Podzespoły UCS

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

Podzespoły UCS

#1

#1 Post autor: rack » 04 sty 2016, 11:52

Witam,

Czy ktoś się pokusił o użycie procesora lub RAM wyciągniętych z UCS na innych płytach głównych niz te UCS'owe? Mam dostep do procków i RAM wycofanych z produkcji i zastanawiałem się czy mógłbym poskładać sobie serwer do laba z tych komponentów. Więc pytanie: czy są to zwykłe procesory i RAM czy są to podzespoły w jakis sposób zaprojektowane tak, że działają tylko z UCS i jak wsadzę je w inne płyty główne to nie bedzie to działać?

jarek6
wannabe
wannabe
Posty: 209
Rejestracja: 07 lut 2008, 17:56

#2

#2 Post autor: jarek6 » 04 sty 2016, 12:02

RAM i CPU sa zwykle więc można
Kontrolery RAID również - to LSI MegaRAID

lbromirs
CCIE
CCIE
Posty: 3931
Rejestracja: 30 lis 2006, 08:44

#3

#3 Post autor: lbromirs » 04 sty 2016, 13:04

jarek6 pisze:RAM i CPU sa zwykle więc można
Kontrolery RAID również - to LSI MegaRAID
Dokładnie. Większość kart peryferyjnych poza VICkami też działa normalnie.

Awatar użytkownika
rack
wannabe
wannabe
Posty: 82
Rejestracja: 28 sie 2010, 12:22

#4

#4 Post autor: rack » 04 sty 2016, 17:36

OK. Dzięki za odpowiedzi

dolavor
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 29 lut 2016, 11:33

#5

#5 Post autor: dolavor » 29 lut 2016, 11:37

Fajnie wiedzieć, już myślałem, że będę musiał zainwestować w profesjonalny sprzęt za masę kasy.
Hej!

czerwonczyk
fresh
fresh
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2016, 11:36

Re: Podzespoły UCS

#6

#6 Post autor: czerwonczyk » 29 lut 2016, 23:11

rack pisze:Witam,

Czy ktoś się pokusił o użycie procesora lub RAM wyciągniętych z UCS na innych płytach głównych niz te UCS'owe? Mam dostep do procków i RAM wycofanych z produkcji i zastanawiałem się czy mógłbym poskładać sobie serwer do laba z tych komponentów. Więc pytanie: czy są to zwykłe procesory i RAM czy są to podzespoły w jakis sposób zaprojektowane tak, że działają tylko z UCS i jak wsadzę je w inne płyty główne to nie bedzie to działać?
ale fajny pomysł, nie wpadłem na to wcześniej:) i genialny w swej prostocie:)

ODPOWIEDZ