WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

Wszystko co się wiąże z technologiami bezprzewodowymi

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jacob
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#1

#1 Post autor: jacob » 07 lis 2017, 11:22

Panowie,
ruch który pochodzi z AP jest zawijany przez WLC?

Czy jak WLC padnie, to sieć Wifi będzie niedostępna?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#2

#2 Post autor: Wojtachinho » 07 lis 2017, 12:57

jacob pisze:
07 lis 2017, 11:22
Panowie,
ruch który pochodzi z AP jest zawijany przez WLC?

Czy jak WLC padnie, to sieć Wifi będzie niedostępna?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
W jakim trybie masz AP ? Flexconnect czy local ?
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#3

#3 Post autor: jacob » 07 lis 2017, 13:20

AP mode: local



Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#4

#4 Post autor: Wojtachinho » 07 lis 2017, 13:41

jacob pisze:
07 lis 2017, 13:20
AP mode: local



Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Local mode, oznacza ze caly ruch idzie przez WLC, pomiedzy WLC a AP jest zapiety tunel, przez ktory lataja dane i informacje wymieniane miedzy (uwierzytelnianie) AP i WLC.

W Flexconnect, tylko pakiety uwierzytelniajace leca do WLC. Czyli oznacza to ze jak raz AP uwierzytelni sie, reszta ruchu odbywa sie lokalnie, z pominieciem WLC.

Nie wiem jak wyglada twoj scenariusz sieci, ale mysle ze warto pomyslec o jakims mechanizmie wysokiej dostepnosci. (Tak rozumiem przez kontekst zadanego pytania)

Mam nadzieje ze niczego nie przekrecilem.

Kilka linkow dla referencji:
https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... #wp1103053

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/w ... #wp1241304
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#5

#5 Post autor: jacob » 07 lis 2017, 14:35

Wojtachinho pisze:
07 lis 2017, 13:41
jacob pisze:
07 lis 2017, 13:20
AP mode: local



Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Local mode, oznacza ze caly ruch idzie przez WLC, pomiedzy WLC a AP jest zapiety tunel, przez ktory lataja dane i informacje wymieniane miedzy (uwierzytelnianie) AP i WLC.

W Flexconnect, tylko pakiety uwierzytelniajace leca do WLC. Czyli oznacza to ze jak raz AP uwierzytelni sie, reszta ruchu odbywa sie lokalnie, z pominieciem WLC.

Nie wiem jak wyglada twoj scenariusz sieci, ale mysle ze warto pomyslec o jakims mechanizmie wysokiej dostepnosci. (Tak rozumiem przez kontekst zadanego pytania)

Mam nadzieje ze niczego nie przekrecilem.

Kilka linkow dla referencji:
https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... #wp1103053

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/w ... #wp1241304


Mam dwa WLC i ponad 70 AP.

Zastanawiam się czy one nie powodują wąskiego gardła, jeśli cały ruch przechodzi przez aktywny WLC.



Każdy tryb ma swoje wady i zalety. Któryś z tych trybów jest rekomendowany przez Cisco?
Pochwalcie się jaki używacie w swoich sieciach?

Seba
CCIE/CCDE Site Admin
CCIE/CCDE Site Admin
Posty: 6223
Rejestracja: 15 lip 2004, 20:35
Lokalizacja: Warsaw, PL

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#6

#6 Post autor: Seba » 07 lis 2017, 15:29

Jakie WLC, jaki soft, jakie AP - lub namiary na dealera kryształowej kuli, bo mi się zbiła ostatnio przy porządkach ;)

A na poważnie, możliwości jest kilka, i w zależności od tego co posiadasz w sieci, różne mogą być mechanizmy wysokiej dostępności i tego co się dzieje w czasie awarii.
Może też się okazać, że właśnie ze względów wydajnościowych, lepiej przejść na FlexConnect z Local Switching, ale na teraz to jest zgadywanie.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A. Einstein

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#7

#7 Post autor: Wojtachinho » 07 lis 2017, 15:52

jacob pisze:
07 lis 2017, 14:35
Wojtachinho pisze:
07 lis 2017, 13:41
jacob pisze:
07 lis 2017, 13:20
AP mode: local



Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Local mode, oznacza ze caly ruch idzie przez WLC, pomiedzy WLC a AP jest zapiety tunel, przez ktory lataja dane i informacje wymieniane miedzy (uwierzytelnianie) AP i WLC.

W Flexconnect, tylko pakiety uwierzytelniajace leca do WLC. Czyli oznacza to ze jak raz AP uwierzytelni sie, reszta ruchu odbywa sie lokalnie, z pominieciem WLC.

Nie wiem jak wyglada twoj scenariusz sieci, ale mysle ze warto pomyslec o jakims mechanizmie wysokiej dostepnosci. (Tak rozumiem przez kontekst zadanego pytania)

Mam nadzieje ze niczego nie przekrecilem.

Kilka linkow dla referencji:
https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... #wp1103053

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/w ... #wp1241304


Mam dwa WLC i ponad 70 AP.

Zastanawiam się czy one nie powodują wąskiego gardła, jeśli cały ruch przechodzi przez aktywny WLC.



Każdy tryb ma swoje wady i zalety. Któryś z tych trybów jest rekomendowany przez Cisco?
Pochwalcie się jaki używacie w swoich sieciach?
Jezeli nie masz centralnego HQ ktore zarzadza AP, posiadasz wlasna lokalna infrastrutkure pokusilbym sie doradzic local mode.
Argumentujac taki wybor, zakladam ze masz zrobia warstwe dostepowa i agregacyjna swojej sieci, zatem ruch ktory bedzie splywac z tych 70 AP bedzie odpowiednio terminowany na urzadzeniach brzegowych.

ps. O jakim WLC mowa i AP (strzelam 5508?)
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

jacob
member
member
Posty: 46
Rejestracja: 24 sty 2016, 16:14

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#8

#8 Post autor: jacob » 09 lis 2017, 12:08

Wojtachinho pisze:
07 lis 2017, 15:52
jacob pisze:
07 lis 2017, 14:35
Wojtachinho pisze:
07 lis 2017, 13:41


Local mode, oznacza ze caly ruch idzie przez WLC, pomiedzy WLC a AP jest zapiety tunel, przez ktory lataja dane i informacje wymieniane miedzy (uwierzytelnianie) AP i WLC.

W Flexconnect, tylko pakiety uwierzytelniajace leca do WLC. Czyli oznacza to ze jak raz AP uwierzytelni sie, reszta ruchu odbywa sie lokalnie, z pominieciem WLC.

Nie wiem jak wyglada twoj scenariusz sieci, ale mysle ze warto pomyslec o jakims mechanizmie wysokiej dostepnosci. (Tak rozumiem przez kontekst zadanego pytania)

Mam nadzieje ze niczego nie przekrecilem.

Kilka linkow dla referencji:
https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/s ... #wp1103053

https://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/w ... #wp1241304


Mam dwa WLC i ponad 70 AP.

Zastanawiam się czy one nie powodują wąskiego gardła, jeśli cały ruch przechodzi przez aktywny WLC.



Każdy tryb ma swoje wady i zalety. Któryś z tych trybów jest rekomendowany przez Cisco?
Pochwalcie się jaki używacie w swoich sieciach?
Jezeli nie masz centralnego HQ ktore zarzadza AP, posiadasz wlasna lokalna infrastrutkure pokusilbym sie doradzic local mode.
Argumentujac taki wybor, zakladam ze masz zrobia warstwe dostepowa i agregacyjna swojej sieci, zatem ruch ktory bedzie splywac z tych 70 AP bedzie odpowiednio terminowany na urzadzeniach brzegowych.

ps. O jakim WLC mowa i AP (strzelam 5508?)

Dokładnie, posiadam lokalna infrastrukturę.

Urządzenia jakie mam na swojej sieci to: AIR-CAP702I-E-K9 oraz 2xWLC 2504


WLC podpięte są do portu 1 Gbit, rozumiem że mając local mode -> ruch z 70 AP spływa przez ten port do WLC ?

Awatar użytkownika
Wojtachinho
wannabe
wannabe
Posty: 1665
Rejestracja: 31 paź 2008, 16:05
Lokalizacja: UK
Kontakt:

Re: WLC - czy ruch jest zawijany przez WLC?

#9

#9 Post autor: Wojtachinho » 09 lis 2017, 13:33

jacob pisze:
09 lis 2017, 12:08
Wojtachinho pisze:
07 lis 2017, 15:52
jacob pisze:
07 lis 2017, 14:35




Mam dwa WLC i ponad 70 AP.

Zastanawiam się czy one nie powodują wąskiego gardła, jeśli cały ruch przechodzi przez aktywny WLC.



Każdy tryb ma swoje wady i zalety. Któryś z tych trybów jest rekomendowany przez Cisco?
Pochwalcie się jaki używacie w swoich sieciach?
Jezeli nie masz centralnego HQ ktore zarzadza AP, posiadasz wlasna lokalna infrastrutkure pokusilbym sie doradzic local mode.
Argumentujac taki wybor, zakladam ze masz zrobia warstwe dostepowa i agregacyjna swojej sieci, zatem ruch ktory bedzie splywac z tych 70 AP bedzie odpowiednio terminowany na urzadzeniach brzegowych.

ps. O jakim WLC mowa i AP (strzelam 5508?)

Dokładnie, posiadam lokalna infrastrukturę.

Urządzenia jakie mam na swojej sieci to: AIR-CAP702I-E-K9 oraz 2xWLC 2504


WLC podpięte są do portu 1 Gbit, rozumiem że mając local mode -> ruch z 70 AP spływa przez ten port do WLC ?
Moja taka rada, zapnij sobie LAG na drugim porcie WLC (2 x 1 gbe)
Zawsze to cos.
.ılı..ılı.

http://www.linkedin.com/in/pwojtachnio
Potrzebujesz projektu na studia z zakresu Cisco Packet Tracer & GNS ? Just give me call :)

Do you have questions about CCIE.pl board ?
Just mail me :) patryk@ccie.pl

ODPOWIEDZ