Upgrade WLC

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gryz0z
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Upgrade WLC

#1

#1 Post autor: gryz0z » 08 lis 2016, 14:55

Witam,
Posiadamy w firmie kontroler WLC 2504 z licencją na 25 AP z 3 letnim kontraktem serwisowym . Zamierzamy rozbudować sieć ponad 25 AP. Czy poza licencjami na dodatkowe AP muszę jeszcze dokupywać suport na te dodatkowe licencje (SWSS)?

gryz0z
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Upgrade WLC

#2

#2 Post autor: gryz0z » 10 lis 2016, 12:19

Panowie. Jest ktoś w stanie pomóc?

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 165
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Upgrade WLC

#3

#3 Post autor: piter1789 » 10 lis 2016, 13:31

Myślę, że musisz zwrócić się z tym pytaniem do Cisco do kogoś kto zajmuje się tym lub dystrybutora bo tam też ktoś odpowiada za licencję i serwisy. I wtedy przedstawi Ci jasno co i jak;)

gryz0z
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Re: Upgrade WLC

#4

#4 Post autor: gryz0z » 10 lis 2016, 15:45

Liczyłem na pomoc kolegów, którzy już takie coś robili. Wydawało mi się, że zwiększenie liczby licencji nie jest czymś co się tak rzadko zdarza.

doxer
member
member
Posty: 30
Rejestracja: 25 lut 2009, 07:09

Re: Upgrade WLC

#5

#5 Post autor: doxer » 10 lis 2016, 15:48

gryz0z pisze:Witam,
Posiadamy w firmie kontroler WLC 2504 z licencją na 25 AP z 3 letnim kontraktem serwisowym . Zamierzamy rozbudować sieć ponad 25 AP. Czy poza licencjami na dodatkowe AP muszę jeszcze dokupywać suport na te dodatkowe licencje (SWSS)?
Hej, na WLC5508 zawsze dokukowaliśmy tylko licencję na dodatkowe AP.

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6218
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

Re: Upgrade WLC

#6

#6 Post autor: Seba » 10 lis 2016, 19:40

Wystarczy dokupić licencje na dodatkowe AP.
No i oczywiście same AP :)

Pamiętaj, że Cisco nie sprzedaje bezpośrednio, więc najprecyzyjniej np. z wyceną, odpowie Ci autoryzowany partner, który może coś takiego sprzedać.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

gryz0z
member
member
Posty: 37
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Re: Upgrade WLC

#7

#7 Post autor: gryz0z » 21 lis 2016, 13:12

Witam,
Zbadałem temat i zgodnie z tym dokumentem:

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/servic ... er-faq.pdf

kontrakt SWSS jest potrzebny. Wygląda na to, że przy rozbudowie licencji zwykły smartnet na AP nie umożliwia ani upgradu oprogramowania, ani dostępu do TAC dla dodatkowych AP. Swoją drogą jest to chyba już lekka pazerność.

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 165
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Upgrade WLC

#8

#8 Post autor: piter1789 » 22 lis 2016, 09:20

Pazerność,hmm.. w sumie masz rację, ale jestem ciekaw jak to sprawdzą w TAC czy masz ta licencję czy nie;)
Poza tym dla mnie cena licencji do kontrolera też jest pazernością:p

ronnie
wannabe
wannabe
Posty: 115
Rejestracja: 30 lip 2006, 15:08
Lokalizacja: UK

Re: Upgrade WLC

#9

#9 Post autor: ronnie » 22 lis 2016, 10:01

Raczej nie jest to pazerność, tylko normalny biznes. Konkurencja na rynku wirelessowym wymogła bardzo duży spadek cen samych APków i kontrolerów. Przy bardzo dużych zamówieniach typu >1000 APków jesteś w stanie wynegocjować bardzo duże zniżki, nawet więcej niż 50% ceny podstawowej za licencje.

Awatar użytkownika
vrankom
wannabe
wannabe
Posty: 1075
Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Lokalizacja: Warsaw
Kontakt:

Re: Upgrade WLC

#10

#10 Post autor: vrankom » 22 lis 2016, 10:03

Jak dodawalem licencje do WLC to support na extra licencje tez powinno sie kupic - no moze nie od razu,
widac to dokladnie przy odnowieniu kontraktu - liczone jest od wszystkich zarejestrowanych licencji na urzadzeniu.

/V.

ODPOWIEDZ