siec 40GB

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

siec 40GB

#1

#1 Post autor: redhead » 21 sie 2015, 21:17

Hej,

Robie wyliczenie z Cisco i chcialbym w przyszlosci ominac duzo zmian w sieci.

Powiedzmy ze mam 10 chassis z modulami 1340. Myslalem o switchas 9372TX/PX, ale chyba nie ma sensu pchac tego do nowego DC, bo
- blade <-> leaf bedzie 10GB
- leaf <-> spine 40GB
Wiec lepiej pasowalo by dac na spine 9336 i na leaf 9332, ktore beda podlaczone do FI 6296. Nie wiem kiedy nowe FI 63xx 40GB bedą dostepne.

Ale jak bym chcial nastepnie miec od serwera do leaf 40GB, to wystarczy wymienic FI i IOM module w chassis.

Dobrze mysle?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 13:45 przez redhead, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

#2

#2 Post autor: redhead » 15 wrz 2015, 13:44

Nie mam jeszcze 100% potwierdzenia od Cisco, ale chyba
QSFP-SFP/Breakout cable nie sa supportowane w N9000 w ACI, tylko NX-OS. Ktos wie dokladniej?

Czyli musialbym wymieniec leaf na 9372 i miec porty 10gbit do FI i porty 40gbit do Spine.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 324
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: siec 40GB

#3

#3 Post autor: konradrz » 16 wrz 2015, 00:35

Czołem,
redhead pisze:Nie wiem kiedy nowe FI 63xx 40GB bedą dostepne.
Niby początek przyszłego roku. Niby.
redhead pisze:Ale jak bym chcial nastepnie miec od serwera do leaf 40GB, to wystarczy wymienic FI i IOM module w chassis.
To nie jest takie trywialne. Karty 13xx są de facto "od groma" 10G. 1340 to 4x10G, 1380 to 8x 10G. Czyli single-flow i tak będzie 10G, niezależnie od FI (znaczy możesz lecieć w 10G :).

Słicz 9332 jest też "zwielokrotnionym" 10G (Trident-2). Słicz 9336 jest prawdziwym 40G (Alpine).
[ale ten ostatni to tylko do ACI! nie wiem czy chcesz NXOS czy ACI u siebie instalować]

(side-note: jeśli masz czas, wpadnij do Cisco Wwa 19-20 października, ponoć będę o tym właśnie opowiadał, z rozpiską na "nóżki" czipsetu itd. (zależy od kumactwa ludzi z sali, ich pytań i dociekliwości, of kors))
(no chyba że właśnie się zbłaźniłem i już się znamy? :)

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

Re: siec 40GB

#4

#4 Post autor: redhead » 16 wrz 2015, 13:27

konradrz pisze:Czołem,
redhead pisze:Nie wiem kiedy nowe FI 63xx 40GB bedą dostepne.
Niby początek przyszłego roku. Niby.
To juz wlasnie sie dowiedzialem wczoraj, dzieki.
konradrz pisze:
redhead pisze:Ale jak bym chcial nastepnie miec od serwera do leaf 40GB, to wystarczy wymienic FI i IOM module w chassis.
To nie jest takie trywialne. Karty 13xx są de facto "od groma" 10G. 1340 to 4x10G, 1380 to 8x 10G. Czyli single-flow i tak będzie 10G, niezależnie od FI (znaczy możesz lecieć w 10G :).

Słicz 9332 jest też "zwielokrotnionym" 10G (Trident-2). Słicz 9336 jest prawdziwym 40G (Alpine).
[ale ten ostatni to tylko do ACI! nie wiem czy chcesz NXOS czy ACI u siebie instalować]

(side-note: jeśli masz czas, wpadnij do Cisco Wwa 19-20 października, ponoć będę o tym właśnie opowiadał, z rozpiską na "nóżki" czipsetu itd. (zależy od kumactwa ludzi z sali, ich pytań i dociekliwości, of kors))
(no chyba że właśnie się zbłaźniłem i już się znamy? :)
Ze strony Cisco (1340-1380)

Kod: Zaznacz cały

2x ports - 40 Gbps Unified I/O ports
or
2 sets of 4 x 10-Gbps unified I/O ports
Takze myslalem ze jak wymienie FI na 13xx, to bym mial 40Gbit z blade do spine

Nie dalej jak wczoraj gadalem z kolesiem z Cisco o tym rozwiazaniu i jakos przez mysl mi nawet nie przeszlo ze 9332 jest 4x10GB. Gadalismy dokladnie o strukture 40Gbit w odniesieniu to tych dwoch switchy. Bede musial go zaraz podpytac dokladnie.

Tak, chodzi mi o ACI non stop i flowy 40Gbitowe, a nie 10gbitowe.

19-20 paz w Wawie, co to?

Pozdr.

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 324
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: siec 40GB

#5

#5 Post autor: konradrz » 17 wrz 2015, 00:07

redhead pisze:Ze strony Cisco (1340-1380)
Popatrz na Figure 2. Jak widzisz, ileśtam linków 10Gbit-KR, z automagicznym portczanelem do IOM. To IOM decyduje, ile z tych linków "wstanie" (o tym tu mówią "adapts to either 10 or 40 Gbps fabric connections", inaczej będzie z IOM 2204, inaczej z IOM 2208, i jeszcze dodaj kombinacje z port-extenderem).
VIC 1385 (do rack-mountów) to prawdziwe 40G.
redhead pisze:Nie dalej jak wczoraj gadalem z kolesiem z Cisco o tym rozwiazaniu i jakos przez mysl mi nawet nie przeszlo ze 9332 jest 4x10GB.
No, tu trochę za bardzo uprościłem. Trident-2 jest faktycznie czipem 40G, po prostu - technicznie rzecz ujmując - te 40G per port jest rozwiązane za pomocą dużej ilości 10ciogigowych SERDESów (stąd tak łatwo można breakouty robić). Co dla Ciebie istotne - wyciągniesz 40G per flow.
Aha, nie zrobisz breakoutów (40->4x10) na portach 13 i 14. Wot, taka uroda Tridenta.
redhead pisze:19-20 paz w Wawie, co to?
Wstęp do ACI (ACI-TD się zwie).

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

#6

#6 Post autor: redhead » 17 wrz 2015, 08:48

Skoro nowy FI 63xx wychodzi po nowym roku, mozna sie domyslac ze wyjdzie tez nowy VIC z prawdziwym 40Gbit do UCS, skoro juz jest do serii C.

Niby mam caly kosztorys juz gotowy, ale narazie i tak nie kupuje, bo przede mna spotkania z mgmt0 :)
Zawsze moge naniesc zmiany odnosnie UCS i leaf switcha, skoro Spine jest ok.
Tylko ze nie ma innego 93xx ktory posluzylby jako prawdziwe 40Gbit w ACI. Ale wtej chwili chyba nie ma na to potrzeby, skoro UCS i tak tego nie supportuje. Takze moze wyjdzie cos nowego po nowym roku.


EDIT:
Dostalem odpowiedz odnosnie leafa. Z kolei ty mowisz ze breakout nie zrobie na portach 13-14.
Tak czy siak 9332PQ mzoe sie nadac, ale czy sie pchac w ta strone? Kupowac jak cos i tak bym robil po nowym roku.

Obrazek

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

#7

#7 Post autor: redhead » 24 lut 2016, 21:58

Sa nowe FI i mam watpliwosci

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/produc ... fabric.pdf

Jakbym uzyl 6332:
26x40GB portow na 13 chassis
6x40GB - 4 na VPC to N9K i 2 na FC
I mam tutaj pytanie dotyczace FC. Ten FI to nie jest UP, czyli musialbym zrobil multihop FCoE?

To samo sie tyczy FI 6332-16UP, ostatnie 6 portow nie moge zrobic na czyste FC? Musze uzyc portow UP zeby podpiac do MDS, tylko na cholere mi az 16 tych portow. Szkoda ze te porty nie sa 1/10/40gbit eth / 4/6/16gbit fc

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 324
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

#8

#8 Post autor: konradrz » 25 lut 2016, 14:02

redhead pisze:I mam tutaj pytanie dotyczace FC. Ten FI to nie jest UP, czyli musialbym zrobil multihop FCoE?
Si seńor, musiałbyś FCoE (albo - brrr - iSCSI).
redhead pisze:To samo sie tyczy FI 6332-16UP, ostatnie 6 portow nie moge zrobic na czyste FC? Musze uzyc portow UP zeby podpiac do MDS, tylko na cholere mi az 16 tych portow. Szkoda ze te porty nie sa 1/10/40gbit eth / 4/6/16gbit fc
Inaczej. W 6332-16UP, pierwsze 16 portów to 1/10Gbit Ethernet lub 4/8/16Gbit FC (lub miks).
Wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
Porty FC lecą od lewej tym razem :)
Więc w Twoim wypadku, będziesz miał 6 portów FC i reszta Eth.

(ciekawostkowo, jeśli używasz qos-class no-drop i jumbo, tylko 4 porty z Tridenta mogą być wy-break-out-owane (co za słowo! :) )

Awatar użytkownika
redhead
wannabe
wannabe
Posty: 92
Rejestracja: 19 lut 2009, 00:31

#9

#9 Post autor: redhead » 25 lut 2016, 17:24

Tyle czekalem na nowe FI, a tu taka lipa :oops:
Dzieki

ODPOWIEDZ