Problem Cisco Aironet 3700 same zmieniają kanały

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
luk199
newbie
newbie
Posty: 1
Rejestracja: 08 cze 2016, 12:16

Problem Cisco Aironet 3700 same zmieniają kanały

#1

#1 Post autor: luk199 » 08 cze 2016, 12:26

Witam
Mamy 4 ap'ki w jednym budynku (bez kontrolera) i samoistnie zmieniają sobie kanały.
Jak zablokować kanały na stałe?
Zaznaczę, że detekcja radarów jest wyłączona.

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 401
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: Problem Cisco Aironet 3700 same zmieniają kanały

#2

#2 Post autor: art » 08 cze 2016, 16:52

A na radiu próbowałeś komendy: np.

Kod: Zaznacz cały

channel 1
?
Masz DFS włączonego ? Przełącza się zarówno na 5GHz jak i 2,4 ?

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/wi ... radio.html

szukaj DFS i least-congested
Ups I switched again =)

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

Re: Problem Cisco Aironet 3700 same zmieniają kanały

#3

#3 Post autor: Seba » 16 cze 2016, 00:24

Możesz jak najbardziej ustawić na sztywno, tak jak podał kolega @art, odpowiednio dobierając kanały dla 2.4 (1,6,11) i 5GHz (od 36; jak możesz użyj UNII1, to nie będziesz się martwić DFS).

Zrób szybki skan jak wygląda użycie poszczególnych kanałów, aby dobrać kanały bez overlap i z najmniejszą ilością potencjalnych zakłóceń.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

ODPOWIEDZ