CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 14 gru 2017, 21:59

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 17 kwie 2017, 22:25 
Offline
member
member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 gru 2016, 13:02
Posty: 16
Witam wszystkich, czy do laba można użyć AIR-WLC4402-25-K9 i jakie ap i ile sztuk myślałem o AIR-LAP1242AG-A-K9 na stanie mam jeszcze, ale niestety AIR-AP1242AG-A-K9 3 sztuki,
obiło mi się ale nie wiem czy to prawda ale można je przerobić z ap na lap proszę o sprostowanie mojej myśli.

pytanie czy sw 3550 się nada do laba często widzę modele z poe i to głównie 3560 albo 2960 (też mam ale 2950) i ostatnie czy do wlc jest wymagana wersja jakiegoś określonej wersji oprogramowania do laba


Na górę
Post #2 : 18 kwie 2017, 01:09 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
myślałem
Nick i awatar sugerują, że właściwa forma to "myślałam" :P

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #3 : 18 kwie 2017, 11:08 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
Witam wszystkich, czy do laba można użyć AIR-WLC4402-25-K9 i jakie ap i ile sztuk myślałem o AIR-LAP1242AG-A-K9 na stanie mam jeszcze, ale niestety AIR-AP1242AG-A-K9 3 sztuki,
obiło mi się ale nie wiem czy to prawda ale można je przerobić z ap na lap proszę o sprostowanie mojej myśli.

pytanie czy sw 3550 się nada do laba często widzę modele z poe i to głównie 3560 albo 2960 (też mam ale 2950) i ostatnie czy do wlc jest wymagana wersja jakiegoś określonej wersji oprogramowania do laba
Jak chcesz labowac, pomysl o vWLC, moim zdaniem potrzebujesz 2x z racji HA) oraz 2x AP powinno wystarczyc.

Ja posiadam co prawda WLC 2504 i x2 AP. W moim przypadku jest ok :)

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #4 : 18 kwie 2017, 12:17 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 388
Cytuj:
Witam wszystkich, czy do laba można użyć AIR-WLC4402-25-K9 i jakie ap i ile sztuk myślałem o AIR-LAP1242AG-A-K9 na stanie mam jeszcze, ale niestety AIR-AP1242AG-A-K9 3 sztuki,
obiło mi się ale nie wiem czy to prawda ale można je przerobić z ap na lap proszę o sprostowanie mojej myśli.

pytanie czy sw 3550 się nada do laba często widzę modele z poe i to głównie 3560 albo 2960 (też mam ale 2950) i ostatnie czy do wlc jest wymagana wersja jakiegoś określonej wersji oprogramowania do laba

będę złośliwy, trzy razy czytałem te wypociny... Orłem z polskiego nie byłem, ale Ty się chyba przeturlałeś z klasy do klasy, bo to coś, co powyżej napisałeś, woła o pomstę do nieba :-/

1. A teraz technicznie: wg mnie 4402 będzie ok, choć trzeba zaznaczyć, że są różnice w sofcie pomiędzy 4402 a 2504.
2. AP wg mnie bez znaczenia jakie, jednakże uważam, że przydałby Ci się jeden AP obsługujący clean AIR'a.
3. Zapytałeś czy C3550 się nada, a następnie piszesz, że często widzisz 3560 i 2960. Wg pytanie bez sensu. Ja bym brał 3560.
4. Nie wymieniłeś jednej bardzo ważnej rzeczy odnośnie CCNA wireless, softu do zarządzania czyli WCS'a - bez tego ani rusz, bo pytań z tego tematu jest od groma - musisz gdzieś go zdobyć
5. O ile mnie pamięć nie myli HA nie jest wymagane na CCNA wireless, ważne żeby wiedzieć co to jest :)
6. vWLC fajna sprawa, jest darmowa wersja 60 dniowa, więc stawiasz wirtualkę, dłubiesz, dłubiesz, a po 60 dniach stawiasz od nowa :) z kontrolerem standalone nie masz tego problemu po prostu dzała.
7. Konwersja AP na LAP. Hmm to tak jakby podstawa ccna wireless :))

Pozdrawiam,

art

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Post #5 : 18 kwie 2017, 19:44 
Offline
member
member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 gru 2016, 13:02
Posty: 16
1 tak myślałem o 4402 przy obecnych warunkach na 2504 mnie nie stać w obecnym stanie

2 pominę obecnie clean AIR z powodu ceny lap-ów

3 tak widzę często ale na aukcjach na ebay-u i tym podobnych dlatego pytam, w labie mam 2801 3550 i 2950 wszystkiego 3 sztuki do tego 2 pixy 515e i 2522 może sprzęt nie najnowszej daty ale wole to niż emu obecnie

4 air-wlc4402 mam do kupienia z softem 7.x dokładnie nie pytałem co do wcs-a ze znanych rosyjskich źródeł mam tyle że dysku nie jednemu by zabrakło łatwiej powiedzieć jakiego sprzętu tam nie ma od cisco/juniper niż jest :)

6 co do vWLC, VIRL . na moim kompie to gns3 przy 24gb ram i 6 rdzeniach i ssd można zrobić dużo ale nie wszystko , vmware esx obecnie na swoim nie postawie, bym musiał serwer zakupić na obecna chwile nie chce na obecnej maszynie musze dojechać do końca 2018 potem zmiana

7 co do tej konwersji to poszukam tylko pytanie 3 sztuki starczą ?

Dodatkowo na stanie mam z materiału
CCNA Wireless 640-722, 200-355, 640-721 i Cisco Wireless LAN Controller
Configuration Guide


Na górę
Post #6 : 18 kwie 2017, 20:36 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23
Posty: 3388
Cytuj:
6 co do vWLC,
Uruchomiłem bez problemu na domowym desktopie na VMware Workstation. Zresztą ilekroć czytam takie wpisy ile to sprzętu potrzeba do labu, ile książek, ile materiałów video ..... to wiem, że nic z tej certyfikacji nie będzie. To jest szukanie wymówek i argumentów "czemu nie zrobiłem certa". Jakbym do tego podchodził w ten sposób, to w życiu bym nie zrobił upgrade mojego CCNA Voice do CCNA Collaboration bo egzamin CIVND :Implementing Cisco Video Network Devices" dopiero stawia wymagania co do sprzętu - zresztą pikuś sprzęt, teoretycznie to nawet dedykowany pokój trzeba by zrealizować by zaliczyć punkty typu room lighting, room acoustics, room power, room HVAC ....... Po raz "n"-ty powtórzę - to TYLKO CCNA !!! Przedszkole bo nawet nie podstawówka.

_________________
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.


Na górę
Post #7 : 18 kwie 2017, 22:53 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Posty: 1593
Lokalizacja: UK
Cytuj:
1 tak myślałem o 4402 przy obecnych warunkach na 2504 mnie nie stać w obecnym stanie

2 pominę obecnie clean AIR z powodu ceny lap-ów

3 tak widzę często ale na aukcjach na ebay-u i tym podobnych dlatego pytam, w labie mam 2801 3550 i 2950 wszystkiego 3 sztuki do tego 2 pixy 515e i 2522 może sprzęt nie najnowszej daty ale wole to niż emu obecnie

4 air-wlc4402 mam do kupienia z softem 7.x dokładnie nie pytałem co do wcs-a ze znanych rosyjskich źródeł mam tyle że dysku nie jednemu by zabrakło łatwiej powiedzieć jakiego sprzętu tam nie ma od cisco/juniper niż jest :)

6 co do vWLC, VIRL . na moim kompie to gns3 przy 24gb ram i 6 rdzeniach i ssd można zrobić dużo ale nie wszystko , vmware esx obecnie na swoim nie postawie, bym musiał serwer zakupić na obecna chwile nie chce na obecnej maszynie musze dojechać do końca 2018 potem zmiana

7 co do tej konwersji to poszukam tylko pytanie 3 sztuki starczą ?

Dodatkowo na stanie mam z materiału
CCNA Wireless 640-722, 200-355, 640-721 i Cisco Wireless LAN Controller
Configuration Guide
Jezeli szukasz switcha do kupienia, 3560G oraz 3750G. Switche w wersji 48 GBE port.

pzdr

_________________
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl


Na górę
Post #8 : 19 kwie 2017, 16:38 
Offline
wannabe
wannabe
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25
Posty: 388
Ja uważam, że koniecznie trzeba zacząć od CCNA R&S, a później można sobie wybierać w co chce się bawić. Kolega, z tego co widzę, ma multitasking bo od razu przy wireless jedzie z koksem z Voice (Collaboration), a i pewnie za niedługo będzie pytanie o Sec :)

_________________
Ups I switched again =)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl