Problem z RMA

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
gryz0z
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Problem z RMA

#1

#1 Post autor: gryz0z » 17 lip 2017, 10:47

Mimo gwarancji limited lifetime na APki, wykupujemy na nie smartnety (SNT), żeby mieć pewność wymiany sprzętu na następny dzień roboczy. Ostatnio jednak zgłosiłem RMA i bardzo się zdziwiłem, bo otrzymałem informację, że w związku z brakiem sprzętu na stocku wysyłka może nastąpić dopiero za tydzień. Czy to normalne, że dla tak popularnego produktu jak AP1832 pojawiają się takie problemy? Spotkaliście się z czymś takim? Szczerze powiedziawszy taka sytuacja poddaje w wątpliwość sens zakupu kontraktu na hardware (software jest z WLC).

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 17 lip 2017, 18:50

gryz0z pisze:Mimo gwarancji limited lifetime na APki, wykupujemy na nie smartnety (SNT), żeby mieć pewność wymiany sprzętu na następny dzień roboczy. Ostatnio jednak zgłosiłem RMA i bardzo się zdziwiłem, bo otrzymałem informację, że w związku z brakiem sprzętu na stocku wysyłka może nastąpić dopiero za tydzień. Czy to normalne, że dla tak popularnego produktu jak AP1832 pojawiają się takie problemy? Spotkaliście się z czymś takim? Szczerze powiedziawszy taka sytuacja poddaje w wątpliwość sens zakupu kontraktu na hardware (software jest z WLC).
Czesc,

Sila rzeczy martwych. Ja mam kontrakt SLA 4h dla Nexus 7000. Walnal mi jeden z dwoch SUP. Z racji weekendu (RMA zglaszane w piatek)
SUP przyszedl w poniedzialek. (warehouse Holandia)

Moim zdaniem, za duzo nie podzialasz.

pzdr
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

gryz0z
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Re: Problem z RMA

#3

#3 Post autor: gryz0z » 18 lip 2017, 09:40

Cześć,
Chodzi mi o skalę. W jednej większej firmie takich APków może być kilkadziesiąt. SUPy do Nexusa 7000 nie sprzedają się chyba w takim wolumenie. Cisco powinno zatem utrzymywać na stocku rozsądny zapas pudełek zastępczych, szczególnie jeśli bierze za to pieniądze. Chyba że się mylę i większość instalacji WiFi jedzie na gwarancji i klienci zakupują 1-2 APki zapasowe i trzymają je u siebie na półce.

Pozdrawiam

piter1789
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 01 wrz 2014, 10:46

Re: Problem z RMA

#4

#4 Post autor: piter1789 » 20 lip 2017, 20:34

Hej, przeczytaj dokładnie warunki gwarancji RMA bez serwisu.
Na AP masz coś w rodzaju: Limited Lifetime Hardware Warranty

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ge ... DEN__.html

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Problem z RMA

#5

#5 Post autor: lbromirs » 20 lip 2017, 23:19

Cytując definicję serwisu (za http://www.cisco.com/c/dam/en_us/about/ ... l-care.pdf):

"Where Next Business Day delivery is available, an Advance Replacement
will ship the same day to arrive the next Business Day provided both the
call and Cisco’s diagnosis and determination of the failed Hardware have
been made before 3:00 p.m., Depot Time. For requests after 3:00 p.m.,
Depot Time, the Advance Replacement will ship the next Business Day.
Where Next Business Day delivery is not available, same day shipping will
be provided. Under same day shipping, Advance Replacement will ship
from the serving depot location that same Business Day, provided that
Cisco’s determination of Hardware failure has been made before 3:00 p.m.
Depot Time. Determinations that occur after 3:00 p.m. Depot Time will be
shipped the following Business Day."

Zgłosiłeś i uzyskałeś potwierdzenie awarii przed 3pm? Jeśli tak, a sprzęt następnego dnia nie dojechał, odezwij się do swojego przedstawiciela serwisowego i zacznij dyskusję. Jeśli to SmartNET kupiony od Partnera - dyskusję z Partnerem.

Awatar użytkownika
art
wannabe
wannabe
Posty: 401
Rejestracja: 04 lip 2011, 10:25

Re: Problem z RMA

#6

#6 Post autor: art » 23 lip 2017, 08:36

Limited Liftime Warranty: dziala bez wykupionego serwisu, wiem bo sprawdzalem (trwalo to ok miesiaca)
Jest i ALE: zeby zglosic wymiane musisz to zrobic przez partnera u ktorego kupiles i tu sie zaczynaja schody :) teraz ten partner musi miec dobre checi o ile od niego kupowales cos ostatnio np. rok temu, to raczej problemu nie bedzie ale jesli ok 4 lat temu i nie masz juz z nimi kontaktu to problem mozesz juz miec :)
Ups I switched again =)

gryz0z
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Re: Problem z RMA

#7

#7 Post autor: gryz0z » 24 lip 2017, 14:59

Łukasz,
Kogo masz na myśli pisząc o przedstawicielu serwisowym? Skąd wziąć na niego namiar? Czy pisząc o Smartnecie od Partnera masz na myśli shared suport? Przy zwykłym smartnecie Partner nie jest nic winny, bo cały serwis świadczy przecież Cisco. Pytania są bardziej na ew. przyszłość, bo z obecną sytuacją sobie poradziłem.

Pozdrawiam

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Problem z RMA

#8

#8 Post autor: lbromirs » 24 lip 2017, 21:18

gryz0z pisze:Łukasz,
Kogo masz na myśli pisząc o przedstawicielu serwisowym? Skąd wziąć na niego namiar?
Zawsze piszę - jeśli macie problem z uzyskaniem namiarów na kogoś z Cisco, odezwijcie się do mnie, czy do Seby - pomożemy.
gryz0z pisze:Czy pisząc o Smartnecie od Partnera masz na myśli shared suport?
Zdecydowanie SMARTnet. Shared support nie jest w ogóle serwisem sprzedawanym do klienta bezpośrednio i powinien być opakowany w usługę Partnera.
gryz0z pisze:Przy zwykłym smartnecie Partner nie jest nic winny, bo cały serwis świadczy przecież Cisco.
No nie - pytanie, na kogo jest zarejestrowany serwis i czy jeśli via Partner - nie było do tego dodatkowej umowy między Tobą (Klientem) a Partnerem.

gryz0z
member
member
Posty: 38
Rejestracja: 27 gru 2007, 22:48

Re: Problem z RMA

#9

#9 Post autor: gryz0z » 27 lip 2017, 13:20

SMARTnet zarejestrowany jest na klienta końcowego, czyli na nas. Poza umową kupna/sprzedaży żadnej dodatkowej umowy nie było.

Awatar użytkownika
myszasty
wannabe
wannabe
Posty: 167
Rejestracja: 02 lip 2007, 09:16

Re: Problem z RMA

#10

#10 Post autor: myszasty » 01 sie 2017, 18:19

Podczepie sie pod temat - czy komuś udało sie wymienić sprzę zaafektowany tym ?
http://www.cisco.com/c/en/us/support/we ... ignal.html

DData zwodzi ile może...

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3936
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

Re: Problem z RMA

#11

#11 Post autor: lbromirs » 01 sie 2017, 18:56

myszasty pisze:Podczepie sie pod temat - czy komuś udało sie wymienić sprzę zaafektowany tym ?
http://www.cisco.com/c/en/us/support/we ... ignal.html

DData zwodzi ile może...
Skontaktuj się najpierw ze swoim opiekunem po naszej stronie. Może będzie prościej. Jak nie wiesz kto potencjalnie może Ci pomóc u nas - to jak zawsze, pisz do mnie.

Dzięki!

Gizmo
wannabe
wannabe
Posty: 175
Rejestracja: 28 sty 2008, 21:55

Re: Problem z RMA

#12

#12 Post autor: Gizmo » 12 gru 2017, 10:33

Podczepie sie pod temat - czy komuś udało sie wymienić sprzę zaafektowany tym ?
http://www.cisco.com/c/en/us/support/we ... ignal.html

DData zwodzi ile może...
Skontaktuj się najpierw ze swoim opiekunem po naszej stronie. Może będzie prościej. Jak nie wiesz kto potencjalnie może Ci pomóc u nas - to jak zawsze, pisz do mnie.

Dzięki!
Tak, ale bezpośrednio z Cisco (ASA5506X). Trwało to około 6m-cy od pierwszego kontaktu ze strony Cisco z informacją, że posiadane urządzenie jest objęte tym problemem. Najpierw szybka wymiana formularzy, poźniej około 6 m-cy ciszy i na koniec w ciągu tygodnia informacja, że jest nowe urządzenie, wysyłka przez Cisco, moja wymiana i odesłanie starego.

Pzdr.
“Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” - A.C.Clark

Awatar użytkownika
mstan
wannabe
wannabe
Posty: 91
Rejestracja: 18 lip 2013, 18:21

Re: Problem z RMA

#13

#13 Post autor: mstan » 12 gru 2017, 12:28

Dodam, ze w przypadku kontraktow serwisowych z RMA w 4h istotne jest, zeby sprzet byl 'zarejestrowany' w lokalizacji, w ktorej faktycznie sie znajduje, bo w tej okolicy zapewniany jest odpowiedni stan magazynowy (biorac rowniez pod uwage czas dojazdu do lokalizacji klienta).

Mielismy w TACu przypadek, ze robilismy klientowi RMA Catalysta 6500, ktory fizycznie znajdowal sie w Barcelonie, a wg danych w naszym systemie mial byc w Madrycie. Klient po prostu jakis czas wczesniej przeslal switcha do swojej innej lokalizacji zapominajac o zaktualizowaniu danych w systemach Cisco. Zapasowe czesci oczywiscie byly zaalokowane w okolicach Madrytu w ramach RMA 4h.
Z Barcelony do Madrytu jest 6h jazdy wiec nie bylo szans zeby SLA 4h bylo spelnione, niestety z winy klienta.
Stay calm and call Cisco TAC !

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: Problem z RMA

#14

#14 Post autor: Wojtachinho » 12 gru 2017, 15:09

mstan pisze:
12 gru 2017, 12:28
Dodam, ze w przypadku kontraktow serwisowych z RMA w 4h istotne jest, zeby sprzet byl 'zarejestrowany' w lokalizacji, w ktorej faktycznie sie znajduje, bo w tej okolicy zapewniany jest odpowiedni stan magazynowy (biorac rowniez pod uwage czas dojazdu do lokalizacji klienta).

Mielismy w TACu przypadek, ze robilismy klientowi RMA Catalysta 6500, ktory fizycznie znajdowal sie w Barcelonie, a wg danych w naszym systemie mial byc w Madrycie. Klient po prostu jakis czas wczesniej przeslal switcha do swojej innej lokalizacji zapominajac o zaktualizowaniu danych w systemach Cisco. Zapasowe czesci oczywiscie byly zaalokowane w okolicach Madrytu w ramach RMA 4h.
Z Barcelony do Madrytu jest 6h jazdy wiec nie bylo szans zeby SLA 4h bylo spelnione, niestety z winy klienta.
A jakie ma to znaczenie, jak RMA center jest w Netherlands ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

Kyniu
wannabe
wannabe
Posty: 3428
Rejestracja: 04 lis 2006, 16:23

Re: Problem z RMA

#15

#15 Post autor: Kyniu » 12 gru 2017, 15:19

Wojtachinho pisze:
12 gru 2017, 15:09
A jakie ma to znaczenie, jak RMA center jest w Netherlands ?
Dla RMA 4h ma znaczenie i dlatego tylko dla wybranych lokalizacji można nabyć usługę serwisową realizowaną w 4h. Bo sprzęt musi być na lokalnym stocku serwisowym.
Always start with why do you need this?, not how will we do it?.
CCNA: R&S, Security, Wireless, Collaboration. MCSE: Cloud Platform and Infrastructure, Server Infrastructure.

ODPOWIEDZ