UCS uplink loss

Problemy i dyskusje z zakresu rozwiązań i technologii Data Center

Moderatorzy: mikrobi, aron, garfield, gangrena, Seba

Wiadomość
Autor
jeshin
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 28 kwie 2015, 18:25

UCS uplink loss

#1

#1 Post autor: jeshin » 15 lut 2016, 22:53

Hej,

Zmagam się z następującym problemem:

1) Mamy sobie 2 chassis 5108
2) W każdej chassis mamy tylko po jednym serwerze ie. B200 M4
3) Kazdy jeden serwer ma 2 vNIC ( eth0 do FI-A i eth1 do FI-B oba w tym samym VLAN np 7 , brak "fabric failover"
4) eth0 to active eth1 to stanby
5) Załóżmy że oba serwery chcą se sobą porozmawiać czyli mamy taffic chassis-to-chassis/inter-chassis
6) Oba serwery komunikują się przez interfejs eth0 który jest active
7) Switching odbywa się na Poziomie FI-A i generalnie wszystko śmiga
8) Załóżmy że teraz mamy 1 port-channel per Fabric do np: pary N5K via vPC
9) Następnie załóżmy że nasze wspomniane servery komunikują się już nie tylko między sobą ale również z innymi urządzeniami które są za parą N5K
10)I teraz uwaga tracimy uplink port-channel do N5K na Fabric-A, uplink na Fabric-B jest 'UP'
11) Moje pytanie brzmi: Jak zareaguje Fabric Interconnect A na stratę uplinku do N5K?
12) Czy zrobi "shutdown" wszystkich "eth0" a "eth1" przejdzie w stan 'active ? Tak jak sie spodziewam ?
13) Czy może nic nie zrobi, interfejsy eth0 nadal bedą w stanie "up", ruch inter-chassis bedzie nadal przez FI-A ale niestety utracimy mozliwość ruchu za N5K

Genralnie moje pytanie brzmi jak się zachowa Fabric Interconnect A ?

Awatar użytkownika
konradrz
CCIE
CCIE
Posty: 339
Rejestracja: 23 sty 2008, 14:21
Lokalizacja: Singapore, SG
Kontakt:

Re: UCS uplink loss

#2

#2 Post autor: konradrz » 16 lut 2016, 08:50

jeshin pisze:4) eth0 to active eth1 to stanby
Tu chodzi Ci o active/standby w sensie "na moim Linuksie czy innym systemie operacyjnym na tych blejdach"?
Bo dla UCSa oba interfejsy są active. Czy je wykorzystujesz, to już inna rzecz.
jeshin pisze:11) Moje pytanie brzmi: Jak zareaguje Fabric Interconnect A na stratę uplinku do N5K?
12) Czy zrobi "shutdown" wszystkich "eth0" a "eth1" przejdzie w stan 'active ? Tak jak sie spodziewam ?
13) Czy może nic nie zrobi, interfejsy eth0 nadal bedą w stanie "up", ruch inter-chassis bedzie nadal przez FI-A ale niestety utracimy mozliwość ruchu za N5K
Zależy jak masz ustawione Network Control Policy, "Action on uplink failure".
Difoltowo - eth0 przejdzie w stan down/not connected, eth1 było cały czas active, teraz wszystko zależy od Twojego systemu operacyjnego żeby się 'przełączyć' na drugą ścieżkę.
Jeśli miałeś NCP jako "warning", eth0 zostaną 'up', i twoje aplikacje nadal będą mogły porozumiewać się zarówno ścieżką A, jak i ścieżką B. A zewnętrzne serwery są dostępne ścieżką B.

jeshin
fresh
fresh
Posty: 9
Rejestracja: 28 kwie 2015, 18:25

#3

#3 Post autor: jeshin » 16 lut 2016, 08:55

Thx :)

ODPOWIEDZ