VoWLAN

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
alston
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2017, 08:14

VoWLAN

#1

#1 Post autor: alston » 31 mar 2017, 09:15

Cześć,

poszukuję rozwiązania do wdrożenia sieci WLAN na potrzeby tylko i wyłącznie VoIP-a, stąd zapytanie o kogoś kto może zainteresuje się sprawą, a wygląda ona następująco:

-posiadam (w chwili obecnej) telefony VoIP pracujące w standardzie b/g, które nie obsługują żadnych protokołów wpierających roaming.
- szukam rozwiązania, które posiada własną "logikę" obsługującą ów roaming (testowałem AeroHive i Ruckus - nie radzą sobie / może to wina naszego sprzętu, ale ostatecznie chciałbym wyczerpać wszystkie możliwości)
- w perspektywie wstępnie zakładam montaż około 100 AP dla jednej z inwestycji.
- Zakładana jednoczesna liczba mobilnych klientów to wielkości rzędu od 100 do 200 użytkowników.
- Bajery związane z uwierzytelnianiem/szyfrowaniem itd... nie mają znaczenia, nie będą wdrażane (o ile nie muszą - z perspektywy wsparcia danej funkcjonalności niezbędnej dla roamingu itd) ponieważ środowisko jest w pełni odizolowane.

Przewidywane środowisko pracy jest nietypowe, ponieważ będą to wyrobiska kopalń, zatem powołując się na doświadczenie z innego rodzaju implementacji "dołowych" wiem, że kwestia planowania a końcowego oddania sprawnego produktu to dwie różne rzeczy nie wnikając w szczegóły, aczkolwiek chętnie poznam Wasze doświadczenia stricte w zakresie - nazwijmy to "biznesowo-cywilnych" implementacji jak i planowania sieci WLAN. Jak wcześniej wspomniałem, chciałbym wyczerpać możliwie wszystkie warianty w kontekście użycia obecnie posiadanych telefonów, które są dopuszczone do użytkowania w atmosferze wybuchowej. Tutaj może kolejna kwestia "iskrobezpieczeństwo"- nie ma sensu płacenia za obudowy outdoor spełniające jakieś IP nawet 65 itd...to i tak nam nic nie daje, docelowo potrzebuję samej "płytki", którą dostosuję do wymagań iskrobezpieczeństwa, ale to już odleglejsze kwestie do dyskusji. Nie wykluczam możliwości ostatecznej zmiany mobilnych urządzeń, ale tak jak mówiłem, najpierw chcę przetestować to co mam, zatem może macie jakąś godną polecenia firmę, lub ludzi, którzy pomogliby w kwestii doboru urządzeń cisco dla tej funkcjonalności a najlepiej udostępnili kilka sztuk na testy w warunkach biurowych.

Pozdrawiam
PF

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VoWLAN

#2

#2 Post autor: Kyniu » 31 mar 2017, 11:02

Jedyne telefony jakie w swojej karierze miałem w ręku które spełniały norny EX to były KIRKi i była do nich centralka KIRK IP 1500 jeśli mnie pamięć nie zawodzi, działająca z CUCM/CUCME. Tyle, że firmy już nie ma bo kupił ją POLYCOM i nie wiem co się teraz dzieje z produktami tej firmy. A WiFi pod ziemią, w kopalni? Hmmm, napisz coś więcej jak już popchniesz temat do przodu, bo aż mnie ciekawość zżera.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 782
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: VoWLAN

#3

#3 Post autor: mhuba » 03 kwie 2017, 14:47

AeroHive i Ruckus testowałeś w jakieś konfiguracji z kontrolerem czy apki stand-alone?

Pzdr
mHuba

alston
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2017, 08:14

Re: VoWLAN

#4

#4 Post autor: alston » 03 kwie 2017, 15:19

mhuba pisze:AeroHive i Ruckus testowałeś w jakieś konfiguracji z kontrolerem czy apki stand-alone?

Pzdr
mHuba
Wszystko co testowałem było na kontrolerach (UBNT, MikroTik, AeroHive, Ruckus).

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 782
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: VoWLAN

#5

#5 Post autor: mhuba » 03 kwie 2017, 15:55

Czyli taka standardowa konfiguracja, APki lightweight, całych ruch z nich był przesyłany do kontrolera plus SSID były OPEN bez tam jakiś WPA etc.
Jeśli to nie zadziałało to śmiem twierdzić że nie ruszy to na niczym innym bez względu na vendora.
Jeszcze może pytanie co nie działało? telefon się przelogowywał ale trwało to za długo i zrywało rozmowę czy wcale się nie przelogował?

Pzdr
mHuba

alston
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2017, 08:14

Re: VoWLAN

#6

#6 Post autor: alston » 04 kwie 2017, 08:59

Liczę się z taką możliwością.

Problemów było kilka w zależności od producenta, w przypadku sprawnego przełączenia gubiło się połączenie z SIP, długie przelogowywanie pomiędzy AP - nawet gdy był ustawiony kick przy -75 to trzymane były telefony do praktycznie -90, a najciekawszy myk był taki, że jak robiłem test rozmowy, gdzie jeden telefon łączył się z jednym AP, zaś drugi z drugim to było wszystko ok, natomiast gdy tylko w zasięgu któregoś AP pojawił się telefon, (który łączył się tylko z AP -nie prowadził żadnej rozmowy) to całą rozmowę trafiał szlag i nie szło zrozumieć co mówi druga strona. Cuda cuda...i chyba skłaniam się ku IP-DECT.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VoWLAN

#7

#7 Post autor: Kyniu » 04 kwie 2017, 12:21

Zakładam, że nie sprawdziłeś opcji kontroler WLC i telefony Cisco. Zdaje się, że mają coś z certem EX chociaż nigdy mnie ten temat nie interesował.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 782
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: VoWLAN

#8

#8 Post autor: mhuba » 04 kwie 2017, 12:57

Pewnie przy takiej opcji to zadziała bez dwóch zdań, tu jest problem że telefon jest jakis legacy i coś trzeba do tego dobrać.
Przy wspołczesnym sprzęcie obojetnie jakiej marki raczej nie ma powodów dla których to nie ruszy, kwestia raczej odpowiedniego projektu.
Z tego co widze to telefony EX są

http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... index.html

czy nawet komorkowe (wlan + odpowiednia apka):

https://www.ecom-ex.com/products/commun ... ll-phones/

Pzdr
mHuba

alston
fresh
fresh
Posty: 4
Rejestracja: 31 mar 2017, 08:14

Re: VoWLAN

#9

#9 Post autor: alston » 05 kwie 2017, 07:39

Kyniu pisze:Zakładam, że nie sprawdziłeś opcji kontroler WLC i telefony Cisco.
nie, masz kogoś godnego polecenia kto obraca takim sprzętem ?

mhuba pisze:Pewnie przy takiej opcji to zadziała bez dwóch zdań, tu jest problem że telefon jest jakis legacy i coś trzeba do tego dobrać.
Przy wspołczesnym sprzęcie obojetnie jakiej marki raczej nie ma powodów dla których to nie ruszy, kwestia raczej odpowiedniego projektu.
Z tego co widze to telefony EX są

http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... index.html

czy nawet komorkowe (wlan + odpowiednia apka):

https://www.ecom-ex.com/products/commun ... ll-phones/

Pzdr
mHuba
cisco z tego co widzie to ATEX tylko na Ameryke północną, nie doszukałem się europejskiego oznaczenia, więc spodziewam sie problemu dostępności nas terenie eu. Ciekawa sprawa z tymi komórkami, ale zabawa z aplikacjami itd stworzyło by protezę rozmiaru dmvpn-a i już widzę sztygarów łapiących pracowników na graniu ;)

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 782
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: VoWLAN

#10

#10 Post autor: mhuba » 05 kwie 2017, 09:45

Tu masz partner locatora mozesz sobie poszukać kogoś niedaleko https://locatr.cloudapps.cisco.com/WWCh ... cSearch.do

Co do grania, zawsze można tak skonfigurować że będą dostępne tylko niezbędne apki.
Sam używam na domowe potrzebny smartfona z apka w moim przypadku jest to Fritz Box i FRITZ!App Fon, przeniosłem numer stacjonarny do sieci komórkowej, dostawiłem kilka telefonów DECTowych i te apki na smartfonach.
Najwieksze minusy jakie zauważyłem to że nie zawsze te apki się odpowiednio wybudzają podczas przychodzących rozmów (na Androidzie to działa zdecydowanie lepiej niż na IOS) i starsze osoby mają czasami problem z ogarnieciem całej ideai posiadania dwóch telefonów w jednym urządzeniu i że jak się chce zadzwonić z "domowego" to trzeba coś tam klikać więcej.

Pzdr
mHuba

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3416
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: VoWLAN

#11

#11 Post autor: Kyniu » 05 kwie 2017, 10:45

alston pisze:nie, masz kogoś godnego polecenia kto obraca takim sprzętem ?
Mogę polecić swoją firmę ;) Albo jak wspomniał mhuba zajrzyj do partner locatora i wybierz kogoś kto Ci podpasuje.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

ODPOWIEDZ