CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 14:13

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Upgrade WLC
Post #1 : 08 lis 2016, 14:55 
Offline
member
member

Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48
Posty: 35
Witam,
Posiadamy w firmie kontroler WLC 2504 z licencją na 25 AP z 3 letnim kontraktem serwisowym . Zamierzamy rozbudować sieć ponad 25 AP. Czy poza licencjami na dodatkowe AP muszę jeszcze dokupywać suport na te dodatkowe licencje (SWSS)?


Na górę
 Tytuł: Upgrade WLC
Post #2 : 10 lis 2016, 12:19 
Offline
member
member

Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48
Posty: 35
Panowie. Jest ktoś w stanie pomóc?


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #3 : 10 lis 2016, 13:31 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46
Posty: 154
Myślę, że musisz zwrócić się z tym pytaniem do Cisco do kogoś kto zajmuje się tym lub dystrybutora bo tam też ktoś odpowiada za licencję i serwisy. I wtedy przedstawi Ci jasno co i jak;)


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #4 : 10 lis 2016, 15:45 
Offline
member
member

Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48
Posty: 35
Liczyłem na pomoc kolegów, którzy już takie coś robili. Wydawało mi się, że zwiększenie liczby licencji nie jest czymś co się tak rzadko zdarza.


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #5 : 10 lis 2016, 15:48 
Offline
member
member

Rejestracja: 25 lut 2009, 07:09
Posty: 30
Cytuj:
Witam,
Posiadamy w firmie kontroler WLC 2504 z licencją na 25 AP z 3 letnim kontraktem serwisowym . Zamierzamy rozbudować sieć ponad 25 AP. Czy poza licencjami na dodatkowe AP muszę jeszcze dokupywać suport na te dodatkowe licencje (SWSS)?
Hej, na WLC5508 zawsze dokukowaliśmy tylko licencję na dodatkowe AP.


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #6 : 10 lis 2016, 19:40 
Offline
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin

Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Posty: 6259
Lokalizacja: Warsaw, PL
Wystarczy dokupić licencje na dodatkowe AP.
No i oczywiście same AP :)

Pamiętaj, że Cisco nie sprzedaje bezpośrednio, więc najprecyzyjniej np. z wyceną, odpowie Ci autoryzowany partner, który może coś takiego sprzedać.

_________________
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #7 : 21 lis 2016, 13:12 
Offline
member
member

Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48
Posty: 35
Witam,
Zbadałem temat i zgodnie z tym dokumentem:

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/servic ... er-faq.pdf

kontrakt SWSS jest potrzebny. Wygląda na to, że przy rozbudowie licencji zwykły smartnet na AP nie umożliwia ani upgradu oprogramowania, ani dostępu do TAC dla dodatkowych AP. Swoją drogą jest to chyba już lekka pazerność.


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #8 : 22 lis 2016, 09:20 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46
Posty: 154
Pazerność,hmm.. w sumie masz rację, ale jestem ciekaw jak to sprawdzą w TAC czy masz ta licencję czy nie;)
Poza tym dla mnie cena licencji do kontrolera też jest pazernością:p


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #9 : 22 lis 2016, 10:01 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 30 lip 2006, 15:08
Posty: 116
Lokalizacja: UK
Raczej nie jest to pazerność, tylko normalny biznes. Konkurencja na rynku wirelessowym wymogła bardzo duży spadek cen samych APków i kontrolerów. Przy bardzo dużych zamówieniach typu >1000 APków jesteś w stanie wynegocjować bardzo duże zniżki, nawet więcej niż 50% ceny podstawowej za licencje.


Na górę
 Tytuł: Re: Upgrade WLC
Post #10 : 22 lis 2016, 10:03 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lis 2006, 10:27
Posty: 1073
Lokalizacja: Warsaw
Jak dodawalem licencje do WLC to support na extra licencje tez powinno sie kupic - no moze nie od razu,
widac to dokladnie przy odnowieniu kontraktu - liczone jest od wszystkich zarejestrowanych licencji na urzadzeniu.

/V.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl