generacji :

link

jak masz profile inactive to musisz je przypisac najpierw

/V.

ODPOWIEDZ