Nexus 3172TQ vs 9372TX (non-ACI)

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, garfield, gangrena, Seba, aron

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

Nexus 3172TQ vs 9372TX (non-ACI)

#1

#1 Post autor: krisiasty »

Czym TAK NAPRAWDĘ sprzętowo różnią się te modele przełączników: Nexus 3172TQ vs 9372TX. Z tego co wiem oba są na Tridencie II Broadcoma. Ten drugi ma możliwość pracy w trybie ACI, ale czy to oznacza że ma jakiś dodatkowy ASIC, czy po prostu różnią się tylko softem?

tomekf
CCIE / Instruktor CNAP
CCIE / Instruktor CNAP
Posty: 183
Rejestracja: 04 maja 2005, 16:58
Lokalizacja: PJATK Cisco Academy
Kontakt:

#2

#2 Post autor: tomekf »

ma dodatkowy chipset Northstar

więcej informacji w prezentacji
Nexus 9000 Series Switch Architecture BRKARC-2222
na ciscolive


tomekf

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 372
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#3

#3 Post autor: konradrz »

tomekf pisze:ma dodatkowy chipset Northstar
72TX? Donner, nie NorthStar. Ciut mniejszy (12/18 portów vs 24; inaczej mówiąc 6 uplinków vs 8/12), ciut więcej policy CAM space (to dla ACI), ciut więcej bufora jako takiego (w trybie standalone).

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#4

#4 Post autor: krisiasty »

ok, tak myślałem. pytanie czy jest sens dopłacać do 9300 który ma pracować w trybie non-ACI zamiast wziąć tańszy 3100? czy ten dodatkowy chipset daje jakieś realne korzyści w tym trybie? albo czy nx-os dla 9300 zawiera jakieś dodatkowe funkcjonalności w porównaniu do 3100 ?

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 372
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#5

#5 Post autor: konradrz »

krisiasty pisze:czy ten dodatkowy chipset daje jakieś realne korzyści w tym trybie?
Więcej bufora. Nic ponadto.
krisiasty pisze:albo czy nx-os dla 9300 zawiera jakieś dodatkowe funkcjonalności w porównaniu do 3100 ?
Nawet jeśli teraz jeszcze ma, za moment nie będzie (obie "ścieżki" kodu NXOS się zejdą).
Więc jeśli nigdy-przenigdy nie planujesz ACI, a bufory nie są Ci straszne (~12 MB bufora w Tridencie), bierz 31xx.

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#6

#6 Post autor: krisiasty »

ok, dzięki wszystkim za info.

w temacie buforów trafiłem jeszcze na ten dokument (wklejam link jakby kogoś jeszcze ten temat kiedyś interesował):

Cisco Nexus 9300 Platform Buffer and Queuing Architecture

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#7

#7 Post autor: meeple »

konradrz pisze: Nawet jeśli teraz jeszcze ma, za moment nie będzie (obie "ścieżki" kodu NXOS się zejdą).
Więc jeśli nigdy-przenigdy nie planujesz ACI, a bufory nie są Ci straszne (~12 MB bufora w Tridencie), bierz 31xx.
a co z FEXami? 3xxx wydaje mi się, nie będzie obsługiwał FEX
nie ma też i raczej nie będzie ITD, który jest 5k/7k/9k

ale za to 3xxx wspiera kabelki break-out na portach 40g, czego 93xx nie potrafi :)

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 372
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#8

#8 Post autor: konradrz »

meeple pisze:a co z FEXami? 3xxx wydaje mi się, nie będzie obsługiwał FEX
Dobre pytanie.
Trident rozumie VNTag, więc z technicznego punktu widzenia nie ma niby problemu z FEXami (hardware-capable, software obecnie nie).
Ale fakt, nie mogę znaleźć żadnej nowej roadmapy w której pokazują że będzie.
meeple pisze:3xxx wspiera kabelki break-out na portach 40g, czego 93xx nie potrafi :)
E tam, "nie potrafi". Potrafi, ale tylko na portach Tridentowych (nie na NorthStar/Donner, jeszcze nie).
Edit: i 3k się szybciej rebutuje! ;)

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#9

#9 Post autor: meeple »

konradrz pisze: Potrafi, ale tylko na portach Tridentowych (nie na NorthStar/Donner, jeszcze nie).
o tym myślałem właśnie :-)
dlaczego piszesz "jeszcze nie"? to się może zmienić?

jeszcze dosyć ważne, to że na n3k raczej nie będzie tak szerokiego wsparcia dla vxlan jak na n9k

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#10

#10 Post autor: krisiasty »

meeple pisze:ale za to 3xxx wspiera kabelki break-out na portach 40g, czego 93xx nie potrafi :)
o, to dla mnie kluczowa informacja. z jakiegoś powodu wydawało mi się że to teraz standard w tego typu urządzeniach, ale jak widać Cisco wie lepiej...

Awatar użytkownika
krisiasty
wannabe
wannabe
Posty: 483
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:26
Lokalizacja: Gdańsk

#11

#11 Post autor: krisiasty »

konradrz pisze:
meeple pisze:3xxx wspiera kabelki break-out na portach 40g, czego 93xx nie potrafi :)
E tam, "nie potrafi". Potrafi, ale tylko na portach Tridentowych (nie na NorthStar/Donner, jeszcze nie).
w kontekście 9372TX to które są Tridentowe a które nie?

meeple
member
member
Posty: 28
Rejestracja: 27 mar 2012, 09:19

#12

#12 Post autor: meeple »

krisiasty pisze:
konradrz pisze:
meeple pisze:3xxx wspiera kabelki break-out na portach 40g, czego 93xx nie potrafi :)
E tam, "nie potrafi". Potrafi, ale tylko na portach Tridentowych (nie na NorthStar/Donner, jeszcze nie).
w kontekście 9372TX to które są Tridentowe a które nie?
te które nie służą do budowy fabrica aci nie są tridentowe
czyli 9372TX nie ma w ogóle takich portów

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 372
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#13

#13 Post autor: konradrz »

krisiasty pisze:w kontekście 9372TX to które są Tridentowe a które nie?
Uplinki 40Gbit (te żółte porty) to Donner. Reszta portów to Trident (już zbreakoutowany, 4x 10G porty to wewnętrznie 1 "port" 40G).

W takim 9332PQ masz 26+6 (26 portów 40G Trident, plus 6 portów 40G Donner).
Ciekawostkowo, breakout działa (technicznie - będzie działał w kolejnej wersji softu) na portach 1-12, i 15-26. Na 27-32 nie, bo to Donner, na 13-14 też nie, bo Trident ma śmieszne przypadłości :)

Polecam wybrać się na jakiś kurs, wszystkie NDA-detale ktoś może Ci ładnie rozrysować.

ODPOWIEDZ