Obrazek

Router w DataCenter

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
DeviC3
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 10 sie 2021, 17:46

Router w DataCenter

#1

#1 Post autor: DeviC3 »

Cześć, potrzebuję porady jaki routerek zamówić dla kolokacji w DC. Będę miał kilkanaście serwerów i potrzebuję do tego dwóch routerów (dwa na potrzeby HSRP).
Czy jest linia dedykowana dla działania w DC tak jak w przypadku przełączników czy szukać tylko względem wymagań?

cbr
wannabe
wannabe
Posty: 62
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Router w DataCenter

#2

#2 Post autor: cbr »

A może wystarczą same Nexusy jeśli to ma być w miarę "prosty" routing?

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 871
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Re: Router w DataCenter

#3

#3 Post autor: martino76 »

A co na tych ruterach bedziesz chcial robic? Jakis NAT, VPN-y, moze full BGP od ISP a moze inne fajerwerki. Napisz więcej szczegółów. Jeśli tylko prosty HSRP to jak kolega wspomniał daw switche wystarcza.

DeviC3
fresh
fresh
Posty: 2
Rejestracja: 10 sie 2021, 17:46

Re: Router w DataCenter

#4

#4 Post autor: DeviC3 »

Sorki że tak późno ale powiadomienia nie doszły :)
Routing prosty, bez BGP, w sumie w międzyczasie też myślałem żeby dać same switche.
Ale przyszłościowo, to Cisco ma jakąś serię do Datacenter ? na ich stronie nie znalazłem.

cbr
wannabe
wannabe
Posty: 62
Rejestracja: 09 wrz 2015, 19:35

Re: Router w DataCenter

#5

#5 Post autor: cbr »

Tak jak martino napisał, zależy co potrzebujesz. Ogólnie nie ma "dedykowanych" routerów do DC, ale ASR czy nowe Cat 8000 powinny sobie znakomicie ze wszystkim poradzić, włącznie z np. VXLAN EVPN.

martino76
CCIE
CCIE
Posty: 871
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:23
Lokalizacja: Barczewo

Re: Router w DataCenter

#6

#6 Post autor: martino76 »

Ja w DC już od jakiegoś czasu nie stosuje ruterow bo nie widzę w tym sensu. Przede wszystkim dzisiejsze switche DC spokojnie ogarniają cale tablice BGP, maja zdecydowanie więcej portów. Jeśli budujesz DC w spine-leaf to stawiasz sobie takiego switcha jako leaf edge i na nim zapinasz co tam chcesz. Arista wspiera IPsec oraz NAT wiec i takie funkcjonalności masz już dostępne na switches. Obecnie większość producentów również wspiera MPLS na SW :) wiec masz opcji do wyboru do koloru.

Oczywiście możesz potrzebować rutera, jeśli chciałbyś zapiać jakiś DMVPN albo Flex VPN to wtedy nie masz wyboru, ale jeśli nie potrzebujesz takich fajerwerków to switch w zupełności ci wystarczy i będzie pewnie taniej per port niż jakiś ASR1xxx. Swoja droga już dawno mało kto korzysta z ruterów w DC do S2S VPN bo to spokojnie ogarniesz na FW, który i tak będziesz miał w DC.

Jak zostało napisane wszystko zależy od use case.

Pozdro,

ODPOWIEDZ