Problem z RMA

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#16

#16 Post autor: Wojtachinho » 12 gru 2017, 15:22

Kyniu pisze:
12 gru 2017, 15:19
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:09
A jakie ma to znaczenie, jak RMA center jest w Netherlands ?
Dla RMA 4h ma znaczenie i dlatego tylko dla wybranych lokalizacji można nabyć usługę serwisową realizowaną w 4h. Bo sprzęt musi być na lokalnym stocku serwisowym.
Dziwne, bo jak mialem problem z nexus 7k, i mamy kontrakt 4h, to czekalem 72h :)
Zatem gdzie to 4h?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Problem z RMA

#17

#17 Post autor: Kyniu » 12 gru 2017, 15:25

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:22
Dziwne, bo jak mialem problem z nexus 7k, i mamy kontrakt 4h, to czekalem 72h :)
Zatem gdzie to 4h?
Co mogę napisać. Eskaluj ;) Aczkolwiek to mogła być też wina handlowca, że sprzedał wam usługę niedostępną w waszej lokalizacji.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#18

#18 Post autor: Wojtachinho » 12 gru 2017, 15:26

Kyniu pisze:
12 gru 2017, 15:25
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:22
Dziwne, bo jak mialem problem z nexus 7k, i mamy kontrakt 4h, to czekalem 72h :)
Zatem gdzie to 4h?
Co mogę napisać. Eskaluj ;) Aczkolwiek to mogła być też wina handlowca, że sprzedał wam usługę niedostępną w waszej lokalizacji.
Kyniu, UK to nie koniec swiata. Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA. Nie ma takiej mocy na tym swiecie, aby paczka doszla w 4h :)
To wina Cisco a nie handlowca :)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

seba766
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 19 lut 2016, 12:26

Re: Problem z RMA

#19

#19 Post autor: seba766 » 12 gru 2017, 15:47

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:26
Kyniu pisze:
12 gru 2017, 15:25
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:22
Dziwne, bo jak mialem problem z nexus 7k, i mamy kontrakt 4h, to czekalem 72h :)
Zatem gdzie to 4h?
Co mogę napisać. Eskaluj ;) Aczkolwiek to mogła być też wina handlowca, że sprzedał wam usługę niedostępną w waszej lokalizacji.
Kyniu, UK to nie koniec swiata. Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA. Nie ma takiej mocy na tym swiecie, aby paczka doszla w 4h :)
To wina Cisco a nie handlowca :)
Nie zgodzę się do końca z tym. Jakiś miesiąc temu wymieniałem asr1002 w Londynie i w coś około 4h nowe pudełko było na miejscu.

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3424
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Problem z RMA

#20

#20 Post autor: Kyniu » 12 gru 2017, 16:51

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:26
Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA.
Czyli nie wszystko jak widać wiesz ;P
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Problem z RMA

#21

#21 Post autor: frontier » 12 gru 2017, 17:24

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:26
Kyniu, UK to nie koniec swiata. Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA. Nie ma takiej mocy na tym swiecie, aby paczka doszla w 4h :)
To wina Cisco a nie handlowca :)
4h jest wykonalne pod warunkiem ze klient jest niedaleko Heathrow, tam co chwile laduja samoloty z Amsterdamu, wiem bo jak pracowalem dla partnera to sporo tych RMA robilem, spokojnie dalo sie zmiescic w tym oknie. Jak inne od Heathrow lotnisko to juz troche trudniej ale i tak bylem w szoku jak szybko te pudelka sie potrafia teleportowac.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#22

#22 Post autor: Wojtachinho » 12 gru 2017, 17:26

Kyniu pisze:
12 gru 2017, 16:51
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:26
Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA.
Czyli nie wszystko jak widać wiesz ;P
Chyba Ty, nie graj Kyniu madrale bo nim nie jestes.
Cisco Systems International BV
C/O Teleplan Communications B. V.
Werner von Siemensstraat 1
2712 PN Zoetermeer
The Netherlands
frontier pisze:
12 gru 2017, 17:24
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:26
Kyniu, UK to nie koniec swiata. Centrum RMA jest w Holandi dla EMEA. Nie ma takiej mocy na tym swiecie, aby paczka doszla w 4h :)
To wina Cisco a nie handlowca :)
4h jest wykonalne pod warunkiem ze klient jest niedaleko Heathrow, tam co chwile laduja samoloty z Amsterdamu, wiem bo jak pracowalem dla partnera to sporo tych RMA robilem, spokojnie dalo sie zmiescic w tym oknie. Jak inne od Heathrow lotnisko to juz troche trudniej ale i tak bylem w szoku jak szybko te pudelka sie potrafia teleportowac.
Szkoda ze Bristol jest za daleko dla Cisco, a flash ktory mi padl w 7k chyba jes tak unikalnym produktem. Na ebay ten sam element 30 dolarow. W cisco 1000 USD :)

ps. flash za 30 dolcow tez ruszyl, testowalem w dev-7k :D
Ostatnio zmieniony 12 gru 2017, 17:28 przez Wojtachinho, łącznie zmieniany 1 raz.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Problem z RMA

#23

#23 Post autor: frontier » 12 gru 2017, 17:28

Nie wiem gdzie jest RMA centre na EMEA ale czesci do UK prawie zawsze szly z Amsterdamu, sporadycznie z Ciscowych magazynów na Wyspach.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#24

#24 Post autor: Wojtachinho » 12 gru 2017, 17:29

frontier pisze:
12 gru 2017, 17:28
Nie wiem gdzie jest RMA centre na EMEA ale czesci do UK prawie zawsze szly z Amsterdamu, sporadycznie z Ciscowych magazynów na Wyspach.
https://www.cisco.com/c/en/us/buy/custo ... tions.html

:)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Awatar użytkownika
frontier
wannabe
wannabe
Posty: 1839
Rejestracja: 16 lis 2004, 13:55
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Problem z RMA

#25

#25 Post autor: frontier » 13 gru 2017, 11:10

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 17:26
Szkoda ze Bristol jest za daleko dla Cisco, a flash ktory mi padl w 7k chyba jes tak unikalnym produktem. Na ebay ten sam element 30 dolarow. W cisco 1000 USD :)

ps. flash za 30 dolcow tez ruszyl, testowalem w dev-7k :D
Latwo jest krytykowac inych, a ciekawe czy wszystkie Twoje tickety tak rozwiazujesz na czas...? Co do cen, wiadomo ze placisz za software i inne rzeczy a nie za hardware.

Support to trudna dzialka i w porównaniu do innych vendorów Cisco wypada nawet dobrze.
Jeden konfig wart więcej niż tysiąc słów

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 791
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Problem z RMA

#26

#26 Post autor: mhuba » 13 gru 2017, 13:00

Dla takiego sprzętu który jest objęty LLTW jak AP czy Catalyst 2xxx czy 3xxx zamiast kupowac SmartNet warto zbudowac sobie swój stock.

Jeśli AP kosztuje 2000 zł i zakładając że sieć ma 20 AP a słaby 3 letni SmartNet NBD 8x5 kosztuje 500 zł to zamiast kupować kontrakt i płacić za niego 10 tyś zł możemy kupić 5x AP na stan i mieć dożywotni spokoj plus masz wszystko pod ręką tak jak na drogim kontrakcie 4h.

mHuba

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1664
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#27

#27 Post autor: Wojtachinho » 13 gru 2017, 13:47

frontier pisze:
13 gru 2017, 11:10
Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 17:26
Szkoda ze Bristol jest za daleko dla Cisco, a flash ktory mi padl w 7k chyba jes tak unikalnym produktem. Na ebay ten sam element 30 dolarow. W cisco 1000 USD :)

ps. flash za 30 dolcow tez ruszyl, testowalem w dev-7k :D
Latwo jest krytykowac inych, a ciekawe czy wszystkie Twoje tickety tak rozwiazujesz na czas...? Co do cen, wiadomo ze placisz za software i inne rzeczy a nie za hardware.

Support to trudna dzialka i w porównaniu do innych vendorów Cisco wypada nawet dobrze.
No tak, od tego jest SLA.

Pzdr
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

lukewisniewski
member
member
Posty: 41
Rejestracja: 04 sty 2016, 20:36

Re: Problem z RMA

#28

#28 Post autor: lukewisniewski » 13 gru 2017, 19:30

mhuba pisze:
13 gru 2017, 13:00
Dla takiego sprzętu który jest objęty LLTW jak AP czy Catalyst 2xxx czy 3xxx zamiast kupowac SmartNet warto zbudowac sobie swój stock.

Jeśli AP kosztuje 2000 zł i zakładając że sieć ma 20 AP a słaby 3 letni SmartNet NBD 8x5 kosztuje 500 zł to zamiast kupować kontrakt i płacić za niego 10 tyś zł możemy kupić 5x AP na stan i mieć dożywotni spokoj plus masz wszystko pod ręką tak jak na drogim kontrakcie 4h.

mHuba
A zgłosić Case do taca Lub soft pobrać to jak ?

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

Re: Problem z RMA

#29

#29 Post autor: jarek6 » 13 gru 2017, 22:58

Dziwne, bo jak mialem problem z nexus 7k, i mamy kontrakt 4h, to czekalem 72h :)
Zatem gdzie to 4h?
Heh... N7K i my tez czekalismy z 72h. A na niektore karty ponad tydzien.
Serwis tez 4H, lokalizacja centrum W-Wy - czyli zadne zadupie ;-)

Jak pracowalem dawno temu u operatora nie krajowego to mielismy w kazdym POP 3 routery. R1, R2 i ... dawce organow w takiej samej konfigracji jak R1 i R2.

mhuba
wannabe
wannabe
Posty: 791
Rejestracja: 07 lis 2007, 14:57
Lokalizacja: Poznań, Szczecin

Re: Problem z RMA

#30

#30 Post autor: mhuba » 13 gru 2017, 23:00

lukewisniewski pisze: A zgłosić Case do taca Lub soft pobrać to jak ?
Jeśli w obecnym masz buga to przysługuje chyba soft bez bugow z tego co pamietam.
Pobieranie softu dla nowych funkcjonalności dla AP czy przełączników dostepowych chyba za często się nie zdarza.

Z AP jest jeszcze taka sprawa ze kontrakt wystarczy na kontroler.
Jeśli chodzi o TAC to praktycznie jedyne jakie otwieram to właśnie RMA. Jeśli coś nie działa to jeśli sam problemu nie rozwiąże to raczej nikt mi nie pomoże.

Generalnie oczywiście wspomniane rozwiązanie nie jest dla każdego ale znam sporo firm które w ten sposób radzą sobie wyśmienicie.

mHuba

ODPOWIEDZ