CCIE.pl

site 4 CCIE wannabies
Dzisiaj jest 22 lis 2017, 17:21

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post #1 : 21 sie 2017, 09:19 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 lut 2008, 20:57
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa, PL
Witajcie,

Mam dwie sprawy odnośnie sprawy jak w temacie. Otóż mam dwa sw n9k które mają być warstwą core/distribution dla warstwy access (l2). Aby efektywnie wykorzystać linki accessowe chciałbym na n9k zrobić vpc, i teraz dwie sprawy:

1. Na peer-link mam przeznaczone int 2x40g. Na peer-keepalive-link nie chciałbym używać vrf management ponieważ wtedy infrastruktura oobm staje się newraligiczna dla ruchu produkcyjnego. Więc czy bardzo złym pomysłem będzie użycie oddzielnego svi na peer-link d;a peer-keepalive-link?

2. W skończonej przyszłości chciałbym n9k użyć jako redundantne gw l3 z dynamicznym routingiem, natomiast z tego co przeczytałem wynika, że aby urządzenia tworzące domenę vpc peerowały się ze sobą należy użyć oddzielnego int l3. Więc czy dobrym rozwiązaniem będzie użycie peeringu p2p pomiędzy n9k na peer-link i peeringu p2p zewnętrznych urządzeń tylko z n9k na non vpc vlan?


Na górę
Post #2 : 21 sie 2017, 16:59 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Posty: 300
Lokalizacja: Singapore, SG
Cytuj:
Więc czy bardzo złym pomysłem będzie użycie oddzielnego svi na peer-link d;a peer-keepalive-link?
A nie prościej osobny kabelek (100 mbit wystarczy ;) skonfigurowany jako L3 między słiczami? Dajesz osobny VRF (nie wymagane, ale eleganckie) i po zawodach.
Cytuj:
wynika, że aby urządzenia tworzące domenę vpc peerowały się ze sobą należy użyć oddzielnego int l3.
Nie do końca zrozumiałem, ale. Możesz użyć SVI na obu słiczach, ale nie jest bardzo elegancko używanie peer-link do nich (fate sharing). Lepiej mieć osobny kabel (może być ten od keepalive, choć wtedy może nie 100 mbit).
Choć jeśli te 9k to pizza-boksy -- nie ma też co za bardzo kombinować.


Na górę
Post #3 : 22 sie 2017, 06:43 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Cytuj:
Więc czy bardzo złym pomysłem będzie użycie oddzielnego svi na peer-link d;a peer-keepalive-link?
A nie prościej osobny kabelek (100 mbit wystarczy ;) skonfigurowany jako L3 między słiczami? Dajesz osobny VRF (nie wymagane, ale eleganckie) i po zawodach.
Jeżeli klient ma OOB to ja jestem zwolennikiem wykorzystania go do PKL. Po pierwsze port mgmt jest tańszy niż produkcyjne 10G. Po drugie nie jest prawdą, że "infrastruktura oobm staje się newraligiczna dla ruchu produkcyjnego", ponieważ PKL to tylko taki double-check, można go rozpiąć w czasie pracy i jedyne co wyskoczy to komunikat Sysloga. Oczywiście jest to ważny link, ale jego odłączenie nie skutkuje wywaleniem DC.
Cytuj:
Cytuj:
wynika, że aby urządzenia tworzące domenę vpc peerowały się ze sobą należy użyć oddzielnego int l3.
Nie do końca zrozumiałem, ale. Możesz użyć SVI na obu słiczach, ale nie jest bardzo elegancko używanie peer-link do nich (fate sharing)
Eee, puszczanie PL i L3/L2 tym samym linkiem jest całkiem OK. "There is faster convergence when a link or device fails for all traffic". Bardziej bym obstawiał wysycenie łączy. Znaczy, jeżeli ruchu produkcyjnego będzie bardzo dużo to może on zakłócić PL, choć jak już dochodzi do takiego momentu, to i tak trzeba pomyśleć o zwiększeniu pasma.

Pozdr,
xal

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #4 : 22 sie 2017, 08:43 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 lut 2008, 20:57
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa, PL
Właśnie użycie int 100Mb na pkl byłoby estetyczne - ale poza int mgmt te pudelka maja tylko 10 i 40G więc trochę szkoda int 10G na pkl.

Dokładnie chodziło mi o puszczenie peeringu np. ospf pomiędzy tymi sw na oddzielnym svi przenoszonym po peer-link. Zostawiam sobie trochę zapasu na tym linku na wypadek dużego ruchu.

Czy to znaczy, że rozpięcie pkl nie powoduje splita i aktywnych dwóch sw?


Na górę
Post #5 : 22 sie 2017, 08:51 
Offline
CCIE
CCIE
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 lip 2006, 21:04
Posty: 826
Lokalizacja: Farszafka
Cytuj:
Właśnie użycie int 100Mb na pkl byłoby estetyczne - ale poza int mgmt te pudelka maja tylko 10 i 40G więc trochę szkoda int 10G na pkl.

Dokładnie chodziło mi o puszczenie peeringu np. ospf pomiędzy tymi sw na oddzielnym svi przenoszonym po peer-link. Zostawiam sobie trochę zapasu na tym linku na wypadek dużego ruchu.

Czy to znaczy, że rozpięcie pkl nie powoduje splita i aktywnych dwóch sw?
Nie. Split jest wtedy jak rozepniesz zarówno PL jak i PKL. OSPF na SVI przez PL jest 100% supported i nie ma z tym żadnego problemu.

_________________
- Czy jesteś gotowy na DevOps?
- Blog:ccie24081.wordpress.com


Na górę
Post #6 : 22 sie 2017, 10:44 
Offline
wannabe
wannabe

Rejestracja: 08 lut 2008, 20:57
Posty: 92
Lokalizacja: Warszawa, PL
Super, dzięki za info.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
This Website is not sponsored by, endorsed by or affiliated with Cisco Systems, Inc. Cisco, Cisco Systems, CCDA, CCNA, CCDP, CCNP, CCIE, CCSI, CCIP, the Cisco Systems logo and the CCIE logo are trademarks or registered trademarks of Cisco Systems, Inc. in the United States and certain other countries. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl